KAPIDAĞ ORMANLARINDA KAZAN KAZAN DÖNEMİ

KAPIDAĞ ORMANLARINDA KAZAN KAZAN DÖNEMİ

Erdek Kaymakamı İsmail KAYGISIZ Kapıdağ Yarımadasında fıstık çamı dikimi yapılan alanlarda incelemelerde bulundu.




Erdek Kaymakamı İsmail KAYGISIZ Kapıdağ Yarımadasında fıstık çamı dikimi yapılan alanlarda incelemelerde bulundu.



Konu hakkında bilgi veren KAYGISIZ " Fıstık çamı ekonomik değeri yüksek  ormanın değerine değer katan orman ağacı. Kapıdağ Yarımadasındaki bozuk orman alanı olan maki ve çalılık yerlerde fıstık çamı ekimi yapıyoruz. Orman teşkşlatımız bu önemli konuyu hassasiyetle takip ediyorlar.  2012 yılında gayretli bir çalışma ortaya konularak 834 hektar alanda fıstık çamı fidanı dikildi. Bu konudaki tempomuzu içinde bulunduğumuz yılda arttırmak istiyoruz. Fıstık çamı ekimi çalışmalarımız devam ediyor.


Köy sakinlerimizden ve orman köylülerimizden de fıstık çamı ekim sahalarının arttırılması konusunda büyük istek var. Fıstık çamı toplamasını devlete ödedikleri harç karşılığında köylülerimiz yaptığından, vatandaşlarımızın bütçesine ekonomik katkı sağlıyor. Ne kadar fıstık çamı daha fazla ekersek o kadar köy sakinlerimiz ekonomik girdi sağlıyorlar. Bir yandan da ormanlarımız korunmuş oluyor. Zaten orman dostu olan köylü vatandaşlarımız ayrıca fıstık çamından gelir elde edince Kapıdağ Ormanlarımıza gözü gibi bakıyorlar. Yani "Kazan Kazan" modeli.


Geçtiğimiz yıllarda Kapıdağ Yarımadasının güneyindeki alanlarda yapılan fıstık çamı ekimi, iyi sonuç alınması ve köylülerimizin istekleriyle kuzey bölgasinde de başladı.  2012 yılında Ballıpınar, Turan  ve Doğanlar Köy hattında ekim devam etti. Aynı zamanda ülke ekonomisine katkı sunan bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." açıklamasında bulundu.

Bilindiği gibi  Çam fıstığı, fıstık çamının kozalaklarından çıkarılan sert kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukca yüksek bir besin maddesidir. Bütün Akdeniz ülkelerinden yetişen bu ağaç şemsiye görünümünde 20 m`ye boylanabilen geniş tepeli bir çam türüdür. Kozalak üretimi 20 yaşından sonra başlar.





Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı