Kanatlı et üreticileri birleşti

Kanatlı et üreticileri birleşti

Türkiye Kanatlı Et Üreticileri Birliği, setörel olumsuzlukları ortadan kaldıracak radikal kararların alındığı seri toplantılar sonucu firmalara tarih verdi.

Türkiye’de Kanatlı et sektörü besicileri olarak 45 bin kümesi bulunan 14 bin tedarikçiyi bir araya getiren Türkiye Kanatlı Et Üreticileri Birliği, Balıkesir’de başlattığı eylemsel toplantılarına Manisa’da devam etti.

Genel başkanlığını Abdullah Çok, Balıkesir İl Başkanlığını Bahattin Baltaş, Erdek Başkanlığını Süleyman Yüksek’in yaptığı Türkiye Beyaz et Üreticileri birliği tedarikçisi olduğu 18 Büyük Kesimhane ile pazarlık masasına oturma aşamasında.

29.07.2021 Perşembe günü Balıkesir il tarım müdürlüğünde yapılan toplantıya Balıkesir, Çanakkale ve Bursa bölgesi üreticileri yoğun şekilde katılım sağlarken, beyaz et sektörü tedarikçileri periyodik toplantılarına 15 Ağustos’a kadar diğer illerde devam kararı aldı.

Merkez birliğin çağrısı üzerine hak arayışı toplantılarının 2. si Manisa da düzenlendi.

Aşırı sıcak havada kümeslerini bırakıp gelen üreticilerin tamamı yapılan oylama sonucunda merkez birliğe tam yetki ve destek kararı aldı.

 Ayrıca kesimhane sanayicisi tarafından beklenti ve taleplerin karşılanmaması durumda 15.08.2021 tarihinden itibaren kümeslere civciv konulmayacağı konusunda oy birliği ile karar alındı.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Türkiye Kanatlı Et üreticileri Birliği Erdek ilçe Başkanı Süleyman Yüksek, “Kanatlı et üreticileri olarak başta 18 büyük kesimhane işletmesinin ana tedarikçisiyiz, Biz onlarsız, onların bizsiz olması düşünülemez. Uyum içinde olmamız gerekirken gelinen noktada bugüne kadar yapılan akitler sürekli kesimhane işlemesi yönünde ve tek taraflı güvencenin olduğu sözleşmeler nedeni ile besici yok sayılmış, bundan doğan mağduriyetler 14 bin kanatlı üreticisini mağdur etmiştir. Gelinen noktada yaşanan olumsuzlukları ortadan kaldıracak her iki tarafı da güvence altına alacak yeni sözleşme için Merkez birliğimize tam yetki verdik, Masa’da iki tarafında lehine olacak kararların alınması için 15 Ağustos’u milat gösterdik. Şayet bu protokolde anlaşma sağlanmazsa 14 bin üreticinin 45 bin kümesi, yeni dönem için civciv alımı yapmayarak pasif direnişe geçecek.” Dedi.

14 bin besicinin 45 bin kümeste üretimi durdurması demek, beyaz et sektöründe önemli bir kriz yaşanması demek olduğu görülüyor.

KAPIDAĞ'da 120 KÜMES DÖNEMLİK 2,5 MİLYON PİLİÇ BAKIYOR

Kanatlı Et sektörünün dinamik ilçelerinden birisi olan Erdek ve Kapıdağ'da toplam 120 kümes bulunuyor. Dönemsel kesimlik 2,5 milyon piliç üretim kapasitesine sahip Kapıdağ'da genelde aile işleymesi olan çiftlikler tek taraflı sözleşmeler, belirsiz fiyat uygulaması ile neredeyse maliyetin altında bakıcılık yapıyor.

Üreticinin sesi olacak Türkiye Kanatlı Et üreticileri birliğinin kurumsal kimliğe kavuşması ile ulusal çaplı 18 büyük kesimhane ile yeniden masaya oturarak karşılıklı yeni sözleşme akdi hazılanması bekleniyor.

İşte üreticilerin talepleri:

-Yönetmeliğe uygun hazırlanmış yeni sözleşme akdi

-Yeni sözleşmede fiyat kesinlikle olmak zorunda, ayrıca sözleşmenin geçerlilik süresi olacak verilen fiyatın nasıl hesaplandığı açık bir şekilde belirtilecek.

 -Bu süre sonunda yeni fiyat belirlenirken tefe-Tüfe veya başka bir şekilde belirlenecekse bu sistem sözleşmede net bir şekilde yazılacak.

-Sözleşmelerin bir nüshası üreticide bir nüshası tarım il veya ilçe müdürlüklerinde mutlaka olacak.

-Sözleşmeler tek taraflı değil iki tarafında hak ve hukukunu koruyacak şekilde olacak.

-Sözleşme maddeleri üreticiyi temsilen birlikler tarafından seçilmiş yöneticiler ile beraber istişare edilerek belirlenecektir.



Mustafa tıkız
5.08.2021 20:01:18
Bu fikirlere katılıyorum üretici masrafları göz onüne alınmali kışlık kömür yardımı yazın kesilmemeli.

Anahtar Kelimeler: Kanatlı üreticileri birleşti
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı