Kamulaştırma değil el koyma!

Kamulaştırma değil el koyma!

Halkın malına el koymak anlamına gelen ‘acele kamulaştırma’ kararı

İzmir’in Çeşme ve Urla ilçelerinde bulunan yüzlerce parsel arazi turizm yatırımlarına tahsis edilmek üzere Bakanlık tarafından acilen kamulaştırılacak. Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararında, “İzmir ili Çeşme ve Urla ilçelerinde yer alan ve ekli listede bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen ‘Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ kapsamındaki taşınmazların 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunun 8. maddesi uyarınca turizm yatırımlarına tahsisi amacıyla, Tapuda Hazine adına tescil edilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27. maddesi uyarınca karar verilmiştir’’ denildi.

Savaş sermayenin savaşı

Üzerinde tarım üretimi yapılan veya yapılmayan ancak halka ait olan arazilere ‘acele kamulaştırma’ ile el konulması dikkat çekici. Acele kamulaştırma savaş vb. koşullarda uygulanabilen bir yöntem. Ancak AKP iktidarı sermayenin ihtiyaçlarını ‘mahkeme kapılarında’ yıllarca devam etmesini gerekçe koyarak bu yöntemi iktidara gelişinin hemen ardından uygulamaya sokarken, acele el koyulana biçilen değer ise en alt düzeyde tutulur. Acele kamulaştırma uygulaması AKP iktidarınca önceleri bakanlar kurulu kararıyla son döndemde ise Cumhurbaşkanı kararıyla yapılmaktadır. Bir kişinin iki dudağı arasında malına ve mülküne dahi sahip olma hakkı halkın elinden alınmaktadır.

Kamu=Şirketler

Kapitalizmin temel dayanaklarından olan özel mülkiyet, kapitalizmin kutsalıdır. Kapitalizmde dahi sahip olduğunuz mülkiyet sizin rızanız olmadan sizden alınamayacağı garanti altına alınmıştır. AKP iktidarı “acele kamulaştırma” kararıyla size ait olan bağı, bahçeyi, zeytinliği, baba yadigarı evi, arsayı bir anda üç kuruşa kamulaştırabilir, mülkünüze el koyabilir. Bu kamulaştırma işlemi hiçbir biçimde kamu yararı içermez. Özellikle AKP iktidarı ile birlikte bazı ayrıcalıklı şirketler kamu çıkarlarının üstünde ve devlet desteği ile her şeyi yağmalayabilmektedir. Yani, yeni alaturka Türkiye’de kamu=şirketler olmuştur. Acele kamulaştırma yolu ile dedenizden, babanızdan kalan malınızı sizden zorla alır almaz, bir şirkete hediye eder. Son alınan acele kamulaştırma kararının da böyle bir şey olduğu anlaşılıyor.



Anahtar Kelimeler: Kamulaştırma değil koyma!
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli