Kamuda çalışan Üniversiteli işçiler hak arayışında

Kamuda çalışan Üniversiteli işçiler hak arayışında

Balıkesir`de kamuda çalışan Üniversiteli işçiler Çaykur`da olduğu gibi sözleşmeli personelle birlikte memur statüsünde atama yapılmasını istiyor




Balıkesir`de kamuda çalışan Üniversiteli işçiler Çaykur`da olduğu gibi sözleşmeli personelle birlikte memur statüsünde atama yapılmasını istiyor.

Konuyla ilgili söz alan Altınoluk Belediyesi Genel-İş Sendikası Başkanı, Hukuk sekreteri  Hüseyin Hilmi OVALI, yöneticilerden Faruk KARA ve Şaban GÜLPINAR 5393 sayılı Belediye Kanunuyla 2007 senesinde kurumlarımızda Norm kadrolar oluşturulurken; Yüksek okul veya lisans mezunu olan arkadaşlarımızın bir kısmı 657- 4/B statüsünde kendi kurumlarına sözleşmeli personel olarak atanırken. Bir kısım arkadaşımız ise yüksek okul veya lisans mezunu olmalarına rağmen daimi işçi kadrolarına ya da geçici işçi statüsünde bırakıldılar. Hatta bazı belediyeler sözleşmeli personelliği kabul etmeyen personellerini geçici işçi statüsüne alarak düzenleme gerçekleştirdi.

Bu durumun, 2007 senesinde sözleşmeli personel olarak atananlarla, ayni düzeyde eğitimleri olan yüksek okul ve lisans mezunu geçici ve daimi personel arasında sosyo – ekonomik farklar oluşturduğu, ayni düzeyde eğitimleri olan, ayni üniversitelerden mezun personel arasında farklar yaratığını dile getirdi.

Hükümet yeni bir personel reformu yapmaktadır. Bu reformla Kamu Kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli personel olarak çalışanlar, KPSS sınavına tabi olmadan devlet memuru statüsüne atanacaktır. Bizler bu arkadaşlarımız adına canı gönülden sevinmekteyiz. Hakları sonunda kendilerine teslim ediliyor diye düşünüyoruz. Devletimiz daha öncede çay kur da olduğu gibi bu yönde düzenlemeler yapmıştır. Bu personeller sözleşmeli personel statüsüne de KPSS sınavına tabi olmadan fikri çalışma ilkesine esas atanmışlar. Ayrıca 2007 senesinde kadrolarımız fiilen yaptığımız işlere göre devlet personel başkanlığına bildirildiğinden biz üniversiteli işçiler her ne kadar işçi statüsünde bulunsak da birçoğumuz eğitimlerine uygun olarak fikren icra edilen işlerde çalışmaktadır. Ayrıca başka devlet kurumları kendi memurlarını özel mülakat sınavları, ya da kendi iç sınavları ile yaparken. Bizim kurumlarımızın elinden bu hakkın alınması da başka bir acı gerçektir. Ülkemizde kamu kurum ve kuruluşlarında bizim durumumuzda olan 17.000 mağdur işçi vardır. Kamuda Üniversite Mezunlarının İşçi statüsünde çalıştırılmaması gerektiğini de düşünmekteyiz.

Konuşmaya devam eden Altınoluk belediyesi, belediye iş sendikası Başkanı Seyfettin SÖNMEZ İse: Üniversiteli işçilerin de devlet memuru statüsüne geçirilmesi devlete ayrıca yük getirmeyeceği gibi belediyelerdeki norm kadroları gereksiz yere işgal eden bu üniversiteli işçiler de sözleşmeli personelle birlikte memur kadrolarına atanırlarsa norm kadrolardaki işçi sayısı yükü de azaltacaktır. Devletimiz Norm kadrolardaki yükü bu şekilde eritme yöntemini seçmelidir.

Memur eliyle yapılması gereken bu fikri işler de, zaten bu işlerde çalışan, işi bilen, işi yapabilen,  üniversiteli işçilerle, sadece statü değişikliği gerçekleştirilerek ve devlete ek bir yük getirmeden gerçekleşmiş olacaktır.
Amaçlarının; öncelikle ülkemizdeki Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan üniversite mezunu işçiler için; Yeniden düzenlenecek çalışma reformunda üniversiteli işçilerin de özlük haklarının gözetilerek Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan sözleşmeli personelle birlikte devlet memurluğu statüsüne atanmak için çalışmaktır. Dedi.

İzleyecekleri Öncelikli Yol İçin; Söze devam eden Altınoluk Belediyesi Genel İş Başkanı Bu sebeple BALIKESİR ili içinde bu pozisyonda olan üniversite mezunu kamu işçisi arkadaşlarımızla birlikte hareket etme gereksinimi ortaya çıkmış. Kamu Kurumlarında çalışan üniversite mezunu işçi arkadaşları bir araya toplama zorunluluğu meydana gelmiştir.
Bu yolda, üniversiteli işçilerle, Sendika Yönetimlerinin ortaklaşa gayretleri ile birlikte sonuç alınabilineceğinin bilincindeyiz.

İl içindeki bütün belediyelere bu konu ile ilgili bilgilendirme fax'ı da çektiklerini bildiren Altınoluklu Üniversiteli kamu işçileri. Arkadaşlarımızda bizi internet üzerinden www.universiteliisciler.com adresinden takip etmeliler. Balıkesir ilindeki Arkadaşlarınız telefon mesajları ile de sürekli kendi yapacağımız çalışmalar hakkında bilgilendirilecekler. Ayrıca ilimizde bu konuyla ilgili olarak bütün üniversite mezunları birlikte bir toplantı yapmak isteği içindeyiz. Bu toplantıda yol haritamızı ortaya koyup neler yapacağımıza karar vermek istiyoruz.

Şu an için aklımızda yapılacak işlerin arasında ilk olarak oluşturulacak heyetle, İşe kendilerine destek olan Belediye Başkanlarını ziyaretle başlayacaklarını anlatan Altınoluklu üniversiteli işçiler, Altınoluk Belediye başkanı Sayın Hasan ÖZPOLAT'ın kendilerini siyasi platformda ilk olarak kabul edecek siyasi lider olduğunu söylediler, buna müteakip ilin diğer mülki amirlerine de ziyaretler Gerçekleştirileceğini, bu çalışmanın son ayağının TBMM de kendilerine de destek veren millet vekillerimiz ile ulusal medyada basın açıklaması yaparak çalışmalarını sonlandırmaya kadar devam etme fikrinde olduklarını açıkladılar.

Üniversite mezunu işçi arkadaşların; bu platforma ulaşmalarının çok önemli olduğunu vurgulayan heyet. Bu statüde olan arkadaşlarımız unutmasınlar ki durum çok önemli ve kritiktir. Kendilerinin sözle desteklerinden ziyade, katılımlarına da ihtiyaç büyüktür. Durumu kendilerinin de bu şekilde değerlendirip bir an evvel bu oluşumdaki yerlerini almaları ve üzerlerine düşen görevleri an be an yapmaları rica olunur.

Balıkesir İlinde kamu da çalışan üniversiteli işçi arkadaşlarımız bize 0 507 701 56 59 numaralı telefondan ulaşıp yapacağımız çalışmalarla ilgili detaylı bilgi alabilirler. Ayrıca bu durumda olan arkadaşların isimlerini ve telefon numaralarını 0266 396 15 54 nolu fax a açık olarak yazmalarını kurumlardaki özellikle sendika temsilcisi arkadaşlarımızdan önemle rica ederiz.

Hak İş`e de seslenen üniversiteli işçiler biz hiçbir kimseyi ayırmadan hak arayışı yoluna çıktık. Çıktığımız bu yolda siz Sayın Şube Yönetimlerinin yanımızda olmasını diler. Destek olanlara şimdiden teşekkür ederiz.
Memur sendikalarına da seslenen üniversiteli işçiler. Memur senin 54. Maddeyi tasarıdan çıkarmasına içerlediklerini söyleyerek, Memur sendikalarının da kendilerine destek olması gerekliliğinin emeğin özünden mütevellittir diye söyleyerek yanımızda durmaları icra ettikleri işin onuru gereğidir dediler.

Kendilerine destek olan bütün herkese teşekkür ederek yollarına devam edeceklerini söylediler.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli