Kadınlar başarı öykülerini anlattı

Kadınlar başarı öykülerini anlattı

?Güçlü kadın, aydınlık Türkiye? panelinde başarının sırlarını paylaştılar

?8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü? kapsamında, Bandırma Kent Konseyi-Bandırma Belediyesi işbirliğinde, ?Güçlü kadın, aydınlık Türkiye? paneli düzenlendi.

/resimler/2018-3/10/1040172640817.jpg

Gazeteci- Yazar Önder Balıkçı´nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak; Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Evren İpek ile iş kadını Serap Karakaş katıldı.

Panelde konuşan ?Makarna Manyas?ın sahibi Serap Karakaş, geleneksel üretime yöneldiğini belirterek, makarna konusunda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Karakoç, üretimlerini zenginleştirmek istediklerine değinerek,  ? Öncelikle hayal kurdum. Köye her gelişimde kötüydü, çoraklaştığını görüyordum. Maddi kısıtlamalar engel olmuyor. En çok mutlu eden şey burada olmak. Tabii burada önemli olan aile düzeninin bozmamaktı. İtalyan makarnaların, insanların elindeki süper market poşetleri beni hep tetikleyen şeyler oldu. Şimdi makarna yapıyorum. Geleneksel bir ürün yapıyorum. Un, su ve tuz... Bu ürüne katma değer yaratmayı düşündüm. İçine lif ve protein katmayı düşündüm bunun için de geçmişe baktım, ninelerimize. Yumurta ve otlar buldum. Ebegümeci, kazayağı, bunlar değerli, her şey değerli. Otları toplayarak makarnalara kattım. Sadece un yenmeyen bir makarna yarattık. Talepler de bizi umutlandırıyor. Hâlâ ?ne yapabiliriz?´ diye düşünüyoruz. Şimdi bakliyat makarnalarına başladık. Ayrıca bir çorba için de çalışıyoruz? dedi. Karakaş, iş yaşamı sırasında eşinin de kendisine destek olduğunu sözlerine ekledi.

/resimler/2018-3/10/1041216235840.jpg

                18´İNDE EVLENDİ ŞİMDİ ÖĞRETİM ÜYESİ

Panelin moderatörü Önder Balıkçı´nın Kültür Eğitim Vakfı´ndan öğrencisi olan Evren İpek, yaptığı konuşmada kadının akademik yaşamdaki yerine değinerek, kendi deneyimlerinden örnekler verdi. İpek, ?18 yaşında evlendim. Bu aslında benden beklenecek bir şey değildi. Çok deli dolu bir dönemdi.  Ailem beni eğitime teşvik ederken ben, ?evleneceğim´ demiştim. Şu an eşim burada beni dinliyor. Evliliğimle ilgili bir pişmanlığım yok. Allah´ın sevdiği bir kulum ki, 18 yaşında verilen kararlar çok da sağlıklı olmayabilirdi. 1999´da oğlum doğdu. 2001 yılında ülke büyük bir kriz yaşadı.  ?Çalışmam gerekli´ diye düşündüm.  Üniversite yaşamıma devam etmenin uygun olduğunu düşündüm. ?En azından açık öğretim okurum´ diyordum. Sınav sonuçları açıklandı. Çok yüksek olmasa da iyi bir puan olarak Bandırma´daki iktisat fakültesini kazandım. 2002´de üniversiteye başlamış oldum. Çocuğum da 2,5 yaşında kreşe başladı.  Hedefime ulaşacağım diye çocuğumun bu kadar hırpalanması bende artı motivasyon oluşturdu. Bir tane dersimi kaçırmadım. Hazırlığı muafiyet sınavı ile atladım. En yüksek ikinci puanı aldım. O zaman sınavlar zordu. Üstten ders alarak kısaltım. 5 yıllık lisans öğrenimimi 3 yılda bitirdim. O dönemde alaycı tavırlarla da karşılaştım. Özellikle kendi yaşıtlarımdan. Genel olarak destek gördüm, özellikle de eşimden. 2005´te fakülteyi birincilikle bitirdim. Özelde çalışmak istemeyerek üniversiteye akademisyen olarak girmek istedim. 2008 yılında yüksek lisans bitti ve doktoraya başladım. 2013 yılında doktor unvanı aldım. 3 yıl Yrd. Doç. unvanı için bekledim. 2016 yılında Yrd. Doç. olarak atandıktan sonra da dekan yardımcılığı görevini de yürütüyorum aynı zamanda.? diye konuştu.  Eşinden destek aldığını aktaran Evren, ?Kadın, erkek yan yana? dedi.

Yrd. Doç. Evren İpek, başarının formülünün hedefi belirleyerek ona kilitlenme olduğuna dikkati çekerken, ?Eğer emek ve sabır varsa mutlaka karşılığını bulur. Başarmak için hiçbir şey geç değildir? değerlendirmesinde bulundu.

Panelin ardından konuşmacılara ve moderatöre plaketlerini Bandırma Belediye Başkan Vekili Sami Türkmen verdi.

/resimler/2018-3/10/1042324362186.jpg



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı