KADINA KARŞI ŞİDDETE HAYIR!

KADINA KARŞI ŞİDDETE HAYIR!

Edremit´te, eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen Işıl Çetkin´in ardından Edremit´li hanımlar meydana sığmadı

Edremit ilçesinde belediye personeli Işıl Çetkin´in eşi tarafından bıçaklanarak öldürülmesi nedeniyle Edremit Belediyesi tarafından basın açıklaması yapıldı.  Belediye Meclis Üyeleri Neriman çelik ve Nezahat Salon tarafından yapılan açıklamada cinayet lanetlendi, kadın cinayetlerinin son bulması istendi.

/resimler/2019-10/11/2046414513685.jpg

Edremit Belediyesi önünde yapılan Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, belediye personeli ve çok sayıda vatandaşın katıldığı basın açıklamasında Edremit Belediyesi Ed-Bel Şirketi  personeli Işıl Çetkin´in eşi tarafından öldürülmesi kınandı. Belediye Meclis Üyeleri Sosyal Yardım İşleri Komisyonu Sorumlu Başkanı Neriman Çelik ve Eğitim, Kültür, Sanat ve Spor Komisyonu Başkanı Nezahat Salon tarafından basın açıklaması yapıldı.

/resimler/2019-10/11/2046538888965.jpg

İlk olarak konuşan Meclis Üyesi Çelik, ?Son yıllarda kadına karşı şiddet ve kadın cinayetleri eğitimli, eğitimsiz, köylü, kentli, genç, yaşlı demeden korkunç bir şekilde, gün be gün artmaktadır. Son 3 yılda yaklaşık olarak 1000 kadın, nefret cinayetlerine kurban gitmiştir.  Bu cinayetler bireysel olaylar değil, toplumun kadına bakışından kaynaklanan toplumsal bir sorundur. Kadınlar sudan sebeplerle kurban ve hedef haline getirilmektedir. Bir kadının söylediği bir sözden, giydiği bir kıyafetten, ailenin içine düştüğü herhangi bir bunalımdan kadınlar şiddete kurban gitmektedir. Kadına yönelik şiddet ve bu cinayetler nedenine bakılmaksızın kesinlikle kabul edilemez. 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Gününün hemen arifesinde meydana gelen en son ki kadın cinayeti, ne yazık ki ilçemiz Edremit´te vukuu bulmuştur. Aynı zamanda Belediye personelimiz olan Işıl Çetkin Aydın, gencecik bir kadınımız, ?ama küfür etti´ gibi sudan bir sebep gerekçe gösterilerek öldürülmüştür. Kendisine Allah´tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyoruz. Yine sudan bir sebep gerekçe gösterilerek asıl sorun, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, örtbas edilmeye çalışılmaktadır. Bu cinayetlerin kurbanı olan kadınlar bile bu şiddet olaylarının sorumlusu haline getirilmeye çalışılmaktadır. Kadınlar bu şiddet olaylarının mağduru değil, sanki bir suçlusu gibi gösterilmektedir. Kadınların tek suçu, kadın olması ve insanca yaşamak istemesidir.Artık yüksek sesle ve net bir tavırla, hiçbir sebebin bir kadının canından ve can güvenliğinden daha değerli olmadığını, bir kadın cinayeti ile sonlanamayacağını haykırmalıyız! Bugün burada hep birlikte kararlı ve yüksek bir sesle kadın cinayetlerine dur diyoruz! Hiçbir sebebi gerekçe kabul etmiyoruz! Evde, sokakta, işte, her yerde kadına şiddete dur diyoruz! Mücadelemize kadın cinayetleri son bulana kadar devam edeceğiz! Susmayacağız, söz veriyoruz!? dedi.

/resimler/2019-10/11/2047184983154.jpg

Eğitim, Kültür, Sanat ve Spor Komisyonu Başkanı Nezahat Salon ise yaptığı konuşmada

?Bugün burada arkadaşımız Işıl ve hayatını kaybeden tüm kadınlarımız için bir araya geldik. Son yıllarda ne yazık ki kadına karşı şiddet ve kadın cinayetleri artış göstermektedir. Eğitimli, eğitimsiz, köylü, kentli, genç, yaşlı kadın demeden sistematik bir şekilde artmakta olan kadın cinayetlerinin son örneğini maalesef iki gün önce Edremit´imizde yaşadık. Edremit Belediyesi ED-BEL Şirketinde (Edremit Belediyesi Ticaret A.Ş. ) görevli çalışma arkadaşımız Işıl Çetkin adına aile içi kavga denilen şiddet olayında eşi tarafından bıçaklanarak hayatını kaybetti. Yine bir kadın eşi tarafından vahşice katledildi. Vahşice işlenmiş bu cinayeti en yüksek sesle lanetliyoruz. Özgecan Arslan´dan Emine Bulut´a bugün Işıl Çetkin´ kadar yaşanan bu vahşet ülkemizdeki kadın cinayetleri gerçeğini tüm açıklığıyla gözler önüne sermiştir. Kadınlara reva görülen şiddet en ağır, en vahşi biçimiyle maalesef bir kez daha karşımıza çıkmıştır. Bu ülkede kadınlar yaşamak istiyor. Kadın cinayetleri bireysel olaylar değildir. Toplumun kadına bakışı, kadının hak ve özgürlüklerinin tanınmaması, erkek egemen anlayışın değiştirilmeye çalışılmaması, kadın üzerinden yanlış söylemlere ve beyanatlara  son verilmemesi ve kadının birey olmasının önüne devamlı olarak set çekilmesinin sonucunda gelinen noktadır ve toplumsal bir sorundur.

/resimler/2019-10/11/2048014671491.jpg

Ülkemizde 2019 yılında 223 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü gerçeği ortadır. Bu vahşi istatistikte artık bir kişi daha eksilmek istemiyoruz. Haziran ayında 31, Temmuz ayında 40, Ağustos ayında 49 kadın öldürülmüştür.

Caydırıcı ve uygulanabilir cezalar gelmediği sürece, kadın cinayetlerini önlemek üzere konulan 6284 sayılı Koruma Kanunu ve İstanbul Sözleşmesi tam olarak uygulanmadığı, katil erkeklere ödül gibi dağıtılan indirimlere bir son verilmediği sürece bitmeyecektir.

Bu vahşeti önlemek adına; Kadın cinayetlerinde asla ceza indirimi yapılmaması için her türlü yasal düzenlemeyi yapmak ve uygulamaya geçirmek üzere bir an önce gereğinin yapılmasını bekliyoruz.  

Kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerini lanetliyor ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik her türlü şiddet ve kadın cinayetlerine son verilmesi için hep birlikte mücadele edeceğimizi duyuruyoruz? dedi.

/resimler/2019-10/11/2048223265679.jpg

Ne olmuştu?

Edremit ilçesi Gaziilyas Mahallesi´nde meydana gelen olayda Hakkı Aydın ile  Edremit Belediyesi´nin şirketi  ED-BEL´de çalışan eşi  Işıl Aydın arasında evde tartışma çıktı. Tartışmanın kavgaya dönmesiyle sinirlenen  Hakkı Aydın, mutfaktan aldığı ekmek bıçağı Işıl Aydın´ı bıçakladı. Olay sırasında Hakkı Aydın da  yaralandı. Apartman sakinlerinin ihbarı üzerine bölgeye polis  ekipleri sevk edildi. Sağlık ekibinin yaptığı kontrolde, Işıl Aydın´ın hayatını kaybettiği belirlendi. Aydın´ın cenazesi,  otopsi için Bursa Adli Tıp Kurumu´na gönderildi. Hastanede tedaviye alınan Hakkı Aydın ilk ifadesinde, annesine küfrettiği için eşini öldürdüğünü söyledi. Işıl Aydın´ın daha önce evi terk edip Akçay´a  taşındığı ve eşi  için mahkemeden uzaklaştırma kararı aldırdığı ortaya çıktı. Aydın´ın geçen ay eşiyle barışınca kararı kaldırtıp, yeniden evine döndüğü bildirildi.



Anahtar Kelimeler: KADINA KARŞI ŞİDDETE HAYIR
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli