İşte halkın vekili

İşte halkın vekili

CHP Vekili Namık Havutça halkın önüne düştü İDO`nun Dinamik fiyatlarını protesto etti






CHP Milletvekili Namık Havutça yaz sezonu tarifesi adı altında İDO tarafından uygulamaya konulan Dinamik yolcu bileti fiyatlarını protesto etti.

CHP Vekili Namık Havutça bu sabah İstanbul`dan Bandırma`ya sefer yapan Deniz otobüsünün Bandırma limanına yanaştığı dakikalarda başlattığı protestosuna vatandaşlar ve Deniz otobüsü yolcularından da büyük destek geldi.

Havutça gerçekleştirdiği protesto`da İDO nun özelleştirilmesi ardından hayata geçirdiği dinamik fiyat uygulamasının, Dinamik değil Dinamit uygulama olduğunun altını çizerek devletin 1.80 tl mazot temin ettiği İDO yolcu bileti fiyatlarını kargaşa ve karmaşık bir uygulama ile astronomik noktalara çekerken, Mazotu 3.80 tl ye alan Otobüs işletmelerinin daha daha makul fiyatlarla yolcu taşıdığını söyledi.

Havutça ulaştıma bakanlığının konuya ilişkin olarak gereken önlemleri almasını isterken, Kendilerininde bu gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, Konuyu rekabet kuruluna taşayacaklarını söyledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmesi (İDO)'nun vatandaşlara yaşattığı mağduriyeti Bandırma Limanı İDO iskelesinde yaptığı basın açıklaması ile tepki gösterdi.
Havutça, geçen hafta TBMM gündemine taşıdığı İDO'nun bilet fiyatları ile uygulamasının Rekatbet Kanunu'na aykırı olduğunu söyledi.


Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, CHP Bandırma İlçe Başkanı Metin OK, Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Mirza ve CHP Bandırma İlçe Yönetimi Kurulu üyeleri ile birlikte
Bandırma Limanı İDO iskelesi önünde vatandaşı mağdur eden İDO'nun bilet fiyatlarındaki uygulaması ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Havutça, İDO'nun uygulamasının Rekabet Kanununa aykırı olduğunu belirterek, ÖTV'siz mazot kullanan İDO'nun bu ayrıcalığını vatandaşa yansıtmadığını dile getirdi. Havutça, Rekabet Kanununa aykırı olan İDO'nun fiyat uygulamaları tekelleşme süreçlerinde görülür. ÖTV'siz akaryakıt kullanan İDO'nun maliyeti 1,80 TL iken şehirlerarası otobüs firmaları yaklaşık 4 TL maliyeti bulunmaktadır. İDO bu ayrıcalığını vatandaşa yansıtmıyor” dedi.

Havutça, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binail Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ile konuyu TBMM gündemine taşıdığını anımsattı. Özelleştirildikten sonra İDO'nun para tuzağı kuran bir şirket görüntüsüne dönüştüğünü ifade eden Havutça, şunları söyledi:

İDO daha önce bilet fiyatlarına dahil ettiği Hizmet bedeli”ni şimdi şeffaflık prensibi” gerekçesiyle ve sistemin sürdürülebilirliği ve teknolojideki yeni gelişmelerle bağlantılı olarak güncellenebilmesi için, bilet satarken verilen hizmetlerin karşılığı olarak” bahanesiyle hizmet bedellerini gişeler, internet sitesi, çağrı merkezi ve acentalarda sattığı biletlere ayrı ayrı ücretlendirerek eklemektedir. Koltuk başına alınan Hizmet Bedeli, satış kanallarının özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Koltuk başına alınan Hizmet Bedeli, satış kanallarının özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Örneğin gişelerde satılan biletten 1 TL, İnternetten 1TL, Çağrı Merkezinden 2 TL Acentalar aracılığıyla satılan biletten 2TL hizmet bedeli almaktadır. İDO verdiği hizmetin maliyetini bile yolcunun üzerine yıkmaktadır. İnternet sitesinin parasını bile yolcuya ödeten İDO anlaşmalar yaptığı acenteların parasını da yolcuya ödetmektedir.
Eskiden araç fiyatına sürücü dahil iken yeni bir sistem getiren İDO sürücü için de yolcu seçimi yapılması gerekiyor. Araç ve sürücüsü için ayrı ayrı ücret alıyor. Eski uygulamada, araç ücretleri şöför ücreti dahil olurken yeni satış sistemiyle şoför ücretleri araç ücretleri içerisinden çıkarılarak, araç ücretleri yeniden oluşturulmuştur. İDO ücretlerimizin yolcularımız açısından daha şeffaf ve anlaşılır hale getirmek” gibi oldukça komik bir ifade ile dile getirmektedir. Bu saçma uygulamada ben aracımı İstanbul'a içinde ben olmadan gönderebileceğim demektir. Yolcudan daha çok para nasıl alırım düşüncesinin kılıfıdır bu!
İDO ayrıca sadece Yenikapı-Bursa ve Yenikapı- Bandırma hatlarında hizmet veren Hızlı Feribotlarda, Pro ve Eco bilet sınıflarında, cam kenarı koltuklar için ilave ücret de almaktadır. Hatta iç hat deniz otobüsü ve hızlı feribot seferlerinde bisiklet kabul taşımayı kabul eden İDO iç hatlarda 3 TL, dış hatlarda 5 TL taşıma ücreti almaktadır.”




Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 17.7 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 20.2 ° / 5.2 ° false
  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı