Işıktaş, Avşa’da Erdek tarımını anlattı

Işıktaş, Avşa’da Erdek tarımını anlattı

Dilek Işıktaş, “Avşa Ada Karası Üzümü ve şarabı” için Avşa’da düzenlenen çalıştayda, “Erdek’in tarım alanları” hakkında bilgiler verdi.

Erdek Tarım ve Orman İlçe Müdürü Dilek Işıktaş, “Avşa Ada Karası Üzümü ve şarabı” için Avşa’da düzenlenen çalıştayda, “Erdek’in tarım alanları” hakkında bilgiler verdi.

Erdek’in yıllardır çok değerli topraklara sahip olduğunu, tarihsel süreç içinde, bu topraklarda 9 çeşit şarap üretildiğini belirten Işıktaş, şunları söyledi:

“Erdek’in, halen 55 bin dekarlık tarım alanı var. İlçemizde 1500-2.000 dolayında çiftçi bulunuyor. Balıkesir sınırları içinde 42 bin çiftçinin bulunduğu düşünülürse, Erdek’teki çiftçi sayısının ve tarım potansiyelinin düşük olduğu görülür. Erdek’in yıllık zeytin üretimi 8.200 ton, kiraz üretimi 260 ton olup, 129 elma bahçemiz var. İlçemiz sınırları içinde 9.3 ton üzüm üretilirken, bunun 5.9 tonu şarap yapımında kullanılıyor. 1.150 ton mor soğan, 280 ton buğday, 338 ton kuru fasulye, 15 ton taze fasulye ve 67 ton arpa üretimimiz var. Yıllık 2 milyon ton etlik tavuk üretimi gerçekleşiyor. Kapıdağ, ayrıca önemli bir bal üretim merkezi. Ağırlıklı olarak ıhlamur ve kestane balı üretiliyor. Bu bal için de ‘coğrafi işaret” talebi olabileceğini düşünüyorum.”

İlçe sınırları içinde 690 ton koyun ve keçi sütü, 9 ton ise inek sütü üretildiğini belirten Işıktaş, “Ayrıca balıkçılık ve su ürünleri konusunda çok iyi durumdayız. İlçemiz sınırları içinde, 12 metreden küçük 85, 12 metreden büyük 273 olmak üzere toplam 358 balıkçı teknesi var. Erdek, Türkiye’deki balıkçılık filosunun yüzde 14’ünü karşılıyor. Bu arada, ilçemiz sınırları içinde midye yetiştiren iki aktif, bir pasif şirket bulunuyor. Bunun yanı sıra 1 adet akıvades, 1 adet alabalık  üretim tesisimiz de var. Yine 788 ton kara midyesi de üretiliyor.”    ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Işıktaş Erdek tarımını anlattı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli