İnönü anılıyor

İnönü anılıyor

BELEDİYE BAŞKANI SEDAT PEKEL İSMET İNÖNÜ'NÜN 39. ÖLÜM YIL DÖNÜMܔ NEDENİYLE MESAJ YAYINLADI.


Kurtuluş mücadelesinin 2 numaralı ismi, 2.ci Cumhur Reis ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlarından Merhum İsmet İnönü vefatının 39.yıl dönümünde anılıyor.

Bugün saat 12.00 de hazırlanan porgram içeriği ile Cumhuriyet alanında anılacak İsmet İnönü için Belediye Başkanı Sedat Pekel bir mesaj yayınladı.

Pekel mesajında; ``Ulusal kurtuluş savaşımız başta olmak üzere, Cumhuriyetimizin kuruluşu ve sonrasında ülkesi için çok önemli görevler üstlenen, Lozan Barışının mimarı, başarılı komutan ve devlet adamı İsmet İnönü'yü, ölüm yıldönümünde bir kez daha saygıyla anıyorum.

İsmet İnönü, Kurtuluş mücadelesinde Mustafa Kemal Atatürk'ün en yakın arkadaşıydı. Kurtuluş Savaşımızın en önemli komutanlarından biri olarak cephelerde unutulmaz zaferlerin mimarı olmuştur. Kendi adını taşıyan Birinci ve İkinci İnönü Savaşlarında gösterdiği askeri başarılarla işgalcilere batı cephesinde ilerleme olanağı vermemiş ve Kurtuluş umudumuzun hep canlı tutulmasını sağlamıştır.

Yüce Atatürk`ün en büyük destekçisi ve dava arkadaşı olan İnönü, savaş meydanlarında kazanılan büyük zaferin tüm dünya tarafından tescillendiği Lozan Anlaşması'na da imza atmıştır. Anlaşmanın imza sürecindeki akılcı ve tutarlı politikalarıyla Lozan Anlaşmasının en büyük mimarı olmuştur.  Cumhuriyet`le başlatılan değişim ve dönüşümlerin gerçekleştirilmesinde, devrimlerin yaşama geçirilmesinde de önemli rol oynamıştır.

Atatürk'ün vefatından sonra O'nu emaneti olarak gördüğü Cumhuriyet Halk Partisi'nin ikinci Genel Başkanı olan İsmet İnönü, İkinci Cumhurbaşkanı olarak da ülkemize çok önemli hizmetler vermiştir.

Özellikle 2. Dünya Savaşı yıllarında ortaya koyduğu ileri görüşlü hamlelerle ülkemiz savaşın dışında tutmayı başarmıştır.

Tüm bunların ötesinde, çok partili siyasi yaşamın önünü açan ve iktidarı seçimle devreden İsmet İnönü, ülkemizde demokrasinin yerleşmesinde önemli bir aktör olmuştur.

Ulusuna ve ülkesine çok büyük hizmetleri olan bu büyük devlet adamını ölümünün 39. Yıldönümünde sevgi ve saygıyla anıyorum.``





Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli