İlk ödeme yapıyor

İlk ödeme yapıyor

Marmarabirlik 7 Kasıma kadar teslim aldığı ürün bedellerini ödüyor.

Erdek 162 sayılı Marmarabirlik Zeytin tarım satış kooperatifi 7 Kasım’a kadar teslim aldığı ürün bedellerini ödüyor.

22 Eylül’de başlayan mubayaada bugüne kadar 3 milyon kilo Zeytin alımı gerçekleştiren 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım satış kooperatifi 7 Kasım 2014’e kadar teslim aldığı ürün bedellerini 14 Kasım Cuma günü üreticinin Ziraat Bankasındaki hesabına yatıracak.

162 Sayı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Hüseyin Durak, ödeme planına nedeni ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ’’Uzun yıllardan sonra ilk kez 22 Eylül gibi erken bir tarihte alıma başladık.  Bugüne kadar 3 milyon kilo Zeytin alımı gerçekleştirdik. 7 Kasıma kadar ürününü teslim eden ortaklarımızın ilk etap ödemesini 14 Kasım Cuma günü yapıyoruz.’’ Dedi.

5 Milyonluk ilk ödeme planı üreticinin Banka hesabında

162 Sayı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Hüseyin Durak, Merkez dahil 21 ayrı noktada kantar alımı gerçekleştirdikleri mubayaa döneminde seri bir alım kampanyası yürüttüklerini, ürünün mevsim şartları nedeni ile erken olgunlaşması, hasadı da erkene çektiğini söyledi. Durak bu durumda zeytin hasadının da yılbaşından önce biteceğini beklediklerini kaydetti.

Hava Muhalefeti ve Mantar kaybı %40

162 Sayı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Hüseyin Durak, Erdek ve bölgesinde bu yıl uçakla yapılan zımba mücadelesinin son derece başarılı olduğunu, ancak hava muhalefeti nedeni ile yaşanan Mantar zararlısının ürüne %40 oranında zarar verdiğini söyledi.

Söz konusu Zeytin zararlısının Bursa bölgesinde daha fazla bulunmasının, Erdek ve çevresinde ki ürünün değer kazanmasına neden olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda 600 kuruştan başlayan alt yağlık zeytinin, bu sezon piyasada 1500 kuruşa kadar yükseldiğini, dolayısı ile bu artışın yağ fiyatlarına yansıdığını vurguladı.

Zeytin Yağ Fiyatları Yükselecek

Bu yıl bazı bölgelerde zeytin olmadığı için ürün piyasasında önemli bir daralma olduğunu kaydeden Durak, dolaylı olarak bu olumsuzluktan ilk etkilenen Zeytin yağ olduğunu söyledi.

Durak, Zeytin yağ piyasasındaki hareketlenmenin buna dayalı olarak yeni yağ fiyatları oluşmasına neden olduğunu 12-14 lira arasında seyreden Zeytin yağ fiyatlarının 16 tl ye kadar çıkmasının normal olduğunu söyledi.

Başkan Durak, 7 Kasım ödemeleri ardından yeni ödeme takvimi belirlenecek Marmarabirlikte sağlıklı bir ödeme planı hazırlandığını, erken hasadın üründe su tutması nedeni ile üretici lehine avantaj oluştuğunu söyledi.

Durak, Kooperatif fiyat baremleri üzerinden 76 ton (180) tane baş boy, 296 ton (190) tane 2. Boy ve 190 ton (200) tane 3. Boy ürün aldıklarını söyledi.

Zeytin yağ sıkımına büyük talep

162 Sayı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Hüseyin Durak, mubayaa döneminde erken başlayan yağlık alt zeytin sıkımı için bugün elekten geçen ince ürününü yağ sıktırarak değerlendiren üretici sayısının da küçümsenmemesini gerektiğini vurgulayarak 10 Ekim’de başlayan yağ sıkımının 400 ton civarına ulaştığını, bunun karşılığında ise 80 ton yağ üreterek ürün sahibi ortaklarına teslim ettiklerini söyledi.

200 Ton, Çekirdek Odunu elde edildi.

162 Sayılı Erdek Zeytin Kooperatifi kurduğu zeytin yağ fabrikasında, çevresel değerleri göz önünde bulundurarak yağ posasından elde ettiği çekirdek atığını oduna dönüştürmesi sonucu tonu 350 tl olan 200 ton Zeytin Çekirdeği palet odunu elde edecek.

Başkan Durak, teknoloji farkı ile elde edilen Zeytin Çekirdeği palet odununun özellikle kalorifer yakıtı kullanıcılarının büyük talep gösterdiğini, kalorisi yüksek olan Zeytin Çekirdeği paletinin çevresel olumsuzluk yaratan kül ve dumanı olmadığını ifade etti.

 

 

 



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli