Havutça`nın gündeminde emekliler var.

Havutça`nın gündeminde emekliler var.

CHP, EMEKLİLERİN SORUNLARININ TBMM TARAFINDAN ARAŞTIRILMASINI İSTEDİ.




CHP, EMEKLİLERİN SORUNLARININ TBMM TARAFINDAN ARAŞTIRILMASINI İSTEDİ

CHP Balıkesir Milletvekili Av. Namık Havutça ve 28 CHP milletvekili emeklilerin sorunlarının araştırılması için TBMM Başkanlığı'na bir önerge verdi. CHP Balıkesir Milletvekili Havutça tarafından hazırlanan araştırma önergesinin emeklilerin sorunlarının ve çözüm yollarının derinlemesine araştırılarak, eksikliklerinin giderilmesi, destekleme yollarının bulunması, idari ve kurumsal yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla verildiği belirtildi.

Önergede, Anayasal düzenlemelere rağmen, sosyal devlet ilkesinden uzak uygulamalar sergileyen AKP hükümetinin emeklilere umut verdiği ancak emeklilerin umutlarının hep söndüğü ifade edildi. Önergenin gerekçesinde, emekli, dul ve yetimlerin tamamına yakınının açlık sınırının altında aylık aldığına dikkat çekilerek, bu kesimin sosyal güvenlik hakkından, emeğinin karşılığını almaktan yoksun bırakıldığı vurgulandı.

SGK Açıkları Emeklinin Sırtında

Önergede AKP Hükümetinin, Sosyal Güvenlik Kurumunun 2011 yılı sonu itibarıyla gelirlerinin 124 milyar 726 milyon lira, giderlerinin 140 milyar 772 milyon lira, açık finansmanının ise 16 milyar 46 milyon lira olacağının tahmin edileceğini bildirdiği belirtilerek, Bu açığın kapatılması için uygulanan politikalar ne yazık ki sosyal devlet ilkesinden uzak uygulamalardır. Bunun en somut örneği ülkemizde sağlık harcamaları katlanarak artarken çalışanlardan ve emekliden kesilen bu harcamalar sağlık şirketlerine aktarılmakta, ilaç harcamaları sürekli artmakta ama buna önlem olarak yeni fabrikalar açmak yerine ilaç fabrikalarını kapatıp ilaç tekellerine mahkûm bırakılmaktadır. Bu, sağlığın özelleştirilmesi ve paralı hâle getirilmesidir. Emekliler sağlık hizmetlerinde alınan katkı payından muaf tutulmalıdır. Böylelikle katkı payı ödeyecekleri için sağlık merkezlerine gitmeyerek sağlıklarını riske atmalarının önüne geçilmelidir” denildi.

AKP Emeklileri Kandırdı”
AKP hükümetinin emeklilere intibak sözü verdiği hatırlatılan önergede şöyle denildi: Emekliler sürekli aldatılmış ve hayal kırıklığına uğratılmıştır. Emekliler arasındaki maaş adaletsizliğini gidereceğini vadeden AKP hükümeti buna karşın iktidarı dönemince daha da adaletsiz hâle getirmiştir. Emeklilere banka promosyonu verileceği söylenmiş ancak bu söz de boş çıkmıştır. Eski ve yeni emekliler ile önceki sistemde Emekli Kurumları arasındaki farklı uygulamalar sonunda, eski emekliler aleyhine oluşan fark, çıkarılacak intibak kanunları ile düzeltilmelidir. İntibak yasasını çıkarma sözü verilmiş, ancak rafa kaldırılmış, Haziran 2011 genel seçimleri sürecinde tekrar intibak düzenlemesinin yapılacağı sözü verilmiş, son günlerde yine umut dağıtılmış ancak bunun da 2013 yılına ertelendiği açıklanmıştır. AKP bu konuda güvenirliğini yitirmiştir.”

Önerge metni ve gerekçesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Anayasanın 2. maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir”. Yine, Anayasanın 55. maddesi ücrette adaleti hükme bağlamış ve maddenin 1. fıkrasında ücret, emeğin karşılığıdır” denilmiştir. Ve beraberinde Anayasanın 60. maddesinde de Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.” denilerek sosyal güvenlik hakkı Anayasal güvence altına alınmıştır.


Bu Anayasal düzenlemelere rağmen, sosyal devleti ilkesinden uzak uygulamalar sergileyen AKP hükümeti, fakirliğe, açlığa muhtaç ettiği insanlara gıda ve kömür dağıtmayı, sosyal yardım konusunu istismar ederek bir siyasi rant hesabına dönüştürmüştür. Ekonominin büyüdüğü iddia edilen bir dönemde bireye düşen refah payından yoksun olan emekli, dul ve yetimlerimiz Anayasamızda yer alan `Sosyal Devlet` ilkesi gözetilmeden açlık sınırının altında borç içinde yaşamak zorunda bırakılmaktadır.

Emeklilerimizin sorunlarının ve çözüm yollarının derinlemesine araştırılması, eksikliklerinin giderilmesi, destekleme yollarının araştırılması, idari ve kurumsal yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince ekte yer alan gerekçeye istinaden bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

GEREKÇE

Bugün ülkemizde emekli, dul ve yetimlerin tamamına yakını açlık sınırının altında aylık almaktadır. Ülkemizde SGK'nın bu günkü verilerine göre emekli yurttaş sayımız 10 milyona yaklaşmıştır. Aileleriyle birlikte bu sayı ülke nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır. Böylesine büyük ve önemli bir kesim sosyal güvenlik hakkından, emeğinin karşılığını almaktan yoksun bırakılmakta sosyal devlet ilkesinin gereklerinden yeteri kadar yararlanamamaktadır.

AKP hükümeti yetkililerinin ifadesiyle 2010 yılı sonu itibarıyla 9 milyon 498 bin olan emekli sayısı ise yüzde 4,17 artışla, 2011 yılı Ekim sonu itibarıyla yüzde 4,5 artışla 9 milyon 923 bin kişiye ulaşmıştır. Yani yüzde 4'lük bir artış söz konusudur. Bunun neticesinde, aktif-pasif oranına bakıldığında bu oran 2010'da 1,84'ten bugün 1,90'a ulaşmış bulunmaktadır. Hükümet, Sosyal Güvenlik Kurumunun 2011 yılı sonu itibarıyla gelirlerinin 124 milyar 726 milyon TL, giderlerinin 140 milyar 772 milyon TL, açık finansmanının ise 16 milyar 46 milyon TL olacağı tahmin edileceğini bildirmiştir. Bu açığın kapatılması için uygulanan politikalar ne yazık ki sosyal devlet ilkesinden uzak uygulamalardır. Bunun en somut örneği ülkemizde sağlık harcamaları katlanarak artarken çalışanlardan ve emekliden kesilen bu harcamalar sağlık şirketlerine aktarılmakta, ilaç harcamaları sürekli artmakta ama buna önlem olarak yeni fabrikalar açmak yerine ilaç fabrikalarını kapatıp ilaç tekellerine mahkûm bırakılmaktadır. Bu, sağlığın özelleştirilmesi ve paralı hâle getirilmesidir. Emekliler sağlık hizmetlerinde alınan katkı payından muaf tutulmalıdır. Böylelikle katkı payı ödeyecekleri için sağlık merkezlerine gitmeyerek sağlıklarını riske atmalarının önüne geçilmelidir.

Bu gün çalışanların maaşlarına ek ödemelerle bazı iyileştirmeler yapılmış olmasına karşın emekli olduktan sonra bu haktan yararlanmak mümkün olmamaktadır. Bu nedenle emekli ve çalışan arasında bir maaş farkı ortaya çıkmakta ve bu makas her gelen maaş artışında açılmaktadır. GSMH yıllara göre belirgin bir artış göstermesine rağmen, emekliler bu refah payından hisselerine düşeni alamamaktadır. Emeklilerin aylıklarının artışlarında bu husus göz önünde bulundurulmalıdır. Bugün 6. basamak BAĞKUR'lu çiftçi 560 lira, BAĞKUR'lu esnaf 731 lira. SSK emeklisi ortalama 885 lira maaş almaktadır. Bu gün itibariyle açlık sınırı ise 927 liradır.

AKP Hükümeti emeklilere umut vermiştir. Ancak emeklilerin bu umutları hep sönmüştür. Emekliler sürekli aldatılmış ve hayal kırıklığına uğratılmıştır. Emekliler arasındaki maaş adaletsizliğini gidereceğini vadeden AKP hükümeti buna karşın iktidarı dönemince daha da adaletsiz hâle getirmiştir. Emeklilere banka promosyonu verileceği söylenmiş ancak bu söz de boş çıkmıştır. Eski ve yeni emekliler ile önceki sistemde Emekli Kurumları arasındaki farklı uygulamalar sonunda, eski emekliler aleyhine oluşan fark, çıkarılacak intibak kanunları ile düzeltilmelidir. İntibak yasasını çıkarma sözü verilmiş, ancak rafa kaldırılmış, Haziran 2011 genel seçimleri sürecinde tekrar intibak düzenlemesinin yapılacağı sözü verilmiş, son günlerde yine umut dağıtılmış ancak bunun da 2013 yılına ertelendiği açıklanmıştır. AKP bu konuda güvenirliğini yitirmiştir.

Aile, çocuk ve kira yardımlarının emeklilere de verilmesi sağlanmalıdır. Çalışırken vefat eden memurun geride kalanlarına verilen iki maaş tutarındaki ölüm yardımı ile eşinin ölümü halinde verilen bir maaş tutarındaki ölüm yardımının emeklilere de verilmesi sağlanmalıdır. Hizmet birleştirmelerinde tüm hizmetlerin intibaka sayıldığı gibi, ikramiye ödenmesinde de bu hususun değerlendirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca geçim sıkıntısı içerisinde bulunan emeklilerimizin de sosyal yaşam faaliyetlerini sürdürebilmesi amacıyla emekli evleri, emekli yurtları, ve emekli tatil siteleri yapılarak emeklilerimizin buralardan cazip fiyatlarla yararlanması sağlanmalıdır.”







Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli