Havutça``Köy Enstitüleri,Eğitimin pusulasıdır``

Havutça``Köy Enstitüleri,Eğitimin pusulasıdır``

CHP'Lİ HAVUTÇA: ATATÜRK DEVRİMLERİNİN İLELEBET YAŞATILMASINDA, KÖY ENSTİTÜLERİ YOL HARİTAMIZ, EĞİTİM PUSULAMIZDIR!”



CHP'Lİ HAVUTÇA: ATATÜRK DEVRİMLERİNİN İLELEBET YAŞATILMASINDA, KÖY ENSTİTÜLERİ YOL HARİTAMIZ, EĞİTİM PUSULAMIZDIR!”


Havutça: "Köy Enstitüleri, bugünün eğitim politikası üretenlere yol haritası olmalıdır. Çünkü, Atatürk ilke ve devrimlerinin Türkiye Cumhuriyeti ile ilelebet yaşatılmasının pusulası eğitimdir!”

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri komisyonu Üyesi Namık Havutça Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümünde, Türkiye Cumhuriyetin en önemli devrimlerinden birinin Köy Enstitüleri'nin kurulması olduğunu belirterek, Atatürk'ün işaret ettiği okuma yazma bilmeyen vatandaş bırakmama” hedefine ulaşmak için dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından bizzat yönetildiğini söyledi.

Eğitimin uzun soluklu bir mücadele olduğunuvurgulayan Havutça, eğitim devriminin, Atatürk döneminde başlatılan en zoraşamalarının başarı ile tamamlandığını üçüncü ve son aşaması olan KöyEnstitüleri için 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile devam edildiğiniifade etti.

Havutça şunları söyledi:

Hasan Ali Yücel'in deyişi ile ‘devrimci düşüncenin adamını yetiştirme' projesi olan Köy Enstitüleri, Atatürk`ün halkçılık ilkelerine uygun olarak, geniş halk kitlelerinin eğitim düzeyini yükseltmek,halkın politik, ekonomik ve kültürel yaşama aktif olarak katılmasını sağlamak ve aynı zamanda kendi hakları konusunda bilinçlendirmektir. Bu eğitim modelinin başarısı, 1946`ya kadar köylerdeki öğretmen açığını kapatan 16.400 kadın ve erkek öğretmen ile 7300 sağlık memuru ve 8756 eğitmen yetiştirmiştir. Bugün, Türkiye eğitim sistemindeki yanlış politikalara karşı doğru bir örnek olarak gösterebileceğimiz Köy Enstitüleri'nin yaratıcı ve ülkeye katkı politikası önemle irdelenmelidir. Köy Enstitüleri bugünün eğitim politikası üretenlere yol haritası olmalıdır. Çünkü, Atatürk ilke ve devrimlerinin Türkiye Cumhuriyeti ile ilelebet yaşatılmasının pusulası eğitimdir!”







Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 20.2 ° / 5.2 ° false
  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli