Havutça`dan, Asa'ya yanıt gecikmedi.

Havutça`dan,  Asa

Havutça; Marmarabirlik adına zeytinlik alanlar katledilirken, Türkiye'nin değil dünyanın en büyük zeytin katliamının yaşanırken, Marmarabirlik Başkanı neredeydi?...”

 

Marmarabirlik Genel başkanı Hidamet Asa'nın 162 sayılı Erdek Zeytin tarım Satış Kooperatifi seçimleri için görüş verdiği gerekçesi ile Milletvekili Namık Havutça'yı eleştirmesi karşı görüşü geciktirmedi.

Başkan havutça bugün yaptığı Basın toplantısında yanına Erdek Belediye Başkanı ve Erdek zeytin kooperatifi Başkan adayı Hüseyin Sarı'yı alarak konuştu.

İlk sözü Başkan Hüseyin Sarı'nın aldığı Basın toplantısında Milletvekili Namık Havutça, zeytin ve zeytincilik noktasında yaşanan olumsuzlukları ortadan kaldırmak adına verdiği mücadelelerde, asıl olması gereken Hidamet Asa'yı görmediğini vurgulayarak. Sen kimin başkanısın?...” dedi.

Asa'nın ‘Siyaset yapma…' sözüne atıfta bulunan Havutça, Ben siyaset yapmıyorum, zeytin üreticisi bir babanın evladı olarak beni seçen insanların hak ve hukukunu arıyorum, Ya sen kimin hakkını savunuyorsun, birilerine değil, Başkanlığını üstlendiğin zeytin üreticisinin haklarını nerde ve ne zaman savunacaksınız?...”dedi.

Başkan Hüseyin Sarı'nın başlayıp, Milletvekili Namık Havutça'nın söz alması ile devam eden Basın toplantısının video görüntüsü ile birlikte konuşmasının tam metnini yayımlıyoruz.

Mim. Hüseyin Sarı; Cumartesi günü yapılacak 162 sayılı Erdek Zeytin tarım satış kooperatifi kongresi öncesi geçen seçim sürecinde, Marmarabirlik yönetim kurulu başkanı bölgemizde tek, tek, mahalle, mahalle gezerek seçimde taraf olmaya çalışmıştır. Bu noktadan sonra da iş te çığırından çıkmıştır. Karşılıklı polemikler oluşmuştur. Bu polemiklerle de biz Erdek'te iki aday olarak çekişir durumda değiliz, bir bakıma Hidamet Asa'nın iftiralarına, cevaplarına, cevap verme şeklinde geçmiştir.”

Kendini hedef haline getirdi. Hiç gereği yokken, geçtiğimiz hafta Ocaklar mahallemizde yaptığımız konuşmada tesadüfen vekilimiz inde o gün orada olması nedeni ile vekilimiz de bir iki konuya temas etmiştir. Bu basında yankı bulunca Hidamet Asa'nın klasik paranoyası tuttu, her şeye cevap, konuya müdahil olma gibi bir misyonu varmış gibi. Hem bize cevap verdi, hem de vekilimize cevap verdi.”

Bizde Milletvekilimiz ile birlikte tekrar bir basın toplantısı yapmayı doğru olacağını düşündük.”

Namık Havutça; Marmarabirlik 162 sayılı Erdek Zeytin Kooperatifi Başkanlığına aday olan ve bölgemizde büyük heyecan yaratan, bölge zeytin üreticimizin yüreklerini titreten çok önemli bir seçim arifesindeyiz. Bende Başkan'ın ifade ettiği gibi öncelikle milletvekiliyim ama aynı zamanda hemen karşı kıyıda zeytin ağacı tarlaları olan bir zeytin üreticisiyim. Dolayısı ile elbette bölgemizde zeytin üretimine zeytin istihdamına, zeytin fiyatlarına, zeytin kotasına son derece duyarlıyız, bir milletvekili olarak değil ekmeğini topraktan, zeytinden kazanan bir zeytinci evladı olarak çok yakından takip ediyorum”

Değerli Başkanım Ocaklardaki mitinginde üreticilere seslenirken bende yanındaydım ve Marmarabirlik başkanını eleştirdim. Neden eleştirdim. Parlamento da zeytin yasa tasarısı görüşülüyor idi.  Bir yıl önce. O zeytin yasası tasarısı öyle bir tasarıydı ki… Enerji komisyonunda görüşülüyordu. Zeytin kendisi bir tarımsal ürün ve bu ülkenin en önemli geçim kaynaklarından bir tanesi. Biz Balıkesir'de zeytin genetiğinin doğduğu topraklardayız. Edremit, Ayvalık, Burhaniye, Edincik, Erdek ülkemizin en önemli zeytin merkezlerinden Erdek, düşünün ki zeytin yasası ile zeytinlik alanlar, jeotermal yatırımlar, Maden aramaları, Petrol yatırımları, Ulaşım,  Stratejik araştırmalar, zeytin yasası ile bir parantez açılarak bütün bu alanlar açılıyor.”

Ben bununla ilgili Edremit bölgesinde Tariş'te, bu bölgede Başkan ile birlikte Düzlerde üreticilerimizle toplantılar yaptık. Zeytin yasasına karşı duruş sergiledik. Parlamentodaki bu yasa tasarının çözümleneceği komisyona getirttik ve oraya davet ettik. Dedik ki arkadaşlar bu yasa çıkarsa zeytinin ruhuna Fatiha okumamız lazım. Bunu engellememiz lazım. Ben o komisyonda Marmarabirlik başkanını zeytin yasası görüşülürken, açıkça zeytinlik alanları talana çevirecek, altın lobilerine teslim edecek olan yasada siz yoksanız ne zaman varsınız?...”

Siz Marmarabirlik adına zeytin üreticisinin haklarını nerde ve ne zaman savunacaksınız?...”

Ben bunu soruyorum. Bana diyor ki, siyaseten elinizi çekin… ‘Biz kimsenin önünde diz çökmeyiz. Kimsenin uşağı olmayız.'  Ben size kimsenin uşağı olun demiyorum. Biz CHP olarak hiçbir zaman Uşak kullanmadık, hiç kimsenin de asla uşak olmasına müsaade etmeyiz. Tam aksine Marmarabirliği temsil eden Başkanı onurlu bir şekilde üreticilerinin arkasında durmasını destekleriz.”

Ama siz siyasi iktidar bu yasayı getirdi de, Eğer orada Marmarabirlik adına bu yasaya karşı durmuyorsanız, Ben bunu her yerde zeytin üreticisine anlatırım.”

Biz size uşak ol demiyoruz. Ama şunu söylüyorum. Manisa Yirca'da, bir gecede 6 bin zeytin katledildiğinde, siz Fiskobirlik Başkanımısınız?, Siz Pankobirlik Başkanımısınız?,  Siz ayakkabıcılar sendikası Başkanımısınız?,  Siz Manifaturacılar Başkanımısınız?, Siz Türkiye'nin simgesi Marmarabirliğin, üreticilerin en önemli örgütü Marmarabirlik adına bir demeç verdiniz mi?, Kınadınız mı?, Hesap sordunuz mu? Varsa açıklaması, kınaması ben özür dileyeceğim kendisinden.”

Araştırın, yazın bakın… Marmarabirlik adına zeytinlik alanlar katledilirken, Türkiye'nin değil dünyanın en büyük zeytin katliamının yaşanırken, Marmarabirlik Başkanı neredeydi?, Ben Namık Havutça olarak,  Balıkesir Milletvekili olarak, zeytinin doğduğu toprakların milletvekili olarak bütçe görüşmelerinde, Erdek Belediye Başkanından aldığım zeytin fidanını Türkiye tarihinde Parlamento da kürsüye ilk defa koymuş bir milletvekili olarak Enerji Bakanına hesap sordum.”

6 bin zeytin ağacını katlettiniz bunun hesabını sizden soracağız, size Erdek'ten, Bandırma'dan, Edincik'ten, Edremit'ten zeytin üreticilerimizin selamları var, size bunun hesabını soracağız diye, orada hesap sordum.”

Ben siyaseti üreticinin hakları noktasında yapıyorum. Bana ‘Siyaset yapmayın.' Diyor. Ben sonuna kadar, köylünün, üreticinin, zeytincinin zeytin, zeytin yağ fiyatları ile ilgili, emekçinin alın terinin karşılığını alması ile ilgili sonuna kadar siyaset yapacağım.”

Eğer siyaset yapmak kötü bir şey se, ben üreticinin haklarını sonuna kadar aramak benim namus ve vicdan borcum. Bana bu bölge halkının verdiği oylar, bunları savunayım diye verildi. Eğer bunu yapmazsam görevimi yapmamış olurum.”

Soma Yirca'dan sonra 1/100.ooo lik planlarla ilgili bölgemizde büyük bir ihmal var. Edincik'ten başlayıp, Şirin Çavuş'a kadar bölgede büyük bir sanayi alanı var. Bununla ilgili bir mücadele içindeyiz. Zeytinli alanlar talan ediliyor. Burada millet ayağa kalktı. Şirin Çavuş sınırlarında yaklaşık 5 bin zeytin çok kötü bir şekilde budanmaya başlandı. Ziraat mühendisleri odası istatistiklerine göre o zeytinler başka bir yere nakledilse bile, ürün vermesinin söz konusu olmadığı doğrultusunda raporları var.”

Bana bu iletildiğinde ben yine meclis kürsüsünde idim. Edincik bölgesinde Soma Yirca'dan sonra 2. Bir zeytin katliamı yaşanıyor. Bunu durdurun, Enerji Bakanını, Tarım bakanını, Çevre Bakanını göreve davet ediyorum. Hesap soruyorum. Marmarabirlik Başkanı bununla ilgili bir tek demeç verdi mi?, Ben yaptım, oradaki sanayinin durdurulması, zeytin katliamının durdurulması ile ilgili çizme giydim. Bizzat müdahale ettim.”

Marmarabirlik Başkanı acaba lütfedip oraya bir saat zaman ayırdı mı?, Ayırmadı… Şimdi de kalkmış bana, ‘Efendim siyaset yapıyorsunuz. Karışmayın.' Karışacağım, hem de sonuna kadar karışacağım. Ben önce Misakça'da zeytin üreticisi bir ailenin evladıyım. Ve dostların, köylülerim, Arkadaşlarım ekmeğini zeytinden kazanan arkadaşlarımın hakları sonuna kadar arayacağım.”

Soruyorum buradan. Siz Marmarabirlik Başkanı olarak zeytin kotasının kaldırılması ile ilgili olarak ne yaptınız?...”

Zeytin fiyatları ile ilgili ne yaptınız?... Marmara birliğin küçük üreticileri korumak adına somut olarak ne yaptınız?.. Hiçbir şey… Hüseyin Sarı haklı olarak bağırıyor. Siz ne yaptınız?, bugüne kadar zeytin üreticisi adına… Zeytinyağına teşvik mi arttırdınız? Kotanın kaldırılması için ne yaptınız? Zeytin ihracatını zeytin pazarlaması ile ilgili hangi somut adımları attınız?... Bunlar dururken biz demiyoruz ki, İktidarın da, kimsenin de uşağı olmayın, ama gerçek üreticinin uşağı olun… Gerçek üreticinin yanında olun…”

O insanları, zor zamanda, dar zamanda yanında olun diyoruz. Yoksa biz CHP olarak hiç kimsenin, gerçekten bu milletin temsil ettiği, haklarını, hukukunu koruyan, üreticisini koruyan herkesin yanındayız, hiçbir siyasi parti ayrımı gözetmeksizin Edincikteki zeytin üreticilerimizin. İster AKP i, İster MHP li, İster bir başka inançtan, ister bir başka partiden. Hiç sorum değil biz üreticimizin yanındayız.”

Ben TBMM zeytin yasası bir, köylülerimizin zeytinyağına Avrupa birliği kriterlerinde teşvik verilmesi ile ilgili yasa teklifi verdim. Köylümüzün kullandığı Mazot'tan KDV ve ÖTV nin kaldırılması ile ilgili yasa teklifini ben hazırladım. Verdim bunlar somut olarak yaptığımız şeyler.”

Avrupa birliği ülkelerinde zeytin üreticileri gayri safi milli hasılanın %1 i onlara teşvik primi olarak veriliyor.  Bizim ülkemizde ise %1'in, 4/1 olarak veriliyor. Bunanla ilgili siz Marmarabirlik olarak bugüne kadar hangi adımları attınız?.. Hükümette hangi talepleri ortaya koydunuz?.. Demeç verdiniz de biz mi görmedik?... Biz bölgemizde zeytin üreticimizin haklarını alması için, insanca yaşaması için, zeytinyağından ve zeytinden gerçekten ekmeğini kazanması, evlatlarını okullarda okutacak bir gelire sahip olması için bir mücadele içindeyiz.”

Belediye Başkanımız da haklı olarak, ben özelliklerini görüyorum ortaya koyduğu kararlılıkla ‘Bu düzeni değiştireceğiz. Bu düzeni yıkacağız. Kotayı kaldıracağız.' diyor. ‘Zeytin ihracatımızı arttıracağız, zeytin ürünümüzü daha iyi pazarlayacağız.' Diyor. ‘Kar payı dağıtacağız.' diyor.”

Ki siz bunlara cevap vermek yerine, halkın taleplerine cevap vermek yerine, ben milletvekili olarak tamamen gerçeği ifade ediyorum ve bana ‘Siyaset yapıyorsun.' Diye beni sorguluyorsun.”

Bu siyaset değil, ayrıca siyaset te kötü bir şey değil. Bizim siyasetimiz ekmeğin siyaseti. Aş'ın siyaseti.  Ben bunlarla ilgili birçok soru önergesi, araştırma önergesi verdim. Başkan'ın bunlardan haberi yok. Erdek körfezinin korunması ile ilgili araştırma önergesini ben verdim. Marmara denizindeki kirliliğin araştırılması ile ilgili araştırma önergesini ben verdim. Erdek körfezini kirleten, Gönen çayının kirliliği ile ilgili 3 kez kürsüden Bakana hesap soran bendim.”

Bunları siyaset olsun diye değil, bölgemizde insanların sağlıklı bir çevrede yaşasın, denizi korunsun, tarımsal alanlarımız korunsun diye verdim. Ve nitekim verdiğimiz mücadele öylesine başarılı oldu ki… Sizlerle birlikte, İşte çevre bakanlığı sonunda 1/100.ooo lik planların da, bunu buradan mutlulukla ifade ediyorum. Herkesiz büyük katkısı var. Özellikle Belediye Başkanlarımızın da var, İşte 1/100.ooo lik planlar değiştirildi. Enerji-Sa'nın bulunduğu Enerji koridorunun dışında kimyasal sanayi alanlarını bakanlık iptal etti.”

Burada bizim mücadelemizin başarısı var. Ben 10 milletvekili arkadaşımı Ankara'dan CHP genel merkezinde teyakkuza geçirerek, üç gün bölgemizde bu planları inceledik. Erdek'te, Bandırma'da basın toplantıları yaptık. Çanakkale'de yaptık, Karabiga'da yaptık. Edremit'te yaptık…”

Bu planlar Marmara'yı bitirir dedik. Eğer olursa bölgenin tek mavi bayraklı denizi Erdek körfezi orası da biter dedik. Bütün bu oluşumlar sonunda 10 milletvekili arkadaşımız ile Çevre Bakanına manifesto verdik.  Başkanlarımız da yasla itirazlarını yaptılar. Ve gerçekten de sağ duyu hakim oldu. 1/100.ooo lik planların da iptal edildi.”

Marmarabirlik Başkanı'nın bu süreçlerden haberi var mı? Acaba… Bu bölgenin korunması ile ilgili bizim yaptığımız çalışmalardan haberi var mı?..”

Kendisinin bir desteği var mı? Hak yerini bulacaktı. Erdek'teki zeytin üreticimiz Kimin gerçekten samimi bir şekilde ekmeğin yanında olduğunu inşallah Cumartesi günü siyasi parti ayrımı gözetmeksizin, gerçekten onların haklarını arayan, onların haklarını savunan. Gerçekten üreticinin zeytincinin yanında olanlara emaneti teslim edecektir.”

Ben buna inanıyorum, Sayın Asa'ya da sen git İznik'teki zeytin üreticisinin haklarına sahip çık diyoruz, sahip çıkarsan biz sonuna kadar yanındayız. Ama sen az önce saydığım şeyleri korumuyorsan, kim olursa olsun, Tariş Başkanı da, Marmarabirlik Başkanı da, eğer zeytin üreticisine sahip çıkmıyorsa, onların haklarını korumuyorsa sonuna kadar eleştiririz.

Gideriz meclis kapısında bağıra, bağıra anlatırız. Bizim görevimiz de bu… Ben Zeytin üreticimize Cumartesi günkü kongrelerinin şimdiden hayırlı olmasını cenabı-haktan niyaz ediyorum. İnşallah bölgemizde ekmeğini kazanan, zeytin bahçelerinde alın teri akıtan, karlı kışlı günlerde çatlak elleri ile çarıklı ayakları ile ekmeğinin mücadelesini veren zeytin üreticisi kardeşlerimin sonuna kadar haklarını koruyacak Erdek Belediye Başkanımız parti rozetini bir yana bırakmış Erdek'in haklarını savunan ve çok değerli ekibi ve arkadaşları ile önümüzdeki günlerde Erdek'te güçlü bir şekilde üreticinin gerçek haklarını sahiplenecek bir kadro iş başına gelecek, Sayın Asa'da İznik'te mücadelesini versin halkımız için en iyisi olsun, şimdiden seçimlerin hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi.

 

 

 

 

 

 

 



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli