Havutça söz aldı

Havutça söz aldı

Cumhurbaşkanı Görev Süresini Kanunla Düzenlemek Anayasaya Aykırıdır. Milli Eğitim Bakanı Yanlıştan Dönmelidir”



Cumhurbaşkanı Görev Süresini Kanunla Düzenlemek Anayasaya Aykırıdır”

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Av. Namık Havutça TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı 1. Maddesi üzerine CHP Grubu'nun verdiği önergenin kabul edilmemesi üzerine bir konuşma yaptı. Havutça konuşmasında Türkiye'de 1 yıl önce Anayasa referandumuna gittiğini ve halkın paralarının referandum için sokaklarda harcandığını söyledi. Gelinen noktada cumhurbaşkanlığı görev süresinin 5 yıl mı 7 yıl mı olması gerektiğinin tartışıldığını ifade eden Havutça, 1 yıl önce AKP hükümetinin bunun bir sorun olacağını öngöremediklerine dikkat çekti.

Havutça şunları söyledi

İktidar niçin bu konuyu öngöremedi. Bunu garip bir çelişki olarak ifade etmek istiyorum… Türkiye'de bir anayasal sorun var bu sorun nasıl çözülecek? Uluslararası hukuku anayasamız ve bugünkü geçerli mevzuata çözümlenecektir. Anayasamızın 101. maddesi 2. fıkrası cumhurbaşkanlığının görev süresinin 5 yıl olduğu düzenlenmektedir. Anayasa açık. Yeniden bir düzenleme ile gelerek cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıl olduğu iddia edilmekte ve önerilmektedir. Bu geçtiğinde bunun anayasa mahkemesine gideceği açıktır. Çünkü Anayasanın amir hükmünde düzenlenmiş 5 yıllık bir düzenlemeyi bir kanunla düzenlemek mümkün değildir”

Milli Eğitim Bakanı Yanlıştan Dönmelidir”

Milli Eğitim Bakanlığı genelgesi ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının kriterlerinin değiştirilmesini eleştiren Havutça, Milli Eğitim Bakanının bu yanlıştan dönmesi gerektiğini söyledi. Havutça, 19 Mayıs bu ülkenin ulusal devriminin, ulusal bağımsızlığının meşalesinin yakıldığı gündür. Ulusumuzun gururla üzerinde durduğu bir gündür. Bütün gençlerimizin stadyumlarda tek yumruk oldukları bir gündür. Bu günün hasretini ve güzelliğini yaşamak, stadyumlarda bir araya gelmek ulusumuzun en büyük hasretlerinden biridir. Üşüyoruz, milli eğitim aksıyor gibi gerekçelerle ulusal birlik ve beraberlik duygularımızı zedeleyecek bu adımı atılmasını biz kabul etmiyoruz. Milli Eğitim bakanı bu yanlıştan dönmelidir” dedi.







Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli