Havutça, her sorunun yanında

Havutça, her sorunun yanında

CHP'li Havutça, Başbakan'a Hangi Belediyelerin Dinlendiğini Sordu



CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Namık Havutça, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergesinde, telefon dinlemelerinin kanuna aykırı olarak yapılmasının ve bu dinlemelerin yargılama sürecinde kanıt olarak sunulmasının toplum üzerinde bir korku yarattığını söyledi. Telefon dinlemelerinin CHP'li belediye başkanlarının itibarsızlaştırılmasında kullanıldığına dikkat çeken Havutça, Her şeyden öte, halkın algısında Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin itibarsızlaştırılması gayretinin, belediyelere sabaha karşı ve kameralarla yapılan baskınlar, gözaltılar uzun süreli ‘teknik takip' ve dinlemelere takılan unsurlardan oluştuğu bilinmektedir” dedi.


Havutça, önergesinde iletişimini denetlenmesi ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatı anlattı. Telefon dinlemeleriyle ilgili 2009 yılından bu yana kamuoyuna yansıyan örnekler veren Havutça, telefonların dinlenmesi artık bir iddia değil, somut bir gerçektir” dedi. Başbakan Erdoğan'a 2009 yılından bu yana hangi belediye başkanlarının dinlendiğini soran Havutça, bu dinlemelerin kim ya da kimler tarafından yapıldığının yanıtlanmasını istedi. Havutça, bir sorusunda da, Telefonları dinletilen parti başkanları, yöneticileri, milletvekilleri var mıdır? Varsa bu dinlemelerden nasıl bir sonuç alınmıştır?” diye sordu.

Havutça'nın önergesinde yer verdiği görüş ve soruları şöyle:

İletişimin denetlenmesi işlemleri hukukumuzda ilk kez 01.01.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında adli amaçlı olarak düzenlendi. 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu, 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu ile 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Millî İstihbarat Teşkilâtı Kanununda 5397 sayılı Kanunla yapılan değişikliklerle yeni düzenlemeler getirildi. Bu düzenlemeler iletişimin her ne sebeple olursa olsun dinlenmesi işlemlerinin, Anayasanın 20'nci ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 8'inci maddeleri ile garanti altına alınmış bulunan "özel hayatın gizliliği ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına" uygun olarak yapılması sağlandı. Bu çerçevede, 5397 sayılı Kanunla değişik 2559 sayılı Kanunun ek 7nci maddesi, 2803 sayılı Kanunun ek 5'inci maddesi, 2937 sayılı Kanunun 6ncı maddesi ve 5271 sayılı Kanunun 135 ve müteakip maddeleri ile bu kanunlara dayanılarak çıkarılan yönetmeliklerde, dinlemeye ilişkin usul ve esaslar ayrıntısıyla belirlendi.

Dinleme işlemi ilgili kurumlar olan, Millî İstihbarat Teşkilâtı Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığınca yetkilendirilmiş görevliler tarafından yerine getirilmektedir.  İlgili mevzuatın öngördüğü esas ve usuller çerçevesinde "iletişimin tespit edilmesi, dinlenmesi, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınması"na dair mahkeme kararları olmalıdır.

5397 sayılı Kanunda yapılacak işlemlerin usul ve esasları ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığa dinleme kararı gönderecek merciler açıkça belirtilmektedir. Millî İstihbarat Teşkilâtı Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı veya adlî makamlar tarafından talep edilen, ister istihbarat amaçlı, ister adlî amaçlı dinlemelerin mutlaka bir hâkim kararına dayanması gerekmektedir. Yürürlükteki mevzuata göre dinleme yapılabilmesi ve yapılan dinleme sonucunda temin edilen bir delilin mahkemece hükme gerekçe yapılabilmesi için hâkim kararı da şarttır. Bunların dışında başka bir kurumun ya da merciin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına dinleme kararı göndermesinin ya da hâkim kararı bulunmadan dinleme yapması veya yapılan konuşmaları kayda alınması mümkün değildir.

Öte yandan, telefonların dinlenmesi artık bir iddia değil, somut bir gerçektir. 2009 yılında Savcı Zekeriya Öz, Dost tarikatının öldürülen lideri emekli asker İhsan Güven cinayeti ile ilgili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazdığı 7 sayfalık raporunda Başbakan ve bakanların da telefonlarının dinlendiğini dile getirmiştir. Ayrıca, adalet dağıtmakla görevli hakimlerin de yasa dışı olarak dinlendiği kamuoyuna yansıyan haberler arasında yer almıştır. Bunun dışında, yine aynı yıl, A&G Araştırma şirketi 28 ilde bin 817 kişiye `Telefonların dinlenmesi doğru mu?` ve `Tedirgin misiniz` diye sorarak yaptığı araştırmada her 3 kişiden biri dinlendiğini düşündüğü için korktuğunu dile getirmişti. Telefonların dinlenmesi, kanuna aykırı olarak yapılan telefon dinlemelerinin yargılama sürecinde delil olarak sunulması toplum üzerinde de bir korku yaratmaktadır. Neredeyse herkesin dinlendiğini düşündüğü, bu dinlemelerin kanıksandığı ve kanunsuz dinlemelere karşı gelmek yerine konuşmalarını sınırlandırdığı bir süreçten geçildiği de ortadadır.

Her şeyden öte, halkın algısında Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin itibarsızlaştırılması gayretinin, belediyelere sabaha karşı ve kameralarla yapılan baskınlar, gözaltılar uzun süreli teknik takip” ve dinlemelere takılan unsurlardan oluştuğu bilinmektedir. Bu bağlamda;

1- Sosyal demokrat, halkçı ve çağdaş belediyecilik anlayışıyla, hizmet üretmeye çalışan Cumhuriyet Halk Partili belediyelerden kaçının göreve geldikleri 2009 yılından bu yana telefonları dinlenmektedir? Hangi Cumhuriyet Halk Partili belediyeleri ve başkanları teknik takip altındadır?



2-     2009 yılından bu yana telefonları dinlenen, teknik takip altına alınan kaç belediye, kaç belediye başkanı ve kaç belediye çalışanı vardır? Bunların kaçı Cumhuriyet Halk Partili'dir?

3-     2009 yılından bu yana telefon dinlemesi ve teknik takip sonucu kaç Cumhuriyet Halk Partili belediyeye baskın yapılmıştır? Telefon dinlemesi ve teknik takip sonucu kaç belediye hakkında soruşturma açılmıştır? Kaçı nasıl sonuçlanmıştır? Telefon dinlemesi ve teknik takip sonucu kaç belediye başkanı ve çalışanı gözaltına alınmış, kaçı hakkında dava açılmış, kaçı nasıl sonuçlanmıştır?

4-     2009 yılından bu yana belediye başkanlarının telefonlarını kim ya da kimler hangi mevzuata göre dinlemektedir?

5-     2009 yılından bu yana hangi belediye başkanları hangi mahkeme kararları ile dinlenmektedir?

6-     Balıkesir'de Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanlarının telefonları dinlenmiş midir? Bu gün itibariyle Balıkesir'de telefonları dinlenen belediye başkanı var mıdır?

7-     Telefonları dinletilen parti başkanları, yöneticileri, milletvekilleri var mıdır? Varsa bu dinlemelerden nasıl bir sonuç alınmıştır?
8- Bütün bu telefon dinlemeleri ve teknik takipler hangi amaçla yapılmaktadır? İstihbarat amaçlı yapılan kaç telefon dinlemesi vardır? Adli amaçlı kaç telefon dinlemesi yapılmıştır?”





Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli