Havutça ``Çiftçinin borcu devlet sırrı oldu.``

Havutça ``Çiftçinin borcu devlet sırrı oldu.``

Havutça, AKP hükümeti borçlu çiftçi sayısını devlet sırrı gibi saklıyor” dedi.





CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça'nın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Eker'in Türkiye ve Balıkesir'de kredilerini vadelerinde ödeyemeyen, haklarında kanuni takip başlatılan ve hapis cezası alan çiftçi sayısı ile ilgili sorularını Bakan Eker'in yanıtlamaması üzerine Başbakan'a yönelttiği sorularına da yanıt verilmedi. Havutça, AKP hükümeti borçlu çiftçi sayısını devlet sırrı gibi saklıyor” dedi.

Havutça, Başbakan'a yönelttiği soru önergesinde 2002 yılından bu yana borçlarını ödeyemeyen çiftçi sayısını öğrenmek istedi. Başbakan'ın yerine yazılı yanıt veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanan ortakların 31 Temmuz 2012 tarihi itibari ile toplam 4 milyar 425 milyon 840 bin TL kredi borcu bulunduğunu bildirdi. Havutça, Sayın Bakan daha önce de borçlu çiftçi sayısına yönelik soruma yanıt vermemiş sadece borç miktarını açıklamıştı. 3 ay önce 3 milyar 630 milyon 702 bin TL olan çiftçinin kredi borcu 795 milyon 138 bin lira artmıştır. Çiftçinin yaklaşık yüzde 22 oranında borcu artmıştır” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça AKP hükümetinin borçlu çiftçi sayısını devlet sırı gibi sakladığını söyledi.  Türkiye'de ve Balıkesir'de bulunan borçlu çiftçi sayısını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker yanıtlamadığı için Başbakan'a soran Havutça'ya yanıt yine Bakan Eker'den geldi. Eker, Havutça'nın Türkiye genelinde toplam kaç çiftçinin borcu bulunduğu, borç miktarının illere göre dağılımı, çiftçilerin kaçının kullandıkları kredileri vadelerinde ödeyemedikleri için haklarında kanuni takip olduğu ve kaç çiftçinin hapis cezasına çarptırıldığı, tarımsal sulama yapan abonelerden kaçının icra takibinde kaçının da borcunu ödeyemediği için hapis cezası aldığı sorularına yanıt vermedi.

Mızrak Çuvala Sığmıyor”

Havutça şunları söyledi: Borçlu çiftçi sayısını ilk önce Sayın Bakan'a sordum. Bakan borç miktarını açıkladığı halde borçlu çiftçi sayısını açıklamadı. Sayın Bakan'ın verdiği yanıt üzerinden bu kez borçlu çiftçi sayısını Sayın Başbakan'a yönelttim. Başbakan yanıtlamak üzere soru önergemi Sayın Bakan Eker'e gönderiyor. Sonuç? Sayın Bakan işine gelmeyen sorulara yanıt vermiyor. AKP hükümeti borçlu çiftçi sayısını devlet sırrı gibi saklıyor. Sayın Bakan daha önce de borçlu çiftçi sayısına yönelik soruma yanıt vermemiş sadece borç miktarını açıklamıştı. 3 ay önce 3 milyar 630 milyon 702 bin TL olan çiftçinin kredi borcu 795 milyon 138 bin lira artmıştır. Çiftçinin yaklaşık yüzde 22 oranında borcu artmıştır. Yine 2002 yılında çiftçinin toplam 530 milyon lira kredi borcu varken, bu tutar 2011 yılında 20 milyar lirayı geçti. AKP iktidarı ne kadar uğraşsa da çitçinin borç kıskacında olduğunu gizleyemez. Mızrak çuvala sığmıyor. Gittiğim her köyde, her köylü zarar ettiğini, borç ödemekten bıktığını dile getiriyor. Halktan gerçeği daha ne kadar saklayacaklar.”

Çiftçinin Borçları Faizsiz Ertelensin”

Havutça, Doğu ve Orta Anadolu bölgelerinde yaşanan kuraklıktan etkilenen çiftçilerin Ziraat Bankası ile tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının yüzde 5 faizle 1 yıl ertelenmesi için af hazırlığında olan iktidarın, bu affı ülke genelinde bütün çiftçiler için düzenlemesi gerektiğini söyledi. Bu ertelemenin faizsiz yapılması gerektiğinin altını çizen Havutça, AKP hükümetinin bankalardan kullandıkları tarım kredilerini ya da gübre, ilaç, tohumluk, yem alımı ve benzeri nedenlerle yaptıkları borçları zamanında ödeyemedikleri için icralık olan birçok çiftçi için ise artık şeyler yapılmalıdır. Çiftçi borcunu ödememek değil borç yapmadan üretim yapmak istiyor. Bunun için tarım politikalarını akılcı yönetmelere dayandırmak gerekiyor” dedi.

Kuraklık İçin Önlem Alınmazsa Fatura Ağır Olur”

Namık Havutça, dünya tarımında söz sahibi ABD'yi kasıp kavuran ve dünyada yeni bir gıda krizinin habercisi olarak kabul edilen şiddetli kuraklığın Türkiye'yi de tehdit ettiğini söyledi.  Özellikle buğday, mısır ve pamuk başta olmak üzere dünyadaki önemli tarım ürünleri piyasasını yönlendiren ABD'deki olumsuzluğun dünyayı ve Türkiye'yi etkileyeceğini vurguladı. Havutça, Türkiye, ABD'den yüksek miktarlarda soya ve mısır ithal ediyor. Bu iki ürünün şimdiden fiyatları çok yüksek. Dolayısıyla Türkiye'nin ithalat faturası da yüksek olacak. 2007-2008'de kuraklığa karşı ciddi önlem alınmadığı için önce süt krizi, sonra et krizi olmuştu. AKP hükümetinin önlemleri yetersiz kalmış, Türkiye 1 milyon hayvanını kesmişti. Sonra da milyonlarca dolar ödeyip hayvan ve et ithalatı yaptı. İthalat hala sürüyor. Önlem alınmazsa ülkeye faturası büyük olacaktır” diye konuştu







 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli