Hasret giderdiler.

Hasret giderdiler.

Efsane Belediye başkanı Mustafa Evyapan`ın yeğenleri taşlaşan kent`te geçmişin izlerini aradı.



Bandırma MANŞET / Zeki KARADENİZ

Bandırma`nın makuz tarihinde hayata geçirdiği çılgın projelerle adını kentin sokaklarına altın harflerle yazdıran Merhum Şehr-i emin Mustafa Evyapan`ın yegenleri yıllar sonra Bandırma`da hasret giderdi.

Bandırma`yı 10 bin li nüfuslardan alıp geleceğe taşıyan makro projelerini hayata geçirerek 50 yıl kenti sorunsuz yaşatmayı başaran Mustafa Evyapan`dan geriye kalan arsasını bağışlatıp önemli bölümünü inşa ettiği Evyapan ilkokulu ve dönemin Modern şehircilik projesi 600 Evler mahallesi, yollar, Su, Kanalizasyon ve  mevcut kabristanlığı da ekliyecek olursak Yunan`ın yakarak kaçtığı kentin is kokan sokaklarından geriye ne kaldığını pekala düşlenebilir.

12/09/1950 de Merhum başvekil Ali Adnan Menderes`in Partisi Demokrat parti`den Bandırma Belediye başkanı olan Mustafa Evyapan  05/11/1955 te süresini tamamlayarak 1929- 1940 ve 194201943 yıllarında toplam 12 yıl Bandırma Belediye başkanlığı görevini üstlenen Kaşif Acar`dan sonra en uzun süre Başkanlık koltuğunda kalan isim olmuştu.

Bandırma`da ilim ve kültüre dayalı çalışmalarıyla da tanınan Mustafa Evyapan bugün hakkın rahmetine kavuşmuş birçok belediye başkanının ismi dahi anımsanmazken o tarihe düştüğü hizmet notları ile daha yıllarca adından özgü ile bahsettirecek.


Merhum Şehr-i emin Mustafa Evyapan`ın göndemimize taşıyan neden kardeşi Kimya mühendisi Ahmet Evyapan`ın mahtumu Eczacı Aptullah Şükrü Evyapan`ın yıllar sonra eşi Türkoloğ-İşletmeci ve Konservatuar mezunu sanatçı Çiğdem Evyapan ile Bandırma ya gelmiş olmasıydı.

Vesile oldu Merhum Şehr-i emin Mustafa Evyapan`ı anarken yeğenler Çiğdem- A.Şükrü Evyapan uzun yıllar yaşadıkları İzmir`i 2.ci adres yaparak Didim-Akbük`e yerleşmeleriydi.

Her emekli gibi kendilerine olan zamanların artan bölümünde Bandırma ziyaretini programlarına alarak yılar sonra Bir Aralık gününde Bandırma`nın röntgenini çektiler.

Çocukluklarından tanıdıkları arnavut kaldırımı sokakları, Duvarı yamalı, Çivit boyalı evleri aradılar.
Kaşif Acar ve İnönü caddelerindeki akasyaları sordular.

Yaşam foksiyonu olan yeşil nebat`ın yerine konan çok katlı taş yapılar yordu bakışlarını, Tanıyamadılar çocukluk yıllarını bulamadılar yollarını.

Yorulunca da bildik bir adrese sığındılar.

Kendilerini İzmir`e götüren Tren garına.
Gar gerçekti ama işlevselliği restorant`tan ibaretti.
Camdan dışarının görüldüğü bir masaya oturup Günün kavuşmasını beklerken, Dostlar bir bir doldurdu masalarını.

Yabancı değildi gelenler, Demokrat parti eski ilçe başkanlarından Yücel Çetin, Mevcut Başkan Adnan Erdan yönetim kurulu üyesi Yaşar Lafçı, Elbette gündem ne siyasetti nede Hizmetlerin kaynağı Demokrat parti.

Onlar eski birer dosttular.
Yıllar sonra da olsa, kentin uzak çoğrafyalarından zaman zaman buluşup eski yi yağdeden üçbeş kişiden bazıları, A.Şükrü Evyapan-Çiğdem Evyapan, Adnan Erdan, Yücel Çetin ve Yaşar Lafçı...










Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 16.2 ° / 3.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 17.7 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 20.2 ° / 5.2 ° false