Haluk Ahmet Gümüş Uygur Kongresinde

Haluk Ahmet Gümüş Uygur Kongresinde

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş Japonya Parlementosundaki Dünya Uygur Kongresinin 4. Kurultayına katıldı






CHP
Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş Japonya Parlementosundaki Dünya Uygur Kongresinin 4. Kurultayına katıldı…


Balıkesir Milletvekili Jeopolitika Ve Strateji Uzmanı Haluk Ahmet Gümüş Uygur Türklerinin Çin'de İnsan Hakları, temsil ve asimilasyon ( Kalabalık Çin Halkı İçinde Uygur Toplumunu Eritme ) gibi sorunları olduğunu belirtti.

Artık dünya devi haline gelen Çin'e bu tür sorunların yakışmadığını Çin'in aksine insan hakları, özgürlük demokratikleşme konularında örnek olması gerektiğini ve gelecekteki misyonu ve dünya arenasındaki saygınlığı açısından Çin'in bu konulara özen göstermesi gerektiğini vurguladı.

Sincan ( Doğu Türkistan ) bölgesinden insan hakları, katliamlar, baskıcı politikalar ve uygur türklerinin temsil sorunlarının çözülmesi gerektiğini Çin'in Asya'daki etkisinin bu sorunları çözdüğü taktirde daha olumlu bir gelişim gösterebileceğine işaret etti. Beklentimiz Uygur Türklerinin kimliklerini ve temsil haklarını daha özgür şekilde gerçekleştirebildikleri özgür bir Çin manzarasıdır. umudumuz ekonomide başarı ile gelişen Çin'in bu konularda da ilerleme kaydetmesidir” dedi.

Japonya Parlamentosu, Japon Uygur dostluk grubu önderliğinde dünya uygur kongresi 4.genel kurulunun açılışının japon parlementosunda yapılması için kapılarını açtı. CHP açılışa gözlemci olarak iki milletvekili ( Haluk Ahmet Gümüş Ve Malik Ecder Özdemir ) ile katıldı.

ÇİN UYGURLARLA İLGİLİ KONULARDA BASKISINI DEVAM ETTİRİYOR

Çin Uygur vekillere vize verilmemesi ve toplantının Japonya da yapılmaması için nota verdi. Japonya bu notayı uygur kongresinin uluslararası hukuka uygun olduğu ve japonyanın bağımsız bir ülke olduğu ve Çin`in Japonya nın iç işlerine karışmaması gerektiği yönünde sert bir nota vererek yanıtladı.

Toplantıda Uygur halkının Çin`deki insan hakları meseleleri ve temsil sorunları dile getirildi. Türkiye Hükümeti Uygurlar'a verdiği onca söze rağmen toplantıya bir temsilci göndermedi ve Rabia Kadir'e vize vermeyi sürdürdü.

Yapılan genel kurulda amerikalı temsilcinin desteklediği aday yerine uygurların çoğunluğu Rabia Kadir hanımı seçtiler ve onun birleştirici rolünü vurguladılar...





Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı