Gürer’den karamsar tablo

Gürer’den karamsar tablo

Koronavirüs salgının Bandırma esnafı üzerine olan etkilerini değerlendiren Bandırma Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Hamit Levent Gürer, karamsar bir tablo çizdi.

VERGİLERİN HİÇ ALINMAMASINI BEKLERDİM

Bandırma Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Hamit Levent Gürer, ülkemizi etkisi altına alan Koronavirüs salgının ekonomiye olan etkilerini değerlendirdi. 271 oda üyesinden sadece pastane, fırın ve aperatif satış yapan 81 üyenin faaliyetine devam ettiğini vurgulayan Gürer, faaliyete devam eden üyelerinin gelirlerinde yüzde 50’ye varan düşüşler yaşandığına dikkat çekti. Vergilerin alınmamasını beklerken erteleme gelmesine şaşırdığını ifade eden Gürer, “KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6’şar ay ertelendi. Bu krizin ne kadar süreceği belli değil. Kriz bitince esnafın işi düzelecek mi sanki. Esnaf olarak her zaman devletimizin emrindeyiz ama en azından stopaj ve gelir vergileri alınmasaydı. Kamu Bankaları’nın kredileri üç aylığına erteleyeceği söyleniyor ama bankaya gittiğinizde bize öyle bir talimat gelmedi deniyor. Bu iletişim eksikliklerinin giderilmesi gerekiyor. ” dedi.

Esnafın en büyük sorununun öncelikle genel giderler olduğuna dikkat çeken Gürer, “Kira, elektrik, doğalgaz. Bunlar sürekli işliyor. Kapalı olsun olmasın bu genel giderler karşımıza çıkıyor. Özellikle doğalgaz ve elektrik konusunda devletimiz sadece esnafa değil vatandaşa bile destek olabilir. Doğalgaz ve elektrikten aldığı katılım paylarıyla mahsup edilebilir. Böylece hem esnaf hem vatandaş rahat bir nefes alır. Devletimizden, diğer ülkelerin esnaf ve vatandaşlarına seslendiği gibi siz sağlığınıza dikkat edin biz gerisini hallederiz demesini bekliyoruz.   

2018 yılında yaşanan ekonomik krizden esnafın büyük yara alarak çıktığını dile getiren Gürer, “Devletimiz 2018 krizinin yaralarını sarmaya çalışırken, virüs salgınıyla daha büyük bir darbe aldı. Açıklanan paketlerde bunun en büyük göstergesi. Kasada para olsaydı kesinlikle daha geniş yardımlar yapılırdı. Kara günlerde kullanılması gereken ihtiyat akçesi de kullanıldığı için yardımlar gerektiği kadar yapılamıyor. Toplumda da bir gerginlik ve kutuplaşma başladı. En tehlikelisi de bu. Şimdi hesap sorma zamanı değil. Birlik ve beraberlik içerisinde bu zor günleri aşmalıyız” diye konuştu.  Haber Kaan BİLGÜL



Anahtar Kelimeler: Gürer’ karamsar tablo
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli