GÜÇLÜK ÇEKMEDEN ORUÇ GÜNLERİNİZİ TAMAMLAYIN?

GÜÇLÜK ÇEKMEDEN ORUÇ GÜNLERİNİZİ TAMAMLAYIN?

Ramazân-ı Şerif´te Tavsiye Edilen Bazı İbâdetler...

O Ramazan ayı ki, insanlara doğru yolu gösteren, apaçık hidâyet delillerini taşıyan ve hak ile bâtılın arasını ayıran Kur´ân, o ayda indirilmiştir. Kim bu aya erişirse orucunu tutsun. Bu ayda hasta olan veya yolda bulunan, tutamadığı günler kadar, başka günlerde oruç tutsun.

                Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Tâ ki güçlük çekmeden oruç günlerinizi tamamlayın sizi doğru yola iletmesinden dolayı Allah´ı tekbir ve tâzim edin. Böylece Onun nimetlerine şükretmiş olursunuz. (2. Bakara Sûresi, 185. Âyet)

                Ramazân-ı Şerif´te Tavsiye Edilen Bazı İbâdetler...

                Mübârek Ramazân-ı şerîf ayı, 11 ayın sultanıdır. Ümmet-i Muhammed´in ayıdır. Ramazan ayının evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden âzâd olmaya vesiledir.

                * Ramazân-ı şerîf ayı, gündüzleri oruçla, geceleri terâvih namazlarıyla ihyâ edilir.

                * Ramazân-ı şerîf Kur´ân ayıdır. Bu itibarla, Kur´ân-ı Kerîm okumasını bilen herkes, bu ayda Kur´ân-ı Kerîm´i hatmetmelidir. (Kur´ân okumasını bilmeyenler bu ayı fırsat bilip öğrenmeye gayret etmelidirler.)

                * Ramazân-ı şerifîn ilk akşamı, (Şâbân-ı şerîfin son gününü Ramazan´ın ilk gününe bağlayan gece) akşamla yatsı arasında iki rekât ?YA RABBİ, RAMAZÂN-I ŞERÎF İLE MÜŞERREF KILDIĞIN İÇİN? niyeti ile teşekkür namazı kılınır.

                Fatiha-i şerîfeden sonra birinci rekâtte bir ?İnnâ a´taynâ..?, ikinci rekâtte bir İhlas-ı şerîf okunur.

                Namazdan sonra; 70 İstiğfar-ı şerîf, 70 Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir) okunup duâ yapılır.

                * Birinci on gün içinde, mümkünse, tesbih namazı kılınır ve hatm-i enbiyâ yapılır.

                * İkinci on gün içinde mümkünse, yine tesbih namazı kılınır ve hatm-i enbiyâ yapılır.

                * Üçüncü on gün içinde ise tevbe-istiğfar, hatm-i enbiyâ ve 7 salât ve selâmdan sonra mümkünse hatm-i istiğfar yapılıp, (yâni 1001 defa, ?Estağfirullâhe´l-Azîm ve etûbü ileyk? denildikten) sonra da 7 veya 70 salât ve selâm okunur, duâ edilir.

                * İftara yakın ?Allâhümme yâ vâsia´l-mağfirati, iğfirlî.?

                * İftarda da ?Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü? veya ? Zehebe´z-zameu vebtelleti´l urûku ve sebete´l-ecru inşaallâhü teâlâ? duâları okunur.

                Ramazan Adabı...

                Ramazan´da yeme ve içme konusunda şunlara dikkat edilmelidir.

En başta, oruç tutan bir kişi sahura kalkmalı ve az da olsa bir şeyler yemelidir. Sahur yemeği, hem ibadetin bir esprisi, hem de oruç tutacak organizma için bir beslenme biçimidir. Doğal olarak sahurda yemek yiyen bir insanın, dolu mideyle yatması doğru olmayacaktır. Sahurdan sonra sabah namazını kılacak ve böylece belirli bir süre sonra uykuya yatacaktır. Yemekten sonra hemen yatıldığı takdirde sabahleyin midede bir ağırlık, ekşilik ve yanma duyulur. Nedenini bilmediği için bu durum sanki kişiye orucun verdiği bir rahatsızlık gibi gelebilir. Halbuki, ne zaman yemekten sonra hemen yatılırsa, aynı durum insanın başına gelebilir.

                İftarda da birçok yanlışlar yapılmaktadır. Sigara tiryakileri hemen sigara yakmakta, bazı kimseler de bardak bardak su içmektedir. Bunun arkasından da tıka basa iftar yapılmaktadır.

                Yapılması gereken şudur: Orucu hafif yiyeceklerle açmalı, sonra akşam namazını kılmalı ve bunun arkasından da hafif bir yemek yemelidir.

                Ayrıca teravih namazının da dinî boyutunun dışında sağlık açısından önemi çok büyüktür.

Yenilen yemeklerin hazmı ve yemekten sonra hemen yatmayı önlemesi bakımından önemlidir.

                Ramazanın Fazileti...

                ?Eğer ümmetim, Ramazan ayında tecelli eden faziletleri bilmiş olsalardı, bütün senenin Ramazan olmasını temenni ederlerdi.?

                Peygamberimizin bu sözü Ramazan ayının fazileti ve üstünlüğü konusunda bize ışık tutmaktadır. Demek ki, Ramazanın güzelliği ve nimetleri bizim gördüklerimizden başka ve üstündür.

Ramazan ayındaki orucun, ibadetlerin, sadakaların ve iyi huyların övüldüğü daha pek çok hadis vardır. Yüce kitabımızda da oruçla ilgili ayetler bize rehberlik etmektedir. Kur´an´ı Kerim´in bu ayda indirilmesi de bunun bir delilidir.

                ?Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur´ân´ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun??

(2. Bakara Sûresi, 185. Âyet)

                Günahların bağışlanma müjdesinin verildiği bu ayda orucumuzu lâyıkıyla tutmalı, ibadetlerimizi eksiksiz yapmalıyız. Yardımlarımız gönülden ve hakkıyla olmalıdır. Yüce Allah´a kulluğumuzu yapmalıyız ki, korunmak ve bağışlanmak için duâ etmeye de yüzümüz olsun.

                Allah hepimizi doğru yola eriştirsin, günahlarımızı affetsin.

                En Azından Bire On Verilir?

                Ramazanda otuz gün oruç tutuyoruz. Ardından şevval ayında tutulan altı günle bu otuz altıya tamamlanıyor. Rabbimiz´in rahmeti, lutfu ve ikramı bol olduğundan bize yaptığımız kötülük ve yanlışların karşılığını hiç artırmadan bazen aynıyla verdiği gibi çoğu hatamızı da bağışlayabiliyor. Ama iyilikler hususunda bir sınırlama yok. Onların sevabı kat kat alınabiliyor, bazen 700, hatta daha fazla katına kadar çıkabiliyor.

                Kur´ân en alt sınırı verdiği âyette şöyle buyuruyor:

                ?Kim Allah´a güzel bir işle gelirse, iyilik işlerse, ona on misli verilir; kim de bir kötülükle gelirse, sadece kötülüğüne denk bir ceza görür ve hiç kimseye haksızlık edilmez.? (6. En´âm Sûresi, 160. Âyet).

                Ramazan ve şevval ayında tuttuğumuz oruçların toplamı otuz altı ediyor. Her bir iyiliğe denk en az on misli verilince, rakam hemen 360 ediyor ki buda tam bir sene yapıyor.

                Ya Şehr-i Ramazan...

                Ramazan orucu hicretin ikinci yılında farz kılındı. Dinin kesin olarak bilinen hükümlerinden biri olduğu için farz olduğunu inkâr eden küfre girer.

                Yüce Allah (c.c) şöyle buyurur.

                ?Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.? (2. Bakara Sûresi, 183. Âyet).

                Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurur:

                ?Ramazan ayının ilk gecesi gelince sekiz cennetin bütün kapıları açılır. Bu ay boyunca cennet kapılarından hiçbiri kapanmaz. Cenâb-ı Hak (c.c), bir nidacıya şöyle ilan etmesi için emir verir:

                - Ey hayır arayan kişi, gel!

                Ey kötülükte ileri giden kişi, bırak!

                Günahlarının bağışlanmasını dileyen yok mu, bağışlansın!

                Bu, fecir doğup sabah oluncaya kadar böyle devam eder. Allah, her akşam iftar vakti azabı hak etmiş bir milyon kişiyi cehennemden âzat eder.? (Beyhakî). 



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false