Gönen'in Kavunları

Gönen

Gazeteci Hıncal Uluç “Kazdağları’ndan Erdek’e kadar 143 kilometre zehir…”

SABAH gazetesinin tanınmış yazarı Hıncal Uluç, köşe yazısında “Gönen kavunu” ve Gönen Çayı’ndan Erdek Körfezi’ne uzanan kirliliği anlattı.

Uluç, 24 Temmuz 2021 Cumartesi günü, “Gönen kavunu” başlığı altında yayınlanan yazısında, “Kazdağları’ndan Erdek’e kadar 143 kilometre zehir…” dedi.

Uluç’un yazısı şöyle:

“Çocukken, Manyas Çavuşköy’de sık sık Kocaçay’a giderdik. Hem yüzerdik hem de açlık ve susuzluğumuzu dere boyu uzanan bostanlardan kavun, karpuz koparıp avuçla yiyerek giderdiğimiz için, favori selence yerimizde Kocaçay!

Bizim kavunlar da iyiydi ama Gönen kavunları efsaneydi. Tatları ve dayanıklılıkları ile… Babam, dönüşte çuvallarla Ankara’ya getirirdi. Bütün kış kavun yerdik.

Bizim Caner, Gönenli. İlk izne gitti. Dönüşte kavun bekledik. Yok. İkincide sipariş verdim. Gene yok. Caner, “Gönen’de kavun yok” demez mi?

Neymiş, Gönen artık çeltik ekiyormuş.

Yahu, o kavun bostanlarına çeltik ekilir mi? Dere boyları, o hafif kumlu, çakıllı araziler, kavun-karpuz için birebirken…

Hafta başı bir haber okudum, resmiyle beraber ki, Caner’in günahını almışız. İki sahilinde yapılan sanayi tesisleri, tüm kirli, yağlı, zehirli sularını arıtmadan Gönen Çayı’na salmışlar.

Kimse de denetlememiş. Yıllardır simsiyah akıyormuş. Kazdağları’ndan Erdek’e kadar 143 kilometre zehir…

Çeltik yetiştiğine şükretmek lazım!”



Anahtar Kelimeler: Gönen' Kavunları
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı