Gönen, Biogaz`a umut bağladı.

Gönen, Biogaz`a umut bağladı.

Gönen'de Biyogaz Üretilme Çalışmaları

Gönen’de, pirinç hasadı sonrası tarlalarda artakalan sapları ekonomiye kazandırmak amacıyla, çeltik sapından Biyogaz üretilecek. Almanya Federal Kuruluşu “GİZ” işbirliğiyle çeltik sapından Gönen’de Biyogaz üretilecek.

Türk-Alman çevre Bakanlıklarının ortak çalışmaları ile Biyogaz üretilmesi yönünde Gönen ve çevresi pilot bölge olarak kabul edildi. Türkiye’nin adeta çeltik ambarı olan Gönen’de kurulması düşünülen Biyogaz çevrim tesisinin alt yapı çalışmaları başlatıldı. İlçe genelinde yapılan pirinç hasadı sonrası tarlalarda artakalan sapları, ekonomiye kazandırmak amacıyla Türkiye ve Almanya Devletinin Uluslar Arası projelerini yürüten “GİZ” İbo Gaz üretmek için fizibilite çalışmaları başlattı. Gönen Ziraat Odası öncülüğünde Yıldız Otel’deki bilgilendirme toplantısına 50 civarında Gönenli çiftçi davet edildi.

Toplantıya Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt, Gönen Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Mutlu, Gönen İlçe Tarım Müdürü Hazim Demirhan, Gönen Çiftçi Mallarını Koruma Başkanı Korkmaz Akıncı, Giz temsilcilerinden mühendis Carsten  Linnenberg ve büro yöneticisi Tuba Çırak, Biyogaz Bilgi Teknolojileri Merkezi temsilcilerinden Çevre Mühendisi uzman Çağdaş Gönen, Uzman yardımcısı Feray Polat ve çiftçiler katıldı. Toplantı öncesi katılımcılara akşam yemeği ikram edildi. Daha sonra mavi solanda toplantıya geçildi.  Toplantının sunumunu ve Almanca’dan Türkçe ’ye çeviriyi Tuba Çırak yaptı. GİZ yetkilisi mühendis Carsten Linnenberg Teknik konular bilgilendirdi.

Toplantıda çiftçilerle karşılıklı fikir alışverişi yapıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt, `` Bu proje çevresel, ekonomik ve sosyal faydalar gözetilerek oluşturulmuş olup konusu; tarımsal ve hayvansal kaynaklı atıklardan biyogaz üretimi ve elde edilen gazın entegre enerji dönüşüm teknolojilerinde kullanılmasıdır. Günümüzde çöp olarak algılanan çeltik sapı, bir biyogaz tesisinde kosubstrat olarak kullanılabilir ve böylece ek gelir sağlanabilendir. Pirinç hasadından sonra, tarlalarda çürümeye bırakılan çeltik saplarını Bio Gaz üreterek, ilçemiz ekonomisine kazandırmak amacıyla, Almanya Devletinin Uluslar Arası projelerini yürüten “GİZ” ile çalışmalar başlattık. Bu doğrultuda çiftçilerimizi bilgilendirmek için bir toplantı düzenledik. Toplantıda Gönen’e bir biyogaz tesisinin kurulup veya kurulmaması yönünde fikir jimnastiği yaptık .Görüşmeler sonunda böyle bir tesisin Gönen’e ve Gönen çiftçisine büyük fayda sağlayacağı yönünde karar çıktı. İnşallah bu çalışmalarla çıkacak sonuçlar sayesinde, ilçemiz ekonomisine katkı sağlarız`` ifadesini kullandı. 



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli