Genç çiftçilerden 82 kişi kredi için başvurdu

Genç çiftçilerden 82 kişi kredi için başvurdu

Erdek´te zeytin güvesi ve zeytin sineği mücadelesi sürüyor

Erdek´te güve ve zeytin sineği Erdek İlçe Tarım Müdürlüğü´nün yaptığı çalışmalar paralelinde, zeytin güvesinin meyve nesline tuzak sayımları sürüyor. Bu sayımların sonuçlanmasının ardından, gerek duyulursa ilçeye bağlı tüm mahallelerdeki çiftçilere ilaçlamayla mücadele önerilecek.

Erdek Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dilek Işıktaş, bu güvenin, ürün için en tehlikeli hastalık olduğuna dikkat çekerken, şunları söyledi:

?Zeytin sineği hastalığı da zararlıdır ama o hastalığın sonunda üründen, en azından yağ yapabilirsiniz. Ancak, zeytin güvesinin meyve nesli hastalığı, eğer önlem alınmazsa ağustos ayında ürünlerin yere dökülmesine ve ürün veriminin sıfır olmasına yol açar. Bu nedenle güveye yönelik 22, zeytin sineğine yönelik ise yaklaşık 30 tuzağımızı çeşitli noktalara kurduk. Yine, zeytin için büyük tehlike olan ?zeytin halkalı leke(yaprak dökümü)? hastalığı ile ilgili mücadelemiz de sürüyor. Bu konuda önce üreticilerimizi yaptığımız toplantılarda bilgilendirdik ve hastalığın belirtilerini anlattık. Gerekirse kültürel mücadele ve ilaçlar konusunda kendilerini aydınlattık.?

Kapıdağ´daki mor soğan üreticisinin çok bilinçli üretim gerçekleştirdiğine işaret eden yetkililer, ?Bilhassa Ballıpınar mahallesindeki üreticiler çok bilinçli. Bizimle iletişimlerin hiç koparmıyorlar. Zeytin ve kiraz üreticilerini de aynı şekilde hareket etmelerini ve kurumumuzdan her konuda yararlanmalarını bekliyoruz? dediler.

Erdek Ticaret Odası´nın, Marmara mermeri ve mor soğan için ?coğrafi işaret? almaya çalıştığını vurgulayan Erdek Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dilek Işıktaş, ?Bu bizim dışımızda bir olay ama Bakanlığımızın, yöresel ürünlerin desteklenmesine çok sıcak baktığını söyleyebilirim? diye konuştu.

GENÇ ÇİFTÇİLERDEN 40 BAŞVURU

Bu arada, ?Genç Çiftçilere Destek Projesi? kapsamında, Erdek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü´ne 82 başvurunun yapıldığı öğrenildi. 30 bin liralık karşılıksız kredi almak üzere, 18-40 yaş arasında bulunan Erdekli çiftçiler, hayvancılık, bitkisel üretim ve arıcılık alanlarında yapacakları üretim için destek isteminde bulundular. Bu başvurular hakkında kararı ve kaç çiftçiye destek verileceğini 10 Haziran 2016 günü toplanacak olan Balıkesir İl Yürütme Kurulu verecek.  Önder BALIKÇI



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli