Fıstık çamı harmanına hazırlık

Fıstık çamı harmanına hazırlık

Erdek'te Fıstık çamı budama usul ve esasları üzerine tatbikat yapıldı.

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, Bandırma Orman İşletme Müdürlüğü, Erdek Orman İşletme Şefliği’nde fıstıkçamında spiral dal budaması yapılması usul ve esasları üzerine bir tatbikat düzenlendi.

Tatbikata; Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Aslan,Bölge Müdürlüğümüzün 14 İşletme Müdürü,Silvikültür Şube Müdürü Mikail Deniz, Odun Dışı Ürünler Şube Müdürü Ömer Akkoç, Odun Dışı Ürün Başmühendisi Murat Aksu, Orman İşletme Şefleri ,Bölge Müdürlüğü Mühendisleri, Orman Muhafaza Memurları ile Erdek İşletme Şefliği Orman Köylüleri katıldı.

Tatbikatta konuşan Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın; Gerek tabii gerekse dikim yoluyla kurulmuş olan fıstıkçamı ormanlarında kozalak verimini artırmak için budama işleminin muhakkak yapılması gerektiğini bu nedenle budama çağına gelmiş olan meşherlerin bir an önce programa alınmasını,budama da orman köylülerinden de faydalanılarak maliyetin düşürülmesi yoluna gidilmesini ifade etti.

Silvikültür Şube Müdürü Mikail Deniz  de yapmış olduğu konuşmada özetle; Fıstıkçamının ışık ağacı olması dolayısıyla yeterli ışık alamayan dalların zayıf ve cılız kaldığını bu nedenle zayıf cılız kalan dalların  kozalak üretemediğini bunun önüne geçmek ve kozalak verimini arttırmak için dal budamasının yapılması gerektiğini bu sayede ağaç tepe tacının genişleyeceğini,genişleyen tepe tacında sürgün gelişimi,hava sirkülasyonu ve ışık girişinin artırılması ile kozalak veriminde de artış olacağını ifade etti.

Verilen teknik izahatlardan  sonra fıstıkçamı meşhere bakımı ve spiral dal budaması uygulamasına geçildi. Alınan deneme alanı içinde gerek  seyreltme gerekse budama işlemi katılımcılarında görüşleri alınarak uygulamalı olarak yapıldı.

 

 



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı