Eskişehir´de düzenlediği ?86. Yerel Medya Semineri?nde

Eskişehir´de düzenlediği ?86. Yerel Medya Semineri?nde

Eskişehir´deki seminerde ?devlet sırrı? tartışması

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin(TGC), Eskişehir´de düzenlediği ?86. Yerel Medya Semineri?nde, ?devlet sırrı? kavramı da gündeme geldi.

Seminerde, bu konuda konuşmacılara sorular yöneltildi.

Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı, TGC´nin eski başkanlarından Orhan Erinç, yasalarda ?devlet sırrı? gibi bir kavram bulunmadığına işaret ederken, ?Bu kavram, yıllardır siyasilerin, işlerine gelmeyen konularda gazeteciler için kullandıkları bir ayak bağıdır. Çok eski bir geçmişi bulunmaktadır? dedi.

Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici de, ?devlet sırrı? değerlendirmesinin, ülkemizdeki ?Yassah hemşerim!? anlayışından farklı olmadığına dikkati çekerken, ?Bu devlet sırrı nedir, bilen yok. Söyleyin, biz de öğrenelim? diye konuştu.

Bildirici, şunları söyledi:

?Ülkemizde çoğu kez, bir devlet memurunun, bir kağıda kırmızı damga basması, ?devlet sırrı´ kabul ediliyor. Türkiye´de bize birileri çıkıp da, devlet sırrının ne olduğunu, yasal gerekçelerini de ortaya koyarak açıklamak zorunda. Tüm dünyadaki parlamentolarda da zaman zaman kapalı oturumlar yapılır ama bu oturumlarda konuşulanlar, aradan belirli bir süre geçtikten sonra kamuoyuyla paylaşılır. Ülkemizde ise bu kapalı oturumlarda konuşulanlar hiçbir zaman kamuoyuyla paylaşılmaz, ebediyen gizli kalır. Artık bizde de bu kapalı oturumların açıklanması için süreler konulmalıdır. Biz, gazeteciler, ?devlet sırrı´ denilen olaya sadece kamu yararı olup olmadığı, haber değeri taşıyıp taşımadığı açılarından bakıyoruz.? Önder BALIKÇI



  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı