“Eski askeriye” yeri, Büyükşehir Meclisi’ni gerdi!

“Eski askeriye” yeri, Büyükşehir Meclisi’ni gerdi!

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin temmuz ayı birinci oturumu yapıldı.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin temmuz ayı birinci oturumu yapıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın başkanlığında yapılan toplantıda, Bandırma Ayyıldız Mahallesi’nde, 2061 ada 4 parsele ait 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Plan Değişikliği doğrultusunda, 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Plan değişikliği ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu görüşüldü. Gergin bir ortamda geçen görüşmelerin ardından, Bandırma’da “eski askeriye” olarak bilinen alanda söz konusu imar değişikliklerinin yapılması ve 203 dönümlük alanın imara açılması, “Cumhur İttifakı” üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi.

TOLGA TOSUN KONUŞUYOR

Oylamadan önce söz alan Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, söz konusu alanın tarihçesi hakkında bilgi verdikten sonra şunları söyledi:

“Bu alan Bandırma için çok önemli ve değerlidir. Bu alan 1990 yılına kadar askeriyenin mülkiyetindeydi. Askeriye, bölgeyi 1990’dan sonra terk etti. Burada 13 tarihi tescilli yapı bulunuyor. Bölge, 2015 yılında TOKİ’ye devredildi. Büyükşehir, bölgeyi Edip Uğur’un başkanlığı döneminde yaklaşık 40 milyona TOKİ’den satın aldı. Bu alanın sizin mülkiyetinizde olması Bandırma’yı yok saymanız, Bandırma’nın düşüncesini almadan proje üretmeniz anlamına gelmez. Çünkü bu alan 100 yıldır Bandırma’nın malıdır. Bandırma’nın nefes alınacak alanları çok az. Biz, bu bölgenin yeşil alan olarak kalıp vatandaşlara açılmasını istiyoruz.”

Tosun, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın, göreve başladığı günlerde, “Balıkesir’i, tüm ilçe belediyeleri ile ortak akılla, şiir gibi yöneteceği”ni söylediğini, ancak bunu uygulamalarında yansıtamadığını belirterek, “Örneğin benden önceki başkan Dursun Mirza ve benim dönemimde senden Bandırma’nın sahil bandının istiyoruz. Bu banda Bandırma’ya vereceğin sözünü 3,5 yıldır tutmuyorsun” dedi.

Yılmaz, Tosun’un sözlerine tepki göstererek, “Seni siyaseten ezmek istemiyorum. Ama konuları hiç bilmiyorsun. Bandırma adına bana yapmamız için hiçbir proje getirmedin. Oysa Erdek, Manyas, Edremit ve diğer ilçeler bana projelerle gelerek yatırım istiyorlar. Biz, Büyükşehir olarak Bandırma ve Erdek de dahil olmak üzere tüm ilçelere eşit uzaklıkta ama aciliyet sırasına göre hizmet sunmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

CHP Bandırma ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Adil Levent Coşkun, “Balıkesir olarak Bandırma’ya bugüne kadar çivi bile çakmadınız. Şimdi giderayak, Bandırma için sözüm ona proje üretmeye çalışıyorsunuz. Biz bu alanın yeşil alan olarak kalıp, ‘Demokrasi Parkı’ ismiyle halka açılmasını istiyoruz” dedi.

Coşkun’un “giderayak” sözlerine AKP’li bazı üyeler sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdiler.

Ardından söz alan Bandırma Demokrasi Platformu Başkanı ve Eğitim Sen Bandırma Temsilcisi Erdal Doğru, Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat ve Kadın Dayanışma Platformu Başkanı Nilgün Germiyan, “eski askeriye” bölgesinin imara açılmaması ve yeşil alan konumunu koruması gerektiğini vurguladılar.

Bu arada Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın, Erdal Doğru’ya “Sen nerelisin?” diye sorması üzerine Doğru, “Tunceli doğumluyum ama 20 yıldır Bandırma’da oturuyorum” yanıtını verdi. Aynı soruyu yönelttiği Polat’ın ise Antalyalı olduğunu söylediği dikkati çekti.

Daha sonra söz alan CHP Bandırma Belediyesi ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi, kent plancısı Yalçın Cömert ise 1958 yılında Bandırma’da doğduğunu belirttikten sonra “eski askeriye”nin, Bandırma Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarının, vatandaşların görüşlerinin alınmadan imara açılması ve proje uygulanmasını doğru bulmadığını açıkladı.

Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun’un, yeniden söz istemesini görmezlikten gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, oylamaya geçti. “Cumhur İttifakı”nın oylarıyla “eski askeriye” bölgesinde Büyükşehir’in imar değişiklikleri ile proje uygulaması kabul edildi.

Bandırma Belediye Başkanı Tosun, konuyu yargıya taşıyarak itiraz haklarını kullanacaklarını açıkladı.

Toplantıya Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık mazereti nedeniyle katılmadı.  ÖNDER BALIKÇI



Bandırma
20.07.2022 14:26:10
Yazık yazık Satacak yer kalmadı

  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı