Eski federasyon başkanı Ulusu Erdek´te

Eski federasyon başkanı Ulusu Erdek´te

Eski Futbol Federasyonu Başkanı Kemal Ulusu: ?VAR uygulaması büyük olaylara yol açacak? ?Türk futbolunun Avrupa ve dünyada yeri yok?

Futbol Federasyonu eski başkanlarından Mustafa Kemal Ulusu, ?VAR uygulamasının, ülkemizde yaratacağı kötü olayları yakında göreceğiz? dedi.

Tatil için Erdek´e gelen Ulusu, çeşitli konular hakkında düşüncelerini açıkladı.

1965 yılında, balayını Erdek Gül Plaj´da geçirdiğini vurgulayan Ulusu, 1984-1985 yılları arasında yürüttüğü Futbol Federasyonu Başkanlığı sırasında birçok yeniliğe imza attıklarını dile getirdi.

       ERDEKSPOR´U 3. LİG´E BEN ALDIM

Erdekspor takımını profesyonel 3. Türkiye Ligi´ne kendisinin aldığını belirten Ulusu, şunları söyledi:

?Bizim zamanımızda ilk kez kurulan profesyonel 3. Lig, bir alt yapı projesiydi. Ancak bu ligin bugün sadece ismi kaldı. Yaşlı yabancı futbolcuların bile cirit attığı bu lig dibe vurdu. Profesyonel 3. Türkiye Ligi´ni, 1984 yılında 140 takımla oluşturmuştuk. O zamanlar Erdek Belediye Başkanı Ali Haydar Sarı ile birlikte Erdekspor´un eski futbolcusu Vitamin Hüseyin(Hüseyin Kun) bana gelerek 3. Lig´de mücadele etmek istediklerini söylediler. Sahaları da hazırdı. Böylece Erdekspor´u 3. Lig, Marmara Grubu´na aldım.?

       20 REFORM PROJESİNİ YAŞAMA GEÇİRDİK

Döneminde, başına Gönenli Yılmaz Yücetürk´ü getirdikleri ?Araştırma, Eğitim ve Denetim Birimi?nin çok önemli çalışmalar yaptığına işaret eden Ulusu, şöyle konuştu:

?O dönemde ekonomik olanaklar çok kısıtlıydı. Buna rağmen 20 dolayında, reform niteliğinde uygulamayı devreye soktuk.  ?Devlet-Millet El Ele´ ismi altında ülkemizin çeşitli kentlerine 40 çim saha yaptık. İngiltere´den sonra ilk kez, galibiyete 3 puan uygulanması sistemini biz getirdik ki, UEFA ve FİFA bile bizden sonra buna ?evet´ dedi. Size ilginç bir şey söyleyeyim, galibiyete 3 puan verilmesine Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor kulüpleri karşı çıktı. O zamanlar Galatasaray Kulübü Başkanı Ali Uras, Beşiktaş Kulübü Başkanı Süleyman Seba, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Fikret Arıcan ve Trabzonspor Kulübü Başkanı Mehmet Ali Yılmaz´dı. Biz, bu uygulamanın yapılması kararını aldık. Daha sonra ben federasyon başkanlığından ayrıldım. Bu göreve Galatasaray Kulübü Başkanı Ali Uras geldi. Uras, kendisinin karşı çıktığı 3 puan sistemini uygulayan ilk başkan oldu.?

Antrenörlük ve teknik direktörlük konusunda da reform niteliği taşıyan kararlara imza attıklarını vurgulayan Kemal Ulusu, şu değerlendirmede bulundu:

?Eskiden, teknik direktörlük için en azından 15 yıllık bir süre gerekiyordu. C ve B antrenörlük diplomasına sahip olduktan sonra antrenörlük ve teknik direktörlük süreçleri geliyordu. Biz, süreci kısaltmak için C diploması alınmasını iptal ettik. En az 10 yıl profesyonel futbol oynayanlara teknik direktörlük yolunu açtık.?

       AVRUPA VE DÜNYA FUTBOLUNDA YERİMİZ YOK?

Türk futbolunun şu anda Avrupa ve dünya futbolunda yeri bulunmadığının altını çizen Ulusu, şöyle konuştu:

?Bunun en önemli nedeni, futbol kulüplerimizin, altyapılarını oluşturmaları gereken öz kaynak ve alt yapıdan tamamen uzaklaşmasıdır. Futbol Federasyonu ve kulüp başkanları alt yapıyı bitirdiler. Türkiye´yi yaşlı yabancı futbolcu cenneti durumuna getirdiler. Yurt dışına futbolcu gönderemiyoruz. Giden birkaç futbolcumuz, Arda örneğinde olduğu gibi, alt yapıları bulunmadığından 1-2 yıl oynayıp yeniden ülkemize dönüyor. Almanya´dan gelen devşirme futbolcuya da karşıyım. Mesut Özil´i kahraman gibi göstermek isteyenler var. Ben bunu doğru bulmuyorum. Mesut Özil, Almanlaşmış bir oyuncudur. Ben, Milli Marşı´mızı yürekten söyleyen, kendi öz kaynağından yetişmiş oyunculardan yanayım. Aly yapımızı kendi ellerimizle yok ettiğimiz için Türk futbolunun geleceğinden de umutsuzum.?

      VAR SİSTEMİ OLAYLARA YOL AÇACAKTIR

Başarılı hakem yetiştirmenin öncelikli yolunun çok iyi bir eğitimden geçtiğine işaret eden eski Futbol Federasyonu Başkanı Mustafa Kemal Ulusu, şunları söyledi:

?Hakemlerimize iyi eğitim verildiğine inanmıyorum. Oysa futbolun en önemli unsuru hakemdir. Futbol Federasyonu kurullarını kulüp temsilcileri seçiyor. 127 kişi, bu seçimi yapıyor. Böyle olunca da hakemler, maçlarına baskı altında çıkıyorlar. Federasyondan, kulüp başkanlarından, taraftarlardan korkuyorlar. Bu nedenle kaliteli hakemler yetişmiyor. 3-4 başarılı hakem var, o kadar. Koskoca sezonu, Süper Lig´de 25 hakemle döndürmeye çalışıyorlar. Ülkemizde derbi maçlarını sadece 3-4 hakemimiz yönetiyorsa durum ortada demektir. Hakem yetiştirme konusunu sil baştan ele almak zorundayız. Şimdi ülkemizde de VAR sistemi uygulanmaya başlandı. Daha ilk haftada tepkiler başladı. Göreceksiniz, herhangi bir derbi maçının son dakikasında VAR´a dayanılarak verilecek bir karar, büyük olaylara yol açacaktır. Hiç dilemem ama bunun gerçekleşeceğini birlikte göreceğiz. Oysa hakem hataları da futbolun içindedir. Bu hatalar azalırsa futbolun seyir zevki de ortadan kalkar. VAR uygulamasından çok, hakemlerimizin güçlü bir eğitime ihtiyacı var. Futbolumuzun gelişmesi için mutlaka özerk bir yapıya kavuşturulması gerekir. Yoksa bugünkü gibi Kulüpler Birliği´nin emrine girmiş bir federasyon yapısıyla bu iş olmaz. Bugün ülkemizdeki futbolu federasyonumuz değil, siyaset, Kulüpler Birliği ve üç büyük kulübün başkanı yönetiyor.?

          BABASININ ANILARINI DERLEDİ

Artık futbolla sadece seyirci olarak ilgilendiğini vurgulayan Ulusu, ?29 Ekim 1979´da kaybettiğim, Mustafa Kemal´in kütüphanecisi olan babam Nuri Ulusu´nun anılarını bir kitapta topladım. Şimdi bu konuda yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen çeşitli toplantılarda konuşuyorum? dedi. Önder BALIKÇI



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli