Esaretten özgürlüğe kavuşmanın 97. yılı coşkusu

Esaretten özgürlüğe kavuşmanın 97. yılı coşkusu

Edremit´in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yılı kutlandı

Edremit´in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü törenlerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı´nda ki törenlerde konuşan Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, ?9 Eylül Cumhuriyete giden yolda bir önsözdür? dedi.

/resimler/2019-9/9/1958092108382.jpg

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Kaymakam Ali Sırmalı, 19. Motorlu Piyade Tugayı ve Garnizon Komutanı vekili Topçu Albay Rizvan Çiper, Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, önceki İçişleri Bakanlarından Abdülkadir Aksu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir ve diğer protokol mensupları, askeri erkân, muharip gaziler, sivil toplum kuruluşları, dernek ve oda başkanları, muhtarlar ve çok sayıda vatandaşın katıldığı kutlamalarda Atatürk anıtına çelenk sunumu yapıldı, saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı hep bir ağızdan okundu.

/resimler/2019-9/9/1958380077779.jpg

Ardından Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Başkan Arslan, Edremit´in 797 gün esaret altında kaldıktan sonra özgürlüğüne kavuştuğunu belirterek, ?Dile kolay, 797 günlük bir işgalin ardından gelen 9 Eylül, sadece düşmanın kovulması değildir. Ötesinde anlamlar taşıyan bir tarihtir. Cesaretimizi, direnişimizi, mücadelemizi, özgürlüğümüzü anlatır. ?Bu topraklarda hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım.? dizelerinin gereğidir. 9 Eylül,  Cumhuriyete giden yolda bir önsözdür. İnsanlar özgür, hür ve bağımsız yaşamalı. Atatürk´ün ifadesiyle bağımsızlık, uğruna ölmesini bilen toplumların hakkıdır. Dolayısıyla 9 Eylül Edremit´in bağımsızlığını da hak ettiği tarihtir. Son 97 yıldır, bu topraklarda rahat nefes alıyorsak, bu topraklarda rahat yürüyebiliyorsak, Edremitli atalarımızın, Kaymakam Şehit Hamdibeylerin ve kahramanlar sayesindedir. Onların ruhu şad olsun. Şehitlerimiz, gazilerimiz ve kahramanlarımız ebedi alemde huzur içinde uyusun. Atatürk´ün bir sözünde ifade ettiği gibi ?Hürriyet olmayan bir memlekette, ölüm ve çöküş vardır. Her ilerleyişin ve kurtuluşun anası hürriyettir.? Kanla, canla, çileyle, yoklukla sınanan Edremitlilerin önlerindeki sınavı 97 yıl önce başarıyla geçtiler. Onların torunları, evlatları bu topraklarda hala yaşıyor. Varlıkları, Edremit´in geleceği adına umut veriyor. Edremit´i düştüğü yerden kaldıranların çocukları, Edremit´i daha yükseğe kaldırmaya muktedirdir. Onlar ve herkes, tüm Edremit, çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle her türlü zorluk imtihanını başarıyla geçecek güçtedir. Şehit kanları ile sulanan topraklarımıza, esaret zincirlerini kıran atalarımıza vefa borcumuz devam etmektedir. Tutsaklığa son verilen, düşmandan kurtarılan bu toprakları daha da güzelleştirmek için herkes bir katkı sunmalıdır. Mutlu ve güzel bir gelecek için Edremit´te taş üstüne taş, eser üstüne eser koymalıyız. 97 yıl önce yaşadığımız bayram gibi, Edremit´i daima bayram yerine çevirelim. 97 yıl önce, ayrımsız, el elele, hep birlikte kazananlar gibi birlik ve beraberliğimizi yüceltelim. 97 yıl önce bu toprakları yurdumuz yapmak için toprağa düşenlere Kaymakam Şehit Hamdi Beylere ve atalarımıza layık olalım. Yürekleri bağımsızlık ve vatan aşkı ile dolu atalarımızın bizden beklediği budur. İşte o zaman medar-ı iftiharımız, onurumuz, övüncümüz ve sevincimiz olan 9 Eylül daha anlamlı olur. Bu duygularla Edremit´in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 97. yıldönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, cesur kahraman Şehit Hamdi Beyi, bu uğurda canlarını feda eden kahraman şehit ve gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyor, tüm halkımıza saygılar sunuyorum? dedi.

/resimler/2019-9/9/1958563203068.jpg

Ardından halk oyunları gösterisi sunuldu. Cumhuriyet Meydanı´ndaki törenin ardından Menderes Bulvarı´nda geçit töreni yapıldı. Temsili atlı birlikler, protokole Türk Bayraklarını teslim etti. Gaziler, kurumlar, sivil toplum örgütlerinin katıldığı resmigeçit töreni ile program sona erdi.

/resimler/2019-9/9/1959187890981.jpg



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false