Erdek'te 18 Mart

Erdek

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümü Erdek'te de kutlandı.

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümü Erdek'te de kutlandı.

İlk tören saat 10.00'da Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşması Üsteğmen Ali Karslı tarafından yapıldı. 

Karslı, "Bugün müttefik donanmasına karşı 1915 yılında kazandığımız ve tarihe altın harflerle yazdırdığımız Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109'uncu yılını ve en fazla şehidimizin verildiği bu tarihi zaferle bağlantılı olarak, yurt sathındaki ve dışındaki tüm şehitlerimize armağan olan Şehitler Günü'nü idrak etmekteyiz. 18 Mart 1915, Türk tarihindeki önemli dönüm noktalarından biridir. Unutulmayacak bir destana şahit olduğumuz, durdurulamaz denilen bir donanmanın bozguna uğratıldığı tarihtir. 

Bu tarihte; dünyanın dört bir yanından gelerek Çanakkale Boğazı'na demirleyen düşman, onlara karşı yüreklerine taş basarak biricik oğullarını cepheye yollayan analar ve canlarını hiçe sayarak cepheye koşan evlatlar çıkar karşımıza. Mehmetçiğin, boğazı geçmeyi planlayan düşmana 'Geçemezsiniz.' diye haykırdığı yerdir Çanakkale. Önce Seyit Onbaşı "Dur." demiştir düşmana. 215 kiloluk mermiyi tek başına kaldırıp topun ağzına sürmüş, İngilizler'in ünlü gemisi Ocean'ı boğazın sularına gömmüştür bir anda. 

Sonra Nusret çıkar karşılarına. Küçücük bir mayın gemisidir ama yüreği kocaman yiğitleri saklar koynunda. Erenköy Koyu'na döşediği 26 mayın, cehennemi yaşatacaktır düşman donanmasına. Balıkesirli Mehmet Çavuş'un haykırışı her şeyi anlatmaktadır: "Bre gafiller! Dünyanın bir ötesinden niye geldiniz? Sizi çağıran mı oldu? Biz ölmeden bu topraklara adım atamayacağınızı bilmiyor musunuz?" 

Vatan için bir can daha olsa o da verilecektir aslında. Ya şehit olunacaktır ya zafere ulaşılacaktır. Çanakkale, Balkan Savaşları'ndan itibaren çöküntü yaşayan Türk'ün, özgüvenini tekrar kazandığı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün tarih sahnesinde Anafartalar'dan parıldamaya başladığı zaferler manzumesidir. Çanakkale, "Bastığın yerleri "toprak" diyerek geçme, tanı düşün altında binlerce kefensiz yatanı, sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır atanı verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı." bilincindeki Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, bütün zorluklara ve engellemelere rağmen verdikleri büyük mücadelenin çıkış noktasıdır. 

Bugün tıpkı 18 Mart’ta olduğu gibi Preveze'de, Çanakkale'de, Kore'de Kıbrıs'ta, Güneydoğu'da, Afrin'de, 15 Temmuz'da vatanın her yerinde kahramanca savaşan, bu vatan, millet ve bayrak uğruna ölmesini bilenlerin, engin denizlere, düşmana ve ölüme meydan okudukları gündür. Bugün, askere giderken "Ölürsem şehit, dönersem gaziyim." diyerek el öpen Türk evladına, "Yare nişandır tenine erlerin, şehitlik ise son rütbesidir askerin." diyerek oğlunun tertemiz alnını öpüp uğurlayan Türk ana babaların günüdür.

 Bugün, güzel yurdumuzun her köşesinde, her koşulda hizmet aşkıyla görev yaparken, şehit olan askerimizin, polisimizin, öğretmenimizin, doktorumuzun, hemşiremizin günüdür. Şehitler Günü'dür. Bugün bu ülkeyi bölmek isteyen saldırganlara karşı Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşımızda, tıpkı bin yıl önce Malazgirt'te olduğu gibi tüm fertleriyle tek yürek olarak bu coğrafyayı vatan olarak sahiplenme konusundaki milletin kararlılığının günüdür.

 Şehitlerimiz; dün bağımsızlığımıza, bugün ise laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti devletinin bölünmez bütünlüğüne, insan haysiyetine en uygun olan cumhuriyet rejimine, üniter devlet yapısına ve yüce Türk milletine yönelmiş, her türlü tehdidi, ortadan kaldırma yolundaki azim ve kararlılığımızın ölümsüz kanıtlarıdır. Türk Silahlı Kuvvetleri Atatürk ilke ve inkılaplarının ışığında, çağdaş uygarlık düzeyine giden yolda, bilim ve teknolojiyi rehber edinerek, Türk ulusunun emrinde, geleneksel sağduyusuyla onun en güvenilir ve yılmaz koruyucusu olmaya devam edecektir.

 Ölümlerin en şereflisi olan şehadet mertebesine ulaşan aziz şehitlerimizin hatıraları, onlara layık olmanın bilinci içerisinde görev yapan, tüm Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımızın kalbinde daima yaşayacaktır. Her dönemde düşmanlar karşısında, yüreğindeki vatan sevgisi, üstün cesareti ve feragatiyle milletini ve ülkesini kanının son damlasına kadar koruyan Mehmetçiğin, bugün de gerektiğinde aynı inanç ve azimle canını seve seve feda edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın.

 Aziz şehitlerimiz; yurda hizmet aşkını, sizlerin anılarınızda ve asil ruhlarınızda buluyoruz. Ülkemize ve ulusumuza hizmet aşkı ile dolu kalplerimiz sizlere layık olabilmenin arzusu ve heyecanı ile çarpmaktadır. Gerektiğinde bizler de sizler gibi ülkemiz ve ulusumuz için, canımızı seve seve vermekten çekinmeyeceğiz. Sizlerin manevi varlığı bu bayrağı ebediyen yükseklerde tutacak ve vatanımız sonsuza kadar hür ve bağımsız olacaktır. 

Cumhuriyete ve büyük Atatürk'ün ideallerine bağlılığın kararlılığı içinde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal etmiş gazilerimizi, bu vatan ve cumhuriyetin oluşmasında ve muhafazasında verilen savaşlarda, eğitimlerde ve tatbikatlarda hayatını feda eden, her zaman kalbimizde yaşattığımız kahraman şehitlerimizi gurur ve iftiharla anıyoruz. Ruhları şad olsun." dedi.

Buradaki törenin sona ermesinin ardından saat 10.15'te şehitlik ziyareti gerçekleşti.

Saat 10.30'da ise ikinci tören Erdek Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, 18 Eylül Ortaokulu Müdürü Gürsoy Aksoy'un günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapması, sinevizyon gösterisi, slayt gösterisi, 'Çanakkale Geçilmez' adlı tiyatro oyunu ile devam edip ödül töreni ile sona erdi. 

Aynı zamanda 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi Törenleri Kapsamında; Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı; TCSG-313 Botu Erdek Şehir İskelesinde saat 10.00-17.00 arasında halkın ziyaretine açıldı. (Haber Oğulcan Bölükbaşı-Erdek)



Anahtar Kelimeler: Erdek'
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı