Erdek Belediye Meclisi toplandı

Erdek Belediye Meclisi toplandı

Meclis, Sahil Mahallesi’nde büyük marketlerin açılmasına sıcak bakmadı

Erdek Belediye Meclisi, temmuz ayı olağan toplantısını Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı’nın başkanlığında yaptı.

CHP grubundan Burhan Karışık ve Recep Eren’in mazeret dilekçesi göndererek katılmadıkları toplantıda çeşitli konular görüşüldü.

SAYIŞTAY’DAN ARSA TAHSİSİNE ELEŞTİRİ

Erdek Belediye Meclisi kararıyla bir süre önce Alaattin Mahallesi, 852 ada, 1 parselde bulunup, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’na tahsis edilen arsa ile ilgili olarak Sayıştay müfettişinin verdiği olumsuz görüş, gündemin ilk maddesini oluşturdu.

Sayıştay raporunda, şöyle deniliyordu:

“Belediye Meclisi’nin 10.09.2018 tarih ve 99 no’lu kararıyla Alaattin Mahallesi, 852 ada, 1 parselde bulunan 758,81 metre kare yüzölçümlü arsa vasıflı taşınmazın 20 yıl süreyle bir vakfa tahsis edildiği tespit edilmiştir.

Belediyelerin, kendilerine ait taşınmazları kamu kurum ve kuruluşları dışındaki tüzel kişilere tahsis edebilmesi bu konudaki hükümlere göre mümkün olmadığından belediyenin dernek ve vakıflara taşınmaz tahsis etmemesi gerekmektedir.”

Konu incelenmek için Plan-Bütçe Komisyonu’na gönderildi. Komisyon çalışmasının ardından, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın kamu kurum-kuruluşu olup olmadığının Balıkesir Valiliği’ne sorularak görüş istenmesi karar altına alındı.

KADIN VE AİLE KOMİSYONU

Toplantıda, önce “Kadın ve Aile Komisyonu” oluşturulduktan sonra bu komisyona üç üye seçildi. Komisyonda CHP’den Nimet Kalafat, İYİ Parti’den Murat Çolak ve AK Parti’den Huri Güven’e görev verildi.

ARAÇ İŞGAL ÜCRETİ 5 LİRA

Meclis, Erdek içesi sınırları içinde, belediyeye ait alan ve mülkler üzerindeki araç işgal ücretini de 5 lira olarak belirledi. Geçen yıl bu ücret 4 liraydı.

BÜYÜK MARKETLERE İZİN YOK

Toplantıya “Çuğra” ve “Kurbağalıdere” bölgelerindeki konaklama alanlarında, büyük marketlerin faaliyet gösterme konusu da görüşüldü.

Belediye Encümenince gönderilen yazıda şöyle deniliyordu:

“İlçemiz Çuğra ve Kurbağalıdere mevkii bölgeleri gibi konaklama alanlarında, kış aylarında herhangi bir ticari hizmet olmayıp, sadece yaz aylarında kısıtlı işletmeler faaliyet göstermektedir. Bu alanlarda büyük marketlerin işyeri açma ve taleplerinin küçük esnaf tarafından(bakkal, büfe gibi) yoğun şikayetlere sebebiyet verdiği, ayrıca Erdek Esnaf ve Sanatkârlar Odası'nı’ 19.06.2020 tarih, 31 sayılı yazıları bahse konu kuruma da şikâyetlerin bildirildiği anlaşılmaktadır. Ülkemizin de içinde bulunduğu pandemi(Covid-19) kapsamında alınan tedbirler sonucu ayakta kalma mücadelesi veren küçük esnafın(bakkal, büfe) ciddi şekilde etkilendiği gözlemlenmektedir.

Türkiye’de, 4054 sayılı Rekabet Kanunu’nun amacı, mal ve hizmet piyasalarında rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları, piyasaya hâkim olan denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamaktır. Bazı durumlarda rekabetin açık ihlali olduğu gibi, bazı vakalar yoruma açıktır. 4054 sayılı kanunun 4. maddesinin b bendi, eşit durumdaki alıcılara aynı ve eşit hak, yükümlülük ve edimler için farklı şartlar ileri sürerek, doğrudan veya dolaylı olarak ayrımcılık yapılmasını yasaklamaktadır. Ancak burada üreticilerin münhasır bayileri bu yasaktan muaf tutulmaktadır. Belirtilen kanun hükmünde de küçük esnaf ile(bakkal, büfe gibi) büyük marketler arasında gözle görülür rekabet ihlali gözlenmektedir. Belirtilen olumsuz cevaplanması hususlar doğrultusunda sadece yaz turizminde, kısıtlı sürede hizmet veren küçük esnafın bulunduğu bölgelerde, bu tür büyük market ve mağazaların işyeri açma ve çalışma taleplerinin olumlu ya da olumsuz cevaplanması hususunda meclis kararı alınmasını arz ederim.”

Konu, görüşülmek üzere Plan-Bütçe Komisyonuna gönderilirken, meclis üyelerinin tamamı, özellikle Sahil Mahallesi, “Çuğra” bölgesinde büyük marketlerin açılmasına karşı olduklarını belirttiler.

Meclisin, 5 Ağustos’ta yapacağı toplantısında yeniden gündeme gelmesi beklenen bu konuda, meclis üyelerinin, Sahil Mahallesi’nde büyük marketlerin açılmaması yönünde oy kullanacakları tahmin ediliyor.  ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Erdek Belediye Meclisi toplandı
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı