Erdek zeytin hasadına hazır

Erdek zeytin hasadına hazır

Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör açıklaması: ?´ Kapıdağ, bu yıl zeytinden umutsuz´´

 

Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör, bu yıl zeytinde % 50 dolayında kayıp beklendiğini açıkladı.

/resimler/2015-10/24/1122107687644.jpg

Bu yıl, Marmarabirlik´e bağlı 162 sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´nin, alım döneminde 4,5 tonu sofralık, 500 kilosu yağlık olmak üzere 5 bin ton dolayında ürün teslimi beklediğini vurgulayan Özgör, ?Geçen yıl da kooperatife yine 5 bin tonluk ürün verilmişti? dedi.

Erdek ve Kapıdağ´da bulunan yaklaşık 1 milyon zeytin ağacının toplam rekoltesinin 12 bin ton olup bunun 10 bin tonunun kooperatif tarafından satın alındığını vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Özgör, şunları söyledi:

?Bu yıl da, geçtiğimiz yılki gibi bölgemiz zeytininde % 50´lik kayıp var. Zeytin sineği hastalığı görülmemesine karşın iklimsel nedenler ve hava sıcaklıklarının yüksek olması, rekolteyi düşürüyor. Bu düşüklükte zeytinlik alanlarda bakım eksikliği, bilinçsiz ilaç kullanımı, traktör sürümü nedeniyle hendeklerin kapanmaması sonucunda bahçelerin, taban suyuna mahkum edilmesinin hastalıklara yol açması etken oluyor.?

Özgör, ürün azlığı nedeniyle geçen yıl kilosu 15 TL olan zeytinyağının bu yılki fiyatının 20-25 TL´ye yükseldiğini sözlerine ekledi.

  Zeytin üreticisine ellerinden geldiğince destek vermeye çaba harcadıklarını bildiren Özgör. Hizmet için kendi kamyonetleriyle kırsal mahallelere giderek çiftçiye yaygı, kasa, zeytin tarağı, eldiven götürdüklerini söyledi.

Özgör ?Çiftçiler için 1500 adet kasa, bin adet yaygı aldık. Sattığımız bu malzemelerinin parasını, bu çiftçilerin, Marmarabirlik´e bağlı 162 sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´ne zeytinlerini teslim ettikten sonra onlara ödenecek paralardan tahsil edeceğiz. Bu uygulamamızdan, çiftçilerimiz de memnun.?

Özgör, geçtiğimiz günlerde Erdek´teki bir grup çiftçiyi Bursa´daki tarım fuarına götürdüklerini sözlerine ekledi.   Önder BALIKÇI

/resimler/2015-10/24/1123500189646.jpg

                              

 



Anahtar Kelimeler: Erdek zeytin hasadına hazır
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu