Erdek, Bandırma´dan daha riskli

Erdek, Bandırma´dan daha riskli

Deprem uzmanı Gündoğdu, olası İstanbul depremini değerlendirdi ?İstanbul depremi, Bandırma´dan çok Erdek için risk taşıyor?

Jeofizik Mühendisi, deprem uzmanı Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhasaki´nin, olası Marmara depreminin İstanbul´da felakete yol açabileceği ve bu yükün altından kalkılamayacağı görüşüne tümüyle katıldığını, 39 ilçesi bulunan İstanbul´un, Marmara Denizi´nde 200 kilometreye yakın kıyısı olduğunu belirtti.

Bursa´da doğan, 1964 yılında, Bandırma Şehit Mehmet Günenç Lisesi´nden mezun olan Gündoğdu, büyük tehlikeye karşın henüz yönetmelikleri bile bulunmayan dikey yükselmelerin önüne geçilemediğini vurgularken, ?Deprem gerçeği konusunda belleğimiz zayıf. Bu durum biraz da çaresizlikten ileri geliyor. İnsanlar, çare bulamayınca birtakım inançlara ve kafasına göre, ?Ne yapayım ben?´ gibi anlayışlarla bu işleri çabuk unutuyorlar? dedi.

/resimler/2017-2/3/1559028874714.jpg

25 YILLIK ENERJİ BİRİKTİ

Gündoğdu, Marmara Denizi´nde, Bakırköy açıklarından başlayıp Tekirdağ´a devam eden, 250 yılı aşkın süreden bu yana enerji biriktiren bir fay hattı bulunduğunu hatırlatırken, şunları söyledi:

?Bu fay parçası, 1766 yılından beri kırılmadı. Hesaplamalara göre, 7,5 civarında, (+2) veya (-2) enerji üretecek. Zeytinburnu örneğindeki gibi olduğu yerde yıkılan binaları gördükçe herkeste bir telaş başlıyor. Bakanı, bunlar da tedirgin etmiş olabilir. 7,5, bayağı büyük bir enerji demektir.?

/resimler/2017-2/3/1601092447087.jpg

ERDEK, BANDIRMA´DAN DAHA ÇOK ETKİLENİR

Geçtiğimiz günlerde Bandırmaya gelen Deprem Güvenliği ve Yapı Uzmanı Prof. Dr. Uğur Kaynak´ın, ?Bandırma, 10 katil fayla kuşatıldı? şeklindeki sözlerine katılmadığını vurgulayan Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, şu değerlendirmede bulundu:

?Bölgede, bugün hâlen Edincik-Biga fayının bitişik olup olmadığı belli değil. Etili fayının ise devamlılığı yok. 1953 yılında meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki Yenice-Gönen depremi, Bandırmayı da yakından etkilemişti. Bu fay, varlığını koruyor. İstanbul´da yakın bir gelecekte beklenen deprem, (+2), (-2) düşünülmek kaydıyla 7,5 büyüklüğünde olabilir. Bandırma, bu depremi, Gölcük´te, 1999 yılında meydana gelen depremden daha şiddetli hisseder. Ancak, kentin genellikle kayalar üzerinde kurulması ve yüksek binalarının nispeten az oluşu nedeniyle bu depremin, Bandırma için yıkım getireceğini düşünmüyorum. Ancak, olası İstanbul depreminden, İstanbul´a daha açık bir konumdaki Erdek´in daha çok etkileneceğini, bu ilçede binaların yıkılabileceğini tahmin ediyorum. Yani, olası İstanbul depremi, Erdek açısından, Bandırma´dan daha riskli görülüyor.?   Önder BALIKÇI

/resimler/2017-2/3/1602035368250.jpg



Anahtar Kelimeler: Erdek Bandırma daha riskli
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli