Engelsiz bir dünya için

Engelsiz bir dünya için

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Bandırma'da kutlandı

3 Aralık Dünya Engelliler günü tüm Dünya'da olduğu gibi Bandırma'da da bir dizi etkinlikle kutlandı.

Cumhuriyet alanında Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan program'da Sosyal Hizmetler ilçe Müdürlüğü, Engelli ve Engelli Aileleri Derneği, Türkiye Sakatlar derneği, Bedensel Engelliler Derneği, Özel Çocuklar ve Özel Bireyler derneği, İşitme Engelliler Kültür ve Spor Kulübü Derneği, Büyükşehir Belediyesi Engelsiz Yaşam Derneği, Yeni Hayat rehabilitasyon Merkezi, Mutlu Rehabilitasyon Merkezi Anıt'a çelenklerini sunması ve günün önemini içeren konuşmaları sonrası resmi tören sonlanarak akşam 17.00 de Barış Manço Kültür Merkezinde hazırlanan programa geçildi.

Barış Manço'daki kutlama Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ardından programa geçildi. Sosyal Hizmetler İlçe Müdürü Necati Yaşar ve İşitme Engelliler Derneği Başkanı'nın konuşmaları ardından Özel Çocukların hazırlamış olduğu Halk oyunları gösterisi, Özel Çocuklardan oluşan ritim gurubu gösterisi, Bandırma Devlet hastanesi Toplum dentekli Ruh sağlığı merkezi korosu gösterisi sahne aldı.

Son derece anlamlı ve heyecan dolu coşku ile izlenen program alkış yağmuru altında son buldu.

Bandırma Engelli ve Engelli  Aileleri Derneği Başkanı Hüseyin Uçar, Cumhuriyet alanındaki törende yaptığı konuşma ile dikkatleri üzerine çekti.
Başkan Uçar; "İnanmıyoruz.... 1992 yılında Birleşmiş Milletler aldığı bir kararla, 3 Aralık gününü “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan etti. Yani bundan tam 27 yıl önce bu gün birleşmiş milletler engellilerin de varlığını kabul etti.
Bu kararın ardından BM İnsan Hakları Komisyonu 5 Mart 1993 tarihli ve 1993/29 sayılı bildirisi ile üye ülkelerce 3 Aralık gününün “engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla tanınmasını istedi. 
O günden bu güne kadar engellilerin hayatında Gündelik yaşam , Eğitim , İstihdam,Ulaşılabilirlik konularında bir çok yasa ,kanun ve yönetmelik çıktı. Ancak bunların uygulana bilirliği ve gündelik hayata geçirilmesi sürekli ertelendi ve gecikti. Bugün ulaşılabilir bir dünya için teknik ,ekonomik , sosyal bütün şartlar oluşmuş durumda ancak maddi kaygılar dolayısı ile sürekli ötelenmiş ve ertelenmiştir. 
Sadece 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü yada 10-16 Mayıs Engelliler haftasında biz engellilerin yanındayız diyerek şafşatalı birkaç yemek yada birkaç eğlence düzenlemek bizlerin yanında olduğunuzu göstermez.
Yasalarda da dediği gibi ne zaman ki Engellileri gündelik hayata katarsınız ne zaman ki onların Eğitim ulaşım ve istihdam sorunlarını çözersiniz biz engelliler ve Onların aileleri ozaman gerçekten sizlere inanırız.
Her İnsan bir engelli adayıdır. Eğitim her engeli aşar. " dedi.



Anahtar Kelimeler: Engelsiz dünya
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli