Edremit'in kurtuluş kutlamalarına soruşturma

Edremit

Edremit'te, geçmişten geleceğe, sürekli olarak yapılagelmekte olan kurtuluş sembolü AK Partili Meclis üyesinin şikayeti üzerine Bakanlık Kaymakamı merkeze çekti, sorumlular hakkında soruşturma başlattı.

9 Eylül Edremit'in 99. Kurtuluş Bayramı etkinliklerine soruşturma gölgesi düştü.

9 Eylül Edremit'in 99. Kurtuluş Bayramı Kutlamalarında yaşanan kutuluş seronomisi hakkında oluşturulan şikayet sonrası ilçe Kaymakamı iç işleri bakanlığına çekilirken, Valilik yaptığı açıklama ile konunun ilgilileri hakıkında Bakanlıkça soruşturma başlatıldığını açıkladı.

İşte Balıkesir Valiliğinin açıklaması;

"Edremit İlçemizde 09.09.2021 Perşembe günü gerçekleşen Edremit’in Düşman İşgalinden Kurtuluş Günü Kutlama Programında yaşanan gösteri ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Söz konusu kutlama programında yer almamasına rağmen programın uygulanması esnasında ortaya konulan, Kurtuluş Töreninin anlamıyla bağdaşmayan ve töreni tartışmaya açacak nitelikte bir gösteri icra edildiği görülmüştür.

Milli Kurtuluş Günümüzü tartışmaya açan bu gösteriye sebep olan kutlama komitesi başkan ve üyeleri ile sorumlu belediye görevlileri hakkında soruşturma açılması için İçişleri Bakanlığından Mülkiye Müfettişi talep edilmiştir. 

Ayrıca soruşturmanın selameti açısından Kutlama Komitesi Başkanı Edremit Kaymakamı İçişleri Bakanlığımızca merkeze çekilmiştir.

Söz konusu gösteriyi gerçekleştiren dernek hakkında da İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri ve dernek denetçilerince gerekli soruşturma  yapılacaktır." denildi.

CHP İl Başkanlığı konuya ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada şikayet ve soruşturmaya "manidar" vurgusu yaptı.

İşte CHP İl Başkanı Serkan Sarı'nın açıklaması;

"AKP ZİHNİYETİ BALIKESİR’İN KURTULUŞ GÜNÜ KUTLAMALARINA GÖLGE DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIYOR"

Edremit ilçemizin kurtuluşunun 99. Yıl dönümü sebebi ile kaymakamlık tarafından kurulan kutlama komitesi tarafından hazırlanan kortej yürüyüşünde yer alan bir sivil toplum kuruluşunun hazırladığı mizansen üzerinden AKP Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Murat Tuna’nın yersiz tavrı ve AKP il Başkanı Ekrem Başaran’ın siyasi anlam yüklemeye çalışarak yorum yapma çabası gerçekleri tamamen saptırma gayretidir.  99 yıldır Balıkesir’de yapılan kurtuluş kutlamalarında, bu ve benzeri mizansen gösteriler yapılmakta olduğunu bilmelerine rağmen buradan bir tartışma yaratarak şehrimizin kurtuluş kutlamalarına gölge düşürmeye çalışmaktadırlar.

"KURTULUŞ ŞENLİKLERİMİZİ HİÇ İZLEMEMİŞLER"

 Edremit’in 900 gün işgal altında kaldığı günleri ve kurtuluşu anlatan bu mizansende beyaz giysisi ile aydınlık günleri ve özgürlüğü sembolize eden Türk Bayrağını kucaklamış genç kızımızın üzerine örtülen siyah örtü işgal güçlerini, bağlandığı zincirde esareti anlatmaktadır. Bu mizansen Ege’deki hemen hemen bütün ilçelerde düzenlenen kurtuluş şenliklerinde yıllardır tekrar edilmektedir. AKP’li İl Başkanı Ekrem Başaran ve Meclis Üyesi Murat Tuna anlaşılan o ki kurtuluş şenliklerini bugüne kadar hiç izlememişler.

 "AKP’Lİ BELEDİYELERE SORUŞTURMA AÇILACAK MI?"

 Örnek vermek gerekirse 4 Eylül 2021 tarihinde Bigadiç ilçemizde düzenlenen kurtuluş günü etkinliklerinde aynı mizansen yapılmıştır. Görüyoruz ki Bigadiç Belediyesi ve diğerleri hızlı bir şekilde bu görüntülerin fotoğraflarını sitelerinden kaldırmışlardır. Bu mizansende anlatılmak istenenlerin anlamını mı biliyorlar yoksa soruşturma açılmasından mı korkuyorlar?  Bu ve benzeri gösteriler yaklaşık 100 yıldır şehrimizin değişik ilçelerinde yapılmaktadır. AKP İl Başkanı Ekrem Başaran acaba kendi partisine mensup belediyede yaşanılan bu kutlama programına da aynı tepkiyi verecek mi? Valimiz Hasan Şıldak Bigadiç kaymakamını da açığa alacak mı? Bura da bir soruşturma başlattı mı? Yoksa AKP meclis üyesinin bu konuda bir açıklama yapmasını mı bekleyecekler takip ediyoruz.

KUVA-Yİ MİLLİYE KENTİNİN 99 YILLIK COŞKUSUNU ANLAMAYANLAR

  Hepimizin çocukluğumuzdan ve gençliğimizden beri coşku ile izlediğimiz Balıkesir’in kurtuluş günü kutlamalarında vatanın kurtuluşunu temsil eden genç kızın Kuva-yi Milliye kahramanları tarafından esaretten kurtarılmasını anlatan bu mizansen hala bu kentte yaşayan herkesin belleğindedir. Bu açıklamaları yapanlar şehrimizin geçmişine ve belleğine hakim olmayan, kurtuluş günü coşkusunu yaşamaktan yoksun olanların siyasal rant elde etme çabasından başka bir şey değildir. Kuva-yi Milliye kenti Balıkesir’in kurtuluş günü coşkusuna ortak olmak yerine milli duygularımızı en üst düzeyde yaşadığımız şu günlere gölge düşürmeye çalışan AKP İl Başkanı Ekrem Başaran’a buradan bir kez daha hatırlatmak isterim ki hezeyan dolu açıklamaları ile bizlerin Milli duygularını zedeleyemezsin.

                                               SERKAN SARI

                                   CHP BALIKESİR İL BAŞKANI



4 Eylül Bigadiç ilçesi Kurtuluş Bayramı
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı