Dünya Hapisteki Yazarlar Günü Toplantısı yapıldı

Dünya Hapisteki Yazarlar Günü Toplantısı yapıldı

Uluslararası Yazarlar Birliği'nin (PEN), 1981'de ilan ettiği 15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü’nde meslek örgütleri bir araya gelerek tutuklu yazar ve gazetecilerin özgür bırakılması çağrısını yaptılar.

15 Kasım Dünya Hapisteki Yazarlar Günü'nde PEN Türkiye Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Yayıncılar Birliği ortak bir toplantı düzenledi. Toplantıya TGC adına Genel Sekreter Sibel Güneş katıldı.

İSTANBUL- Uluslararası Yazarlar Birliği'nin (PEN), 1981'de ilan ettiği 15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü’nde meslek örgütleri bir araya gelerek tutuklu yazar ve gazetecilerin özgür bırakılması çağrısını yaptılar. 

Beyoğlu’ndaki Cezayir Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya PEN Türkiye Merkezi Başkanı Zeynep Oral, ikinci başkan Halil İbrahim Özcan, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk katıldı. 

ZEYNEP ORAL: BU KADAR ÇOK İNSANIN HAPİSTE OLMASI GÖZDAĞI VERMEK ANLAMINA GELİYOR

“Eğer bir ülkede haksız yere hapiste yatan bir tek insan dahi varsa hiç ama hiçbir gazeteci, yazar özgür değildir” diyen Zeynep Oral, “Bu kadar çok insanın hapiste olması da bir gözdağı vermek anlamına geliyor” dedi ve şöyle devam etti:  

"Bizim bu konuda en önemli yapacağımız şey kamuoyu oluşturmak. İyi ki sosyal medya var diyoruz. Uluslararası PEN bu yıl beş aktivist, yazar ve gazeteciye dikkat çekti.  Bunlar; Lydia Cacho, Stella Nyanzi, Shakthika Sathkumara, Galal El-Behairy ve Türkiye'den Nedim Türfent. Nedim Türfent'in davası gerçekten akılları durduracak nitelikte. On dokuz tanık mahkemede işkence sonucu ifade verdiğini söylemesine rağmen Nedim hala hapiste." 

ADNAN ÖZYALÇINER: HER GAZETECİ, YAZAR DÜŞÜNCESİNİ AÇIKLAMAKTA ÖZGÜRDÜR

Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner ise konuşmasında her insanın düşüncesini özgürce ifade etmekte serbest olduğuna dikkat çekerek, “ Bugün ülkemizde gazeteci yazar arkadaş ve aydınlarımız hapiste, parmaklıklar arkasına kapatılmıştır. Her gazeteci, yazar düşünce üretmekte, açıklamakta özgürdür. Bu, anayasal bir haktır. Buna karşı ülkemizde gazeteci, yazarlar hapiste tutuluyorsa, bu anayasal bir suçtur. Asıl suçlular, anayasayı görmezden gelerek yok sayanlardır. Bu trajikomik durum karşısında biz dışarıdaki yazar ve gazetecilerin yapacakları her türlü baskı ve yolsuzluğa direnerek özgürlükçü demokrasi yolunu açmaktır." diye konuştu.

SİBEL GÜNEŞ: ÖNCE GAZETECİLERİN BASIN KARTI İPTAL EDİLDİ, SONRA DA CEZAEVİNDE BASIN KARTI OLAN KİMSE YOK DENİLDİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş ise demokrasinin yeşereceği günlerin umuduyla mücadeleye devam etmek gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

"Vatandaşın hangi haberi okuyacağına, yazarın hangi yazıyı yazacağına, yayıncının hangi kitabı yayınlayacağına iktidar karar veriyor. Yazdıkları ve düşündükleri nedeniyle cezaevine giren gazetecilerin, yazarların da hangi gazeteyi, hangi kitabı okuyacağına, hangi televizyon kanalını seyredeceğine iktidar karar veriyor. Bu engellemeler adım adım geldi. Önce eleştirel yayıncılık yapan gazetelerin habercilerine akreditasyon getirildi. Soru sormaları engellendi. Sonra iktidar eliyle oluşturulan medyaya özel toplantılar düzenlenmeye başladı. Toplantılarda sorular önceden dağıtıldı. Soru sormak yasaklandı. Sonra gazetecilik terör faaliyeti, gazeteciler terörist ilan edildi.  Şu anda 115 gazeteci cezaevinde. 10 bini aşkın gazeteci işsiz. 15 Temmuz darbe girişimden sonra FETÖ medyasına yönelik diye başlayan basın kartı iptalleri 12 Eylül döneminde eleştirel yazı yazan gazetecilere kadar uzandı. Sonuçta tam 3 bin 810 gazetecinin basın kartı iptal edildi. Meslektaşlarımızın önce basın kartları iptal edildi, sonra da ‘hapiste basın kartı olan kimse yok’ denildi. Geldiğimiz noktada Basın Kartı Komisyonu’nda gazetecilik meslek örgütleri artık yok. SETA ile ilişkili kişilerin hakim olduğu bir yapı var. Biliyorsunuz SETA da gazetecileri fişleyen, hedef gösteren raporlarıyla kamuoyunda yer alıyor. Biz ülkede basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü üzerindeki baskıların kaldırılmasını, tutuklu meslektaşlarımızın özgür bırakılmasını istiyoruz.”

KENAN KOCATÜRK: DAYANIŞMA ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk  ise BM İnsan Haklarını Evrensel Beyannamesi'nin 71. yılı olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:

"Beyanname her türlü fikrin yayılmasının bir hak olduğunu söylüyor. Sadece ülkemizde değil, dünyanın pek çok yerinde benzer ihlal ve baskılar var. Ama yin de enseyi karartmamak gerektiğini ve dayanışmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum." 



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli