?DÜNYA PARKİNSON GÜNÜNDE HAREKETE GEÇMENİN TAM ZAMANI?

?DÜNYA PARKİNSON GÜNÜNDE HAREKETE GEÇMENİN TAM ZAMANI?

2030 YILINA KADAR DÜNYADA PARKİNSON HASTA SAYISININ 30 MİLYONA ULAŞMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği, Abdi İbrahim firmasının koşulsuz desteği ile Dünya Parkinson Günü kapsamında İstanbul ana merkez olmak üzere, Ankara, Antalya, Bursa, Düzce, İzmir, Kayseri, Malatya, Mersin, Erzrurum, Sakarya, Sivas, Samsun olmak üzere toplam 14 merkezde ?Dünya Parkinson Gününde Harekete Geçmenin Tam Zamanı? sloganı ile bilgilendirme ve dayanışma buluşmaları düzenledi.

/resimler/2019-4/9/2007575899087.jpg

Yaklaşık 2000 hasta ve hasta yakınının katıldığı etkinliklerde, hastaların yaşadığı belirtiler üzerinde olumlu katkı sağlayan fiziksel egzersiz, doğru beslenme, konuşma ve yutma terapisi, doğru ve zamanında ilaç kullanımı konularında uzmanlar hastalarla buluştu ve bilgilendirmeler yaptı.

/resimler/2019-4/9/2008167149913.jpg

İstanbul´da düzenlenen etkinlikte konuşan Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raif Çakmur, Türkiye´de 150 bin civarında Parkinson hastası olduğunu ve artan yaşlı nüfusa bağlı olarak önümüzdeki yıllarda Parkinson hastalığında artış yaşanacağını öngördüklerini belirtti. Hastaların yapacakları düzenli fiziksel egzersiz, doğru beslenme, ilaçlarını zamanında ve doğru dozda alması ile Parkinson hastalığı ile mücadelenin daha kolay olabileceğini belirtti.

/resimler/2019-4/9/2008352931241.jpg

?DÜNYA PARKİNSON GÜNÜNDE HAREKETE GEÇMENİN TAM ZAMANI? 

2030 YILINA KADAR DÜNYADA PARKİNSON HASTA SAYISININ 30 MİLYONA ULAŞMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği, Abdi İbrahim firmasının koşulsuz desteği ile Dünya Parkinson Günü kapsamında İstanbul ana merkez olmak üzere, Ankara, Antalya, Bursa, Düzce, İzmir, Kayseri, Malatya, Mersin, Erzrurum, Sakarya, Sivas, Samsun olmak üzere toplam 14 merkezde ?Dünya Parkinson Gününde Harekete Geçmenin Tam Zamanı? sloganı ile bilgilendirme ve dayanışma buluşmaları düzenledi. Yaklaşık 2000 hasta ve hasta yakınının katıldığı etkinliklerde, hastaların yaşadığı belirtiler üzerinde olumlu katkı sağlayan fiziksel egzersiz, doğru beslenme, konuşma ve yutma terapisi, doğru ve zamanında ilaç kullanımı konularında uzmanlar hastalarla buluştu ve bilgilendirmeler yaptı.

/resimler/2019-4/9/2009211369370.jpg

İstanbul´da düzenlenen etkinlikte konuşan Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raif Çakmur, Türkiye´de 150 bin civarında Parkinson hastası olduğunu ve artan yaşlı nüfusa bağlı olarak önümüzdeki yıllarda Parkinson hastalığında artış yaşanacağını öngördüklerini belirtti. Hastaların yapacakları düzenli fiziksel egzersiz, doğru beslenme, ilaçlarını zamanında ve doğru dozda alması ile Parkinson hastalığı ile mücadelenin daha kolay olabileceğini belirtti.

/resimler/2019-4/9/2009486369889.jpg

?Harekete Geçmenin Tam Zamanı? sloganından hareketle 9 Nisan´da İstanbul´da gerçekleşen toplantıya Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raif Çakmur, Prof. Dr. Murat Emre, Prof. Dr. Sibel Ertan, Prof. Dr. Haşmet Hanağası, Prof. Dr. Dilek İnce Günal, Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, Doç. Dr. Gülsen Babacan Fiyoterapist Doç. Dr. Aslı Güçlü Gündüz, Yutma Terapisti Doç. Dr. Numan Demir, Konuşma Terapisti Öğr. Gör. Dr. Fatma Esen Aydınlı katıldı. Toplantıda Parkinson hastalığı ile ilgili bilgiler aktarıldı ve hasta/hasta yakınlarının soruları cevaplandı. Etkinlikte hasta ve hasta yakınları hareket, denge, konuşma ve yutma konularında bilgiler edindi.

/resimler/2019-4/9/2010050901438.jpg

?Parkinson tipik olarak orta ve ileri yaşın hastalığıdır?

Toplantıda konuşma yapan Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raif Çakmur, Parkinson hastalığının yavaş ilerleyici, beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden bir beyin hastalığı olduğunu belirterek Parkinson hastalığının Alzheimer hastalığından sonra en sık görülen nörodejeneratif hastalık olduğunu vurguladı. Parkinson hastalığının en erken belirtilerinin enterik sinir sistemi, alt beyin sapı ve koku yollarında ortaya çıktığını söyleyen Çakmur, koku duyusu kaybı veya azalması, uyku bozuklukları ve kabızlık, sonraki aşamada ise titreme ve hareketlerde yavaşlama gibi motor belirtiler görüldüğünü belirtti. Hastalığın genellikle motor semptomlarla tanı aldığını ifade eden Çakmur, Parkinson hastalığının tipik olarak orta ve ileri yaşın hastalığı olduğunu ve ortalama 60 yaş civarında başladığını vurguladı. Hastalığın genç yaşlarda da görüldüğünün altını çizerken yaşlanma ile görülme sıklığının arttığını ve erkeklerde görülme sıklığının daha fazla olduğunu söyledi.

/resimler/2019-4/9/2010328401947.jpg

?Ülkemizde 150 bin civarında Parkinson hastası olduğunu tahmin ediyoruz?

Dünyanın en kalabalık ülkelerinde, 2030 yılına kadar Parkinson hastalarının neredeyse 30 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini belirten Raif Çakmur, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Eğer hepimiz 100 yaşının üzerine kadar yaşayacak olursak muhtemelen bu hastalıkla karşı karşıya kalacağız. Bugün için ülkemizde 150 bin civarında Parkinson hastası olduğunu tahmin etmekteyiz. Türkiye, hızla yaşlanan toplumlar arasında sayılmakta. Artan yaşlı nüfusa bağlı olarak önümüzdeki yıllarda ülkemizde Parkinson hastalığında da bir patlama yaşanacağını öngörüyoruz. Başka bir deyişle önümüzdeki yıllarda Parkinson hastalığı ile daha çok uğraşmak zorunda kalacağız. Bu hastalıkla ilgili olarak toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor.?

Parkinson hastalığının tedavisinin günümüzde çoğunlukla ağızdan alınan ilaçlarla yapıldığını, uygun özellikleri taşıyan bir grup hastada farklı yöntemlerle uygulanan ilaçlar ve cerrahi tedavilerin de söz konusu olduğunu söyleyen Raif Çakmur, ?Hastalığı tamamen iyileştirici, kesin bir tedavisinin henüz bulunmamasına karşın, kullanılan ilaçlar belirtileri büyük ölçüde düzeltmekte ve birçok hastanın yaşamını aktif ve üretken bir şekilde sürdürmesini sağlamaktadır. Böylece Parkinson hastalarının çoğu düzenli tedaviyle uzun yıllar yaşayabilmektedir? dedi.

/resimler/2019-4/9/2010526214972.jpg

Parkinsonda hareket ve egzersiz vazgeçilmez ikili

Parkinsonda hareket etmek ve egzersiz yapmanın tedavinin vazgeçilmezlerinden biri olduğunu belirten Çakmur, ?Hareket ve egzersiz gerekliliği hastanın tanı aldığı zamandan itibaren geçerlidir. Düzenli egzersizler, tempolu yürüme, yüzme, aerobik gibi sporlar genel anlamda en çok tercih edilenlerden. Ancak hastalık ilerledikçe ve özellikle denge bozukluğu, yürürken kilitlenme, gövdede öne doğru eğilme, düşme gibi ilaca kısmen veya yetersiz cevap veren daha karmaşık hareketler için daha programlı ve daha profesyonel destek gerektiren egzersizler önem kazanıyor. Denge, yürüyüş ve duruşu korumanın en iyi yolu egzersiz ve hareket etmektir. Dansın hastalığa etkisi üzerine yapılan çalışmalarda dans kurslarına katılan hastaların katılmayanlara kıyasla denge ve hareketliliklerinde ilerlemeler kaydedilmiştir. Müzik ve dans, denge ve hareket sorunlarının azaltılmasında beyne yardım etmektedir? diye konuştu.

/resimler/2019-4/9/2011101530369.jpg

?Dünya Parkinson Gününde harekete geçmenin tam zamanı?

Prof. Dr. Raif Çakmur, hastaların yaşam kalitesini yükseltmenin sadece ilaç ve cerrahi tedavi gibi yöntemlerle mümkün olamayacağını, hasta ve hasta yakınlarının sürece katkısının çok önemli olduğunu belirtti. Hareket, denge, konuşma ve yutma terapisi beslenme ve dayanışma gibi konularda hasta ve hasta yakınlarının çözümün parçası olmasını istediklerini ve Parkinson´un zorluklarının ancak birlikte aşılabileceğini söyleyerek ?Parkinson Gününde Harekete Geçmenin Tam Zamanı? dedi.

/resimler/2019-4/10/0050234980346.jpg

Parkinson için yazılan ilk şarkı: ?Sen Güçlüysen Yenilmezsin?

Dünyada ilk kez Parkinson hastalığı için farkındalık yaratmak amacıyla bir şarkı bestelendi. Bezm-i Alem Üniversitesi Hastanesi´nden nörolog Prof. Dr. Gülsen Babacan Yıldız´ın Parkinson hastalığı için yazdığı ?Sen Güçlüysen Yenilmezsin? adlı şiiri, usta müzisyen Meltem Taşkıran besteledi. Şarkının aranjmanını Eser Taşkıran yaptı. Meltem Taşkıran, şarkıyı Parkinson hastalarından oluşan koro, Ladies & Gentlemen Vokal Grubu ve atölye´M yorumcularıyla beraber stüdyoda seslendirdi. Şarkının video klibini yönetmen Melih Vatansever çekti. Toplumun dikkatini Parkinson hastalığına çekmek ve bu zorlu yolculukta hastaların yanında olma amacı ile yapılan bu anlamlı projeye Abdi İbrahim koşulsuz destek verdi.

/resimler/2019-4/10/0050534668856.jpg

Parkinson Hastalığının Başlıca Belirtileri

  • Titreme
  • Hareketlerde yavaşlama
  • Yürürken kolları sallamama
  • Bir veya daha fazla ekstremitede katılık
  • Konuşurken mimikler ve jestler gibi hareketlerin kaybı
  • Yavaş, ufak adımlı veya ayak sürüyerek yürüme
  • Vücut duruşunun öne eğik şekil alması
  • Yumuşak ve alçak sesle, monoton konuşma
  • El yazısında küçülme, okunaksız olması
  • Ağızdan salya sızması, yutkunma güçlüğü
  • Halsizlik, yorgunluk
  • Ruh hali değişiklikleri, ruhsal çöküntü hali (depresyon), nedensiz sıkıntılar
  • Kabızlık, aşırı terleme, tansiyon düşmesi
  • Ağrı, kas spazmları


  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli