Dua ile umut yolculuğu Erdek'te son buldu.

Dua ile umut yolculuğu Erdek

Sahil güvenlik ekipleri Marmara üzerinden batı ülkelerine yönelik düzensiz göçmen kaçakçısı tekne yakaladı.

Sahil güvenlik ekipleri Marmara üzerinden batı ülkelerine yönelik düzensiz göçmen kaçakçısı tekne yakaladı.

Kadın, çocuk ve eşlerden oluşan yaklaşık 50 kişilik düzensiz göçmen dolu DUA isimli tekne Erdek sahil Güvenlik ekibi tarafından Kapadağ’ın kuzey bölümünde yakalanarak kente getirildi.

İnsan tacirleri tarafından Mayınları temizlenerek delik deşik olan ülke sınırlarımızın doğu ve güneydoğu bölgesinden Türkiye ye giren düzensiz göçmen gurupları yasa dışı yollarla Türkiye üzerinden batıdaki hedef ülkelere geçme çabaları birçok kez sahil güvenlik güçleri tarafından karasularımız içinde ölüm ile burun buruna iken yakalanıyorlar.

5237 sayılı TCK'nın 79 uncu maddesine göre göçmen kaçakçılığı suç

bu anlamda 20.07.2010 tarih ve 6008 sayılı kanunla düzenlenen suçun oluşması teşebbüs aşamasında kalmış olsa dahi haklarında düzenlenen evraklar ile birlikte geldikleri ülkelerine iadeleri söz konusu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: “Düzensiz göçmenler yeni göç rotası arayışına Girdi”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son dört ayda 112 bin 404 düzensiz göçmenin yakalandığını, bunların 48 bin 339'unun sınır dışı edildiğini belirterek, “Düzensiz göçmenler yeni göç rotası arayışına girdi.” dedi.

Bakan Yerlikaya, İstanbul’da medya temsilcileriyle bir araya geldiği programda, bakanlığın son 120 günlük çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’deki toplam düzenli göçmen sayısının 4 milyon 711 bin 622 olduğunu belirten Bakan Yerlikaya, asıl mücadele alanlarının düzensiz göç, göçmen kaçakçılığı organizatörleri olduğunu belirtti.

Bakan Yerlikaya, son 120 günde Türkiye genelinde göçmen kaçakçılığına yönelik 2 bin 397 operasyon yapıldığını, bu operasyonlarda 3 bin 975 şüphelinin yakalandığını ve bunların 1225'inin tutuklandığı, 465'i hakkında adli kontrol kararı alındığını söyledi. “Göçmen kaçakçılığı organizatörlerine nefes aldırmayacağız.” diyen Yerlikaya, şu bilgileri paylaştı: “Operasyonlar sonucu 120 günde 112 bin 404 düzensiz göçmen yakalandı. Bunların 48 bin 339'u ülkelerine deport yani sınır dışı edildi. Geri kalan diğer düzensiz göçmenlerin sınır dışı işlemleri de devam ediyor. Biz sahada düzensiz göçmenle ilgili mücadelemizi arttırdıkça vizesi bitmiş, ikamet izni bitmiş, artık kalışı yasal olmayan 120 bin 531 yabancı ülkelerine geri döndü. Hudut birliklerimizin başarılı çalışmalarıyla sadece son 120 günde 80 bin 946 düzensiz göçmenin sınırlarımızdan girişi engellendi.”

Bakan Ali Yerlikaya, düzensiz göçle mücadelede en stratejik şehrin İstanbul olduğuna dikkati çekerek, “İstanbul'da bugüne kadar düzensiz göçmenlere ve göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik gerçekleşen 304 operasyonda 451 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 94'ü tutuklandı, 43'ü hakkında adli kontrol kararı verildi. İstanbul'da bu dönemde 42 bin 257 düzensiz göçmen yakalandı. Bunların şimdilik 10 bin 642'si sınır dışı edildi. Diğerlerinin de sınır dışı işlemleri devam ediyor.” dedi.

Mobil Göç Noktası uygulamasıyla ilgili de bilgi veren Bakan Yerlikaya, “İstanbul’da 38, Ankara’da 4, İzmir’de 4, Bursa’da 2, Adana’da 2 olmak üzere toplam 50 Mobil Göç Noktası aracımız bulunuyor. 1 Kasım’da diğer 25 büyük ilimizle birlikte bu araç sayımızı 155’e yükselteceğiz ve bunları sahada hizmete başlatacağız.” diye konuştu. 

Düzensiz göçle mücadele konusunda son dönemdeki çalışmalara işaret eden Bakan Yerlikaya, “Ülkemizdeki düzensiz göçmen sayısı çok hızlı bir şekilde azalacak. Bu kararlı çalışmalarla düzensiz göçmenler artık yeni göç rotası arayışına başladı. Göçe kaynak olan ülkelerde organizatörler arasında ‘Türkiye’de sahaya çok sıkı basılıyor, sakın gitmeyin’ şeklinde konuşmalar geçiyor. Göçmen adayı olanlar da organizatörlere ‘Ben bu parayı Türkiye rotasına vermem, beni başka yere götürün’ diyor. 120 günde bu noktaya gelindi.” ifadelerini kullandı.



Anahtar Kelimeler: yolculuğu Erdek' buldu.
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı