Doğanlar köyü

Doğanlar köyü

Doğanlar, 1923 Selanik, Karacaabat mübadele muhaciri

Kapıdağ`ın öteki yönü yazı dizimizin bu haftaki adresi Doğanlar köyü, Ocaklar`dan, Turan köyüne, oradan Doğanlar`a varışımız elbette kolay olmadı.

Artık Kapıdağ`a izlediğimiz yol güzergahlarında yol ve diğer olumsuzlukları gündemimize almıyoruz. Nedeni belli !...

Ama yinede ayrıntılarda gizli kalan ``Neden Turan üzerinden Erdek` ulaşılıyor?`` sorumuz ``Elbette yol.`` yanıtı ile cevap buluyor.

Doğanlar`a batı yakasından süzülürken ilk olumsuzluğu gözlemliyoruz. Köyün dağ ile buluştuğu doğu yakasında kısa bir süre önce çıkan yangını yine köylülerin imecesi ve  Orman itfaiyesinin katkısı ile büyümeden söndürülmüş. Söndürülmüş ama, yanan tepenin köye bakan yönü kara yamalı bohça gibi her gelenin ilk gözüne çarpan olumsuzluk olarak öne çıkmış.

Doğanlar Kapıdağ`ın Marmara adası`nın doğu yakasına bakan Topağaç köyü ile Asmalı köyleri ile karşılıklı deniz aşrı komşu oluyorlar.

Doğanlar 1923`te Balkanlar`da kaybedilen vatan topraklarından ana yurda mübadele ile güç eden Yugoslavya, Selanik-Karacaabat muhaciri, Erdek`e geldiklerinde sadece 60 haneymişler bugün 150 hane 400 nüfus, o oran yaz aylarında artsa da  Doğanlar uzun yıllar hep göç vermiş. Bu göç ve nüfus planlaması bugün köyde Ocaklara yapılan taşımalı eğitimde sadece 15 öğrenci bırakmış.

Doğanlar`da yaz nüfusu 3 bin lere kadar ulaşmış ancak bu kapasiteye endeksli tesis yok ev tipi pansiyonlar köye gelen konuklara kucak açıyor.

Doğanlar`ın 700 dönüm kadar tarım alanı var. Burada öncelik Zeytin, kırmızı Soğan ve meşhur kuru fasulye üretimi var.

Ancak bu konuda 3 yılı aşkın süredir yaşanan olumsuzluk tarımsal istihsalde önemli kriz yaşanmasına neden olmuş, bunlardan en önemlisi Kapıdağ`ın Doğanlar`a bakan yüzünde yapılan Orman ağaçlandırması, Doğanlılar ekilen fıstık çamlarını domuzlar telef ettiği gibi, dağda açılan kanalların Doğanlar ovasının her yıl sel altında kalmasına ve tüm mahsulün telef olmasına neden oluyor. Tek ayakta kalan Zeytin onu da bu yıl sinek vurdu.

Doğanlılar 3 yıldır yaşadıkları ekonomik krize bu yıl zeytini de eklediklerinden kara kara değil, ama kapkara düşündükleri bir gerçek.

Doğanlar köyü muhtar vekili İlhan Helvacıoğlu, Tarım ve hayvancılıkta bitme noktasında olan Doğanlar`ın yakında sadece yazları yaşamın olabileceği bir köy olarak gördüğünü, Geçmişte yaşamadıkları sel felaketlerinin ormanda yapılan yanlış ağaçlandırmadan kaynaklandığına inanıyor.

Doğanlar köyün 950 mt lik koyda son derece temiz deniz ve kumsala sahip artezyen ile temin edilen şebeke suyu son derece kaliteli ve tatlı ancak özel idare tarafından tedarik edilen pompaların elektrik sarfiyatı köyün önemli sorunları arasında,  Doğanlar`da geçtiğimiz hafta içinde gazetemize konu olan parke plaj yolundaki çökmeler konu oluyor.

Helvacıoğlu, Kilit taşların özel idare tarafından temin edildiğini, döşemesinin ise köy tarafından yapıldığını, meydana gelen sellerden bozulan bordür ve kilit taşların tamiratı için gerekli bütçeleri olmadığına işaret etti.

Doğanlar`da en önemli kamu katkısı 80 yıllık özlem barınak olmuş, Barınak 6 ay gibi kısa zamanda tamamlanmış ancak aradan geçen yıllar Doğanlar`da balıkçılık mesleğinin terk edilmesine neden olmuş.

1923 yılında büyük umutlarla anavatana göç edip, Kapıdağ`ın bu eşsiz köşesini kendilerine mekan edinen Doğanlar köyü sakinleri Milenyum`da yaşadıkları umutsuzluk en büyük kaygıları olmuş.

Kısaca tanımlarsak, Doğanlar sel istilasına karşı drenaj kanalları yapılarak bu olumsuzluktan kurtulup, yeniden kırmızı soğan ve kuru fasulye istihsali yapmak istiyor...



murat gülünce
1.09.2013 09:18:02
istinat duvarı için çimento vermişler devlet dağı sattı remzi gür e adam dağı yardı bakın bu yıl büyük ovayı sel alacak yalnız fasulyeler gitmiyecek

  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı