DEVLETİN ÖZÜRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK

DEVLETİN ÖZÜRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK

POLİS HER AN SİZİN GÖZÜNÜZÜ HUKUKA UYGUN KÖR EDEBİLİR.

Burhan Akdağ/İstanbul

Tarihler 31 mayıs 2013 gösterdiğinde evine gitmek üzere Harbiye`de bulunan bir gencin başına gelenler ve sonrasında yaşadıkları okuyanı hem üzecek hem de şaşırtacak cinsten...

Mehmet Reha Baran`ın Harbiye`de sağ gözüne, polisin attığı gaz kapsülü isabet etti. Baran Şişli Eftal Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak ameliyata alındı. Ve tek suçu orada bulunmak olan Baran sağ gözünü kaybetti. Hayatını kaybetmenin eşiğinden dönen Baran için Hastanenin hazırladığı adli muayene raporunda “Sağ gözde kapsül patlaması sonrası görme kaybı olan hastada sağ gözde perforeysen saptandı” denilerek hasara polisin atmış olduğu biber gazı fişeğinin neden olduğu belirlendi" ifadesi kullanıldı.

Baran için, Özürlü Sağlık Kurulu Raporunda da ‘Tek Gözde Körlük’ neticesinde ‘Tüm Vücut Fonksiyon Kaybı Oranı’nın yüzde32’olduğu tespit edildi" raporu verildi. Moda tasarımcısı olan genç İstanbul’da Gezi Parkı eylemlerinde polisin attığı gaz fişeği sonucu sağ gözünü kaybetmesinin ardından hakkını hukuksal anlamda arama kararı aldı Bu süreçte akıllara durgunluk veren açıklamalarla karşılaştı.

İçişleri Bakanlığından skandal bir savunma geldi. Bakanlık, tazyikli su ve biber gazıyla gerçekleştirilen polis müdahalesinin yasal olduğunu ifade etti ve Baran`ın kör edilmesini hukuka uygun buldu. Yanlış okumadınız evet Baran`ın kör edilmesi hukuka uygun! Ve Baran`ın gaz fişeği sonucu kör olduğu hastane raporlarıyla sabit olmasına rağmen, “Davacının gerçekten gaz kapsülünden dolayı yaralanıp yaralanmadığı bilinmemektedir” denildi.

TAZMİNAT DAVASI 33 yaşında olan Baran ‘göz’ emeğine dayanan bir meslek olan moda tasarımcılığını icra ediyor Zira Mehmet Reha Baran, tedavi sonrası önemli ölçüde iş kaybına da uğradı Baran, İdarenin ağır hizmet kusuru bulunduğu gerekçesiyle, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüne bin lira maddi ve 50 bin lira da manevi tazminat davası açtı. İstanbul 7. İdare Mahkemesinde görülen dava kapsamında İç İşleri Bakanlığı ilk savunmasını yaptı.

Ve bu savunmada, Gezi eylemlerine tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale edildiğini ifade eden Bakanlık; 7 gencin yaşamını yitirmesine ve onlarca kişinin yaralanmasına yol açan polis şiddetinin, yasal bir müdahale olduğunu, bu nedenle müdahale sonuçlarından idarenin kusurlu bulunamayacağını belirtti “İdarenin tazminatla yükümlü tutulabilmesi için, zararın, idarenin hukuka aykırı bir işlemi veya eylemi sonucu meydana gelmesi gerekmektedir” denildi Bir gencin kör olması işte böyle haklı bir sebeple savunuldu ve yüce yargı hukuka uygun buldu. Mehmet Reha Baran`ın kör edilmesinde kimse suçlu değil, hatta kör eden fazlasıyla haklı!

Okuduğunuz bu haberin ardından sizin vicdanınız ne diyor?



  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false