Daskyleion’da “Zar Oyun Tablası”

Daskyleion’da “Zar Oyun Tablası”

Daskyleion’da, MÖ 5.yüzyıla ait olduğu belirlenen “Zar Oyun Tablası” bulundu

Daskyleion’da, MÖ 5.yüzyıla ait olduğu belirlenen “Zar Oyun Tablası” bulundu

Bandırma’ya bağlı Ergili Mahallesi’nin “Hisartepe” bölgesinde bulunan Daskyleion ören yerindeki 2023 yılı kazıları sona ererken, çok ilginç bir buluntu ortaya çıktı. 

Daskyleion kazı ekibi başkanı Prof. Dr. Kaan İren, MÖ.5. yüzyıla ait olup üzerinde Frig harfleriyle “Megazabos’un zar oyunu” yazılı buluntu hakkında şu bilgiyi verdi:

“Geçen yıl bulunan bir yazıt üzerinde Paris CNRS Enstitüsü’nden kazımıza gelen Dr. RostyslavOreshko, Anadolu tarihi için önemli bir keşifte bulunmuştur. Bulunan parçanın bir zar oyun tahtası olduğunu göstermekte ve üzerinde ya ‘Bagabazos’un zar oyunu tablası’ ya da ‘Bagabazos zar oyuncusu’ yazmaktadır. Yazıt Phryg alfabesi ile yazılmış olup, Bagabazos Persli bir kişidir. Eski Yunan kaynaklarında ismi Megabazos olarak telaffuz edilmektedir. MÖ 5. yüzyıla ait bu oyun tablası ilgili böyle bir arkeolojik veri Anadolu’da ilk kez Daskyleion’da keşfedilmiştir.” 

Prof. Dr. Kaan İren, 2023 yılı kazılarındaki açmalarda ayrıca bir Frig suruna da ulaştıklarını da belirterek şunları söyledi:

“Bu surun M.Ö. 8. yüzyıla ait bir kent giriş suru ve kulesi olduğunu belirledik. Bu surun yüksekliği 4-5 metre. Kulenin kalınlığı ise 8 metre. Bu sur ve kulenin Daskyleion’a görsellik kazandıracağını düşünüyoruz.”

Daskyleion’da uygarlık yaşayan Lydia mutfağı ile ilgili bilgi veren İren, şunları aktardı:

“Lydia mutfağı ile ilgili olarak çalışmaları 2022 yılında başlatmıştık. Lydia’lıların yeme-içme geleneği ile ilgili olarak başlattığımız bu kazılarda, 2022 yılında hayvan kemikleri, tohum ve mutfak eşyaları ele geçirmiştik. Bu arada iki kedi ve fare kemiklerine de rastlamıştık. Bu buluntu bize Lydialıların, farelerden kurtulmak için kedi beslediklerini göstermişti. 2023 yılı kazılarımızda ise köpek kemiklerine ulaştık. Mutfakta yaptığımız araştırma bize Lydialıların, köpek tükettiklerini gösterdi. Bu kazılarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Yine yaptığımız araştırmalarda baklagiller, mercimek, nohut, burçak, buğday ve arpaya da ulaştık. Lydialıların, ekmek rendesi çorbası yaptıklarını da belirledik. Yine boyama sanayisinde kullandıkları cevheri bitkisi de buluntularımız arasında yer alıyor.”

Daskyleion kazı ekibi başkanı Prof. Dr. Kaan İren, Lydialılar ve Anadolu mutfağı yemeklerini deneysel arkeoloji yöntemiyle ortaya çıkarmak için de çalışmalar yapacaklarını belirtti.

Daskyleion’da, 2015 yılından beri İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile ortak çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayan Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaan İren, 2023 kazılarında 20 kişilik bir ekiple çalıştıklarını açıkladı.

İren, Daskyleion kazılarına Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Bandırma Belediyesi’nin yanı sıra “Daskyleion Dostları Derneği” ve Ayhan Sezer Yağ Fabrikası’nın da destek verdiğini sözlerine ekledi. ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Daskyleion’ Tablası”
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı