Daskyleion annesini kaybetti

Daskyleion  annesini kaybetti

Prof. Dr. Bakır, 2007 yılında değerlendirmesinde, "Daskyleion kazılarının da en az 100-150 yıl sürer"

Bandırmaya bağlı Ergili Mahallesi’ndeki Hisar pepe mevkiinde yer alan Daskyleion ören yerindeki kazılarının ekip başkanlığını 1988-2009 yılları arasında 21 yıl süreyle aralıksız yapan Prof. Dr. Tomris Bakır(79), İzmir’de yaşamını yitirdi.

İzmir, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ana Bilim Dalı başkanlığını yaptığı yıllarda Daskyleion kazılarını yürüten ve Bandırmalılar tarafından Daskyleion kazı yerinin annesi olarak adlandırılan Bakır, daha sonra emekliye ayrılarak bu görevi Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaan İren’e devretmişti.

DASKYLEİON KAZILARI EN AZ 100-150 YIL SÜRER

Çok kez bir ören yerinin, arkeolojik turizme açılmasının çok büyük harcamaları gerektirdiğine dikkati çekerken, Daskyleion kazılarının da en az 100-150 yıl süreceğine dikkati çeken Prof. Dr. Bakır, 2007 yılında gazetecilere şu değerlendirmede bulunmuştu:

“ Türkiye’de, şu anda 270 yerde arkeolojik kazı yapılıyor. Bu kazılarda, ören yerlerinin arkeolojik turizme açılması için yalnız işçi paraları yetmiyor. Bu kazıların, mutlaka sponsorlarca desteklenmesi gerekiyor. Yoksa bu ödenek ve paralarla, ören yerlerinin arkeolojik turizme açılması uzun süreler alır. Çünkü, ören yerlerinin, turizme açılması, ayrı projeleri gerektirir. Örneğin, Truva antik kenti 100, Bergama ve Efes ise 120 yıllık kazılar sonunda turizme açılmışlardır. Daskyleion’un da, tam anlamıyla günışığına çıkması için en az 100-150 yıllık bir döneme gereksinim bulunmaktadır. Bu arada, arkeolojik değerlerin ortaya çıkması için her şeyi devletten beklememek gerekir. Bölgenin işadamları, kurum ve kuruluşları da kazılara sponsor olmalıdır.”

DASKYLEİON KİTAP OLDU

24.09.2011 - 1988-2009 yılları arasında, Bandırma’ya bağlı Ergili Köyü’nün Hisartepe mevkiinde yer alan Daskyleion ören yerindeki kazıların ekip başkanlığını yürüttükten sonra Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Klâsik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı’ndan emekliye ayrılarak, yerini Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kaan İren’e bırakan Prof. Dr. Tomris Bakır’ın kitabının tanıtım kokteyli Daskyleion’da yapıldı.

Daskyleion’da, 21 yıl süreyle kazı yapan ekibin başkanlığını yürüten, Daskyleion’un “Onursal Başkanı” Prof. Dr. Tomris Bakır, Balıkesir Valiliği İl Özel İdaresi tarafından bin adet bastırılan “Balıkesir’in Eski Çağlardaki Valilik Merkezi Daskyleion” isimli kitabının tanıtım sunumunu gerçekleştirdi. ‘’Bu kitabı 1988-2009 yılları arasında Daskyleion’da yapılan kazıların sonuçlarını tanıtmak amacıyla yazdım. Bilimselliği yanı  sıra bu kitabın arkeolog olmayanlara da hitap etmesi için özen gösterdim. Güney Marmara Bölgesinin tarih öncesi dönemleri ile Anadolu Pers dönemi hakkında bilgilerinde özlüce burada yer alması olacaktır diye düşündüm ‘’diyen Tomris Bakır, kazı yaptığı 21 yıl boyunca kazılara ve kendisine destek veren kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ettikten sonra kitabını imzalayarak, konuklara armağan etmişti.

Bakır’a, Bandırma Belediyesi Meclisi tarafından “Fahri Hemşehrilik” beratı verilen Bakır, Bandırma Arkeoloji Müzesi’nin kurulmasına da önemli katkılar sağlamıştı.

Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı Cennet Olsun.



Anahtar Kelimeler: Daskyleion annesini kaybetti
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli