Çok bilinmeyen bir gerçek

Çok bilinmeyen bir gerçek

Hayvan kazaları sigorta kapsamında

Kimsenin bilmediği bir gerçek var: Hayvan kazaları sigorta kapsamına giriyor.

Konunun uzmanı Noyan Doğan, Hürriyet Gazetesi’nin 6 Temmuz 2020 Pazartesi tarihli köşe yazısında konuya açıklık getirdi.

Bu yazının bazı bölümlerini aşağıda sunuyoruz:

“Rakamlar kesin değil ama incelediğim kadarıyla paylaşayım. Türkiye’de 6 milyondan fazla sokak hayvanı bulunuyor ve sahipsiz hayvanların sayıları her geçen yıl daha da artıyor. Hayvan deyince aklınıza sadece kedi, köpek gelmesin; manda, keçi de dahil tüm hayvanlardan bahsediyorum. Her yıl da binlerce hayvan öldürülüyor ki, bu ölümlerin bir kısmı da trafikte araçların neden olduğu ölümler.”

TEDAVİ GİDERİ SİGORTADAN

“Pek bilinmez ama trafikte yaşanan hayvan kazalarının özellikle trafik sigortasında karşılığı var. Köpek ya da kedi fark etmez, hangi hayvan olursa olsun, eğer aracınızla yolda hayvana çarparsanız, veterinere götürdüğünüzde tüm tedavi giderleri trafik sigortasından karşılanıyor. Eğer bu tedavi devlete ait hayvan bakım merkezlerinde yapılıyorsa zaten para ödenmiyor. Ama yok özel bir veterinere götürürseniz, çarpan aracın trafik sigortası hayvanın tedavi giderlerini ödüyor. Peki, hayvan hayatını kaybederse ne oluyor? İşte burası biraz değişik ve hayvanın sahipli olup olmamasına göre durum değişiyor. Sahipsiz bir hayvansa yapacak bir şey yok. Ancak sahipliyse eksperler tarafından bir bedel belirleniyor ve sahibine trafik sigortasından bu bedel ödeniyor. Eğer bu hayvan, büyükbaş ya da küçükbaş hayvansa, kulak küpesi olduğundan ve bedeli de belli bulunduğundan bu bedel, sahibine sigortadan ödeniyor.

YÜKLÜ TAZMİNATLAR ÖDENİYOR

Daha ilgincini de anlatayım. Bir de bu işin tersi durumlar var. Eğer sahipli bir hayvan, trafikte yola fırlarsa ve bu nedenle herhangi bir araç kaza yaparsa ve o aracın da kaskosu varsa, hayvanın sahibi açısından durum pek de parlak değil. Çünkü sigorta şirketi, aracın zararını karşıladıktan sonra yola fırlayan ve kazaya neden olan hayvanın sahibinden tüm zararı hukuk yoluyla tazmin edebiliyor. Şunu da belirteyim, bu konu pek bilinmediğinden, hayvanın neden olduğu zarar yüzünden sahiplerinin, sigortaya tazminat ödemek zorunda kaldığı çokça vaka var.”



Anahtar Kelimeler: bilinmeyen gerçek
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli