Cihan Pehlivanı anıldı

Cihan Pehlivanı anıldı

KURTDERELİ MEHMET PEHLİVAN 74.ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE UNUTULMADI




....Ata
sporumuz olan güreşin ilimizde ve ülkemizde hak ettiği yere gelmesi, gelişmesi, yaygınlaşması, Balıkesir'in  ve ülkemizin en büyük değerlerinden birisi olan Kurtdereli Mehmet Pehlivan` a gelecek nesillerin sahip çıkması için dün Kurtdere Anıtı önünde saat 11:00 da anma töreni düzenlendi.

Cihan Pehlivanı Kurtdereli Mehmet` in 74. ölüm yıldönümünde saygı ile anıldı. Kurtdereli anıtı önünde saat 11.00'de gerçekleşen anma törenine Gençlik Spor İl Müdürü İlhan Aslan, Vali Ahmet Turhan ve vatandaşlar katıldı. Anma törenine yoğun ilgi gösterilirken tören Gençlik Spor İl Müdürü İlhan Aslan'ın konuşması, fotoğraf sergisinin gezilmesi ve pilav hayrı ile son buldu. İlhan Aslan'ın konuşmasının ardından Vali Ahmet Turhan fotoğraf sergisini gezdikten sonra Mehmet Pehlivanın 74.ölüm yıldönümü için yapılan pilav hayrının tadına baktı. Kurtdereli Mehmet Pehlivan anısına Kurtdereli Köyü Yağlı Güreş Sahasında güreşçinin adına Yağlı Güreşler 11 Ağustos 2013 tarihinde yapılacak.

Gençlik ve Spor İl Müdürü İlhan Aslan Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın 74. ölüm yıldönümü için yaptığı konuşmada Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın hayatı ve elde ettiği başarılar hakkında bilgi verirken Türk güreşinde ki yerini ve önemini vurguladı.

İlhan Aslan Kurtdereli Mehmet Pehlivan 1864 yılında Bulgaristan`ın Deli Orman Kasabasında doğmuş, küçük yaşta ailesi ile birlikte Türkiye`ye gelip Balıkesir`in Kurtdere Köyüne yerleşmiştir. Yağlı güreşe bu köyde başlamış, giderek çevresinde ün kazanan Mehmet Pehlivan Katrancı Halil ve Akranları ile yaptığı güreşlerde ününe ün katmıştır. Kısa bir süre içerisinde Marmara ve Ege Bölgesinde aranan ve sevilen bir pehlivan olan Mehmet Pehlivan daha sonra Avrupa`ya gitmiş; Paris ve Londra`da yaptığı güreşlerde başarı kazanmıştır. Ülkemizi Fransa, İngiltere ve Amerika`da temsil eden sırtı yere getirilemeyen, Türk'ün gücünü dünya`ya tanıtan, bileğinin ve yüreğinin gücüyle kazandığı bu başarılarının sırrını açıklarken "Ben her güreşte arkamda Türk milletinin bulunduğunu ve Millet Şerefini düşünürdüm." diyen ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ünde kendisine gönderdiği mektupta  sözlerini en az yaptıkların kadar beğendim. Onun için senin bu değerli sözünü Türk sporcularına bir meslek düsturu olarak kaydediyorum”      diyerek kendisini onurlandıran cihan pehlivanı Kurtdereli Mehmet Pehlivan`ın 74. Ölüm yıl dönümünde rahmet ve minnetle anıyoruz şeklinde konuştu.




Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı