CHP'den Lozan açıklaması

CHP

Emperyalist işgale karşı bağımsızlık mücadelesinin taçlandığı Lozan antlaşmasının 97. yıl dönümü

CHP Bandırma İlçe Başkanlığı Lozan antlaşmasının 97. yılı nedeniyle yazılı bir açıklama yayımladı.

"Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, dünyanın birinci paylaşım savaşında emperyalist işgale karşı ulusumuzun sürdürdüğü bağımsızlık ve var oluş mücadelesinin sonunda ülkemizin, uluslararası toplum ve evrensel hukuk açısından tanınmasının 97.  yıl dönümünü coşku ile kutluyoruz.

Bağımsızlığımızın, egemenliğimizin uluslararası anlamda tanınması bildiğiniz üzere Lozan Barış Antlaşması ile gerçekleşmiştir. 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan şehrinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması, halkımızın ellerindeki sınırlı imkânları fakat sınırsız yurtseverlikleri ve anti emperyalist duyguları ile sürdürdüğü büyük Kurtuluş mücadelesinin ardından; uluslararası düzlemde, Atatürk önderliğinde İsmet İnönü ve arkadaşlarının diplomatik dehası ile emperyalizme karşı kazandığı bir zaferdir. Elde edilen bu zafer o günden bu güne dek bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi açısından tüm dünyada örnek alınan tarihsel bir başarıdır. Yani Ulusal Kurtuluş Savaş’ımızın diplomatik olarak taçlandırılması anlamına gelen Lozan, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedidir.

Partimiz Cumhuriyet Halk Partisi'nin kuruluşundan bu güne kadar süregelen temel anlayışı, gerek iç gerekse dış politikada 'Bir milletin yok oluşunu' dayatan Sevr Antlaşmasını reddederek, 'Bir ulusun bağımsızlığını' tüm dünyaya kabul ettiren Lozan anlayışıdır, bağımsızlıktan taviz vermeyen ilkelerimizdir.

Kimi çevrelerin ve o çevrelerin beslediği çıkar gruplarının Lozan'ı tartışmaya açması çabasını, Lozan'a karşı sürdürdükleri karalama kampanyasını bu ülkenin özgürlükçüleri, bağımsızlıkçıları ve devrimcileri olarak kabul etmiyoruz. Lozan'ı tartışmaya açmak Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusunu tartışmaya açmak, Sevr anlayışını yani tutsaklığı savunmaktır. Yani Lozan'ı tartışmaya açmak; demokratik Cumhuriyetimizi tartışmaya açmak, hukuksal bağımsızlığımızı tartışmaya açmak ve hatta sınırlarımızın tartışmaya açmaktır. Bu anlamda Lozan'ı reddedenler, inkâr edenler hatta karalayanlar; ülkemizin demokratik bir Cumhuriyet oluşunu hazmedemeyenlerdir, demokrasiyi içine sindiremeyenlerdir ve 'egemenliğin kayıtsız şartsız millete' ait olması çıkarlarına ters düşenlerdir.

Bu yüzden açıkça söylüyoruz; Biz Lozan’ı savunuyoruz, Lozan'ı tartışanlar Sevr’i savunuyor. Biz Cumhuriyet’i savunuyoruz, Lozan'ı tartışanlar hilafeti savunuyor. Biz demokrasiyi savunuyoruz,  Lozan'ı tartışanlar kula kul olmayı savunuyor.

Tüm bunlara bağlı olarak; Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinden biri olan Lozan Antlaşması zaferini kazanan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İsmet İnönü ve Lozan heyeti üyelerini, vatanlarını emperyalistlere vermemek için cephede savaşan isimsiz kahramanlarımızı, bağımsızlığımız için canlarını feda eden şehitlerimizi bir kez daha minnetle anıyoruz.

Bağımsızlığımızın ve demokrasimizin ilelebet olacağına duyduğumuz sonsuz inançla Lozan'ın 97. yıl dönümünü kutluyoruz."

CHP BANDIRMA İLÇE BAŞKANLIĞI



Anahtar Kelimeler: ' Lozan açıklaması
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu