CHP "Her fabrika bir kaledir"

CHP

CHP Bandırma ilçe Başkanlığı, "15-16 Haziran 1970 işçi direnişi, işçi sınıfı, ilk kez sendikal hak gasplarına karşı ücret dışı hakları için mücadele etmiştir."

CHP Bandırma ilçe Başkanı Dr. Selim Panç, 15-16 Haziran 1970 İşçi sınıfının tarihi direniş yıldönümü dolayısı ile yazılı bir mesaj yayınladı.

CHP Başkanı Dr. Selim Panç; 

"15-16 Haziran 1970 direnişi, Türkiye işçi sınıfı tarihi açısından en önemli sınıf hareketlerinden birisidir. Türkiye işçi sınıfı için ilklerin yaşandığı önemli bir olaydır. 

Bu tarihte işçi sınıfı, ilk kez sendikal hak gasplarına karşı ücret dışı hakları için mücadele etmiştir. 

Sendikal hakların ve sendika seçme özgürlüğünün önüne geçen yasa tasarısına karşı önce İstanbul'da başlayan yürüyüş, daha sonra yuzbinlere sıçrayarak Kocaeli'ne oradan da tüm ülkeye yayılmıştır.

Dönemde işçi sınıfının taleplerini doğru bulan Cumhuriyet Halk Partisi ve Türkiye İşçi Partisi, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine dava açmış ve sokak eylemlerinin meşruluğu ve gücü ile birlikte bu yasanın birçok maddesi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir.

Bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kitlesel meşru sınıf hareketi de önemli bir zafer kazanmıştır.

12 Eylül Faşist Darbesi'ne kadar da sınıfın kazandığı ve geri çektirdiği maddeler korunmuş, çalışanların örgütlenme özgürlüğü sürmüştür.

Bu güne baktığımızda ise sendikaya üye olduğu için işten kovulan işçilerin olduğu, kamu sendikalarından iktidara yakın olmayan sendikalarda örgütlenen kamu personelinin kıdem almasına engel olunduğu hatta pek çok kamu emekçisinin sendika üyelikleri sebebiyle sürgün edildiği bir dönemi yaşamaktayız.

Sendikal örgütlenme bir anayasal hak iken, bu anayasal hakkını kullanan işçilerin, emekçilerin bir çırpıda işten uzaklaştırıldığı bir dönemde de AKP iktidarı emekçinin yanında hiç bir zaman durmamıştır.

Bizden önce işçiler grev yapıyordu, artık yapamıyorlar diye övünen AKP Genel Başkanı, aslında hakkını arayan emekçilere bakış açısını göstermektedir. İşçi Grevleri AKP döneminde defalarca yasaklanmış, ertelenmiş; emekçilerin insanca yaşama koşulları için mücadele etme yolları kapatılmıştır.

Tüm bu vaziyet içinde özellikle son dönemde Kurye İşçileri'nin hak talep mücadeleleri ve kazanımları önümüzde hala örgütlü bir sınıfın başaracak güce sahip olduğu gerçeğini bize gösteriyor.

Bundan iki yıl önce AKP-MHP ortaklığının kıdem tazminatına göz diktiğinde tüm Türkiye'de işçi hareketleriyle geri adım atması, maden ocaklarının özelleştirme çabasına girişildiği dönemde maden işçilerinin kendilerini yerin altına kilitleyerek grevle iş yerlerine sahip çıkması gibi örnekler de 15-16 Haziran'ın ruhunu bugün işçi sınıfının taşıyabileceğinin ip uçlarını bize sunuyor.

Biz de 15-16 Haziran'ı hatırlarken Türkiye İşçi Sınıfı'nı selamlıyoruz. "Her fabrika bir kaledir" diyen önderimiz Mustafa Kemal'in izinde iş yerine, kalesine sahip çıkmanın iş arkadaşına, meslek onuruna sahip çıkmaktan geçtiğini bilen tüm işçi sınıfına dayanışma duygularımızı gönderiyoruz."

Saygılarımla

Dr. Selim Panç



Anahtar Kelimeler: " fabrika kaledir"
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı