CHP GEÇİCİ İŞÇİLERİN SORUNLARININ ARAŞTIRILMASINI İSTEDİ

CHP GEÇİCİ İŞÇİLERİN SORUNLARININ ARAŞTIRILMASINI İSTEDİ

CHP Balıkesir Milletvekili Av. Namık Havutça tarafından hazırlanan ve 21 CHP milletvekilinin imzasıyla TBMM'ye sunulan meclis araştırma önergesi ile geçici işçilerin sorunlarının araştırılması istendi.




CHP Balıkesir Milletvekili Av. Namık Havutça tarafından hazırlanan ve 21 CHP milletvekilinin imzasıyla TBMM'ye sunulan meclis araştırma önergesi ile geçici işçilerin sorunlarının araştırılması istendi.

Önergenin gerekçesinde, kamuda çalışan işçilerin bir çok iş kolunda daimi işçiler gibi yıl boyunca ve sürekli çalıştıkları, geçici”lik kavramının niteliğini yitirdiği belirtildi. 5620 sayılı kanunla iyileştirme yapılmasının planlandığı ancak  geçici işçi istihdamının amacından uzaklaştığı ifade edilen önergede geçici işçilerinin sorunlarının ve çözüm yollarının derinlemesine araştırılması istendi.

Havutça'nın hazırladığı araştırma önergesi şöyle:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'Na
Bugün kamuda binlerce geçici işçi çalışmaktadır. Kamudaki statü ve ücret eşitsizliği giderek büyürken, kamuda çalışan mevsimlik ve geçici işçilerin özlük hakları başta olmak üzere çözüm bekleyen bir çok sorunu bulunmaktadır. Geçici işçilik artık, geçicilik niteliğini yitirmiş ve yüz binlerce geçici işçi için sürekli bir durum olmuştur. Öyle ki, geçici işçiler, fabrika, şantiye, arazi, çiftlik, atölye gibi yerler ve bu yerlerin dışında hatta bürolarda ve çeşitli iş kollarında daimi işçiler gibi yıl boyunca sürekli çalışan, aynı işi yapabilen işçiler olmuşlardır.

 

Anayasa'nın 49'uncu maddesi Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir. Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır” şeklinde düzenlenerek yurttaşların çalışma hakları güvence altına alınmıştır.

 

Yine mevzuata bakıldığında, 4.4.2007 tarihli 5620 sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 2006 yılında kamuda çalışan ve usulüne uygun olarak vizesi yapılmış geçici iş pozisyonlarında toplam altı ay ve daha fazla süreyle çalışmış olan geçici işçilerin sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçirilmeleri sağlanmıştır. Bununla birlikte Devlet Memurları Kanununun 4 üncü Maddesinin (B) Fıkrası İle 4924 Sayılı Kanun Uyarınca Sözleşmeli Personel Pozisyonlarında Çalışanların Memur Kadrolarına Atanması Amacıyla Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname ile 657 Sayılı Kanunun 4/B fıkrasında tanımlanan sözleşmeli personele benzer bir hak da tanınmıştır.

 

Ancak, 5620 Sayılı Kanunun amacı, geçici işçi istihdamının başlangıçtaki amacından uzaklaştığı görülmektedir. Özellikle geçici işçi alımına ve istihdamına yönelik olarak mevzuattan kaynaklanan boşluklar, kurum ve kuruluşlar açısından bu istihdam şeklini diğerlerine göre daha tercih edilir hale getirmiştir.  Bu kapsamda çalışan personelin iş mevzuatı hükümlerine tabi olmasına rağmen işçi istihdamıyla ilgisi bulunmayan alanlarda bile geçici işçi çalıştırılmasının yaygınlaştığı görülmektedir. Bununla birlikte geçici işçilerin statüsünde iyileştirme olduğu düşüncesiyle 5620 Sayılı Kanunla sözleşmelilik uygulaması yaygınlaştırılmaya çalışılmıştır. Ancak sözleşmeli personel olarak kamuda görev yapmanın da kadrolu olmaktan uzak bir statü olduğu gerçektir. Geçici işçiler ve beraberinde sözleşmeli personel kadro alamadıkları için mağdur durumdadır.

 

Geçici işçilerimizin sorunlarının ve çözüm yollarının derinlemesine araştırılması, eksikliklerinin giderilmesi, destekleme yollarının araştırılması, idari ve kurumsal yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince ekte yer alan gerekçeye istinaden bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

 

 

Av. Namık Havutça

Balıkesir Milletvekili








adem
31.07.2012 15:44:25
sayın vekilim ormandaki mevsimlik işçilere kadro unutturmayın.geçiçi işçiler size minnetar kalacaktır.iyi çalışmalar.vekilim.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı