CHP 93´ÜNCÜ YILINI KUTLADI

CHP 93´ÜNCÜ YILINI KUTLADI

CHP´nin 93´üncü yaş günü ülke genelinde olduğu gibi Bandırma´da da ilçe örgütünün yaptığı etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı´nda Atatürk Anıtına çelenk sunumu, İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan törenlerde; İlçe Başkanı Atilla Atakay, Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ve Belediye Başkanı Dursun Mirza açıklamalar yaptı. İlçe Başkanı Atakay yaptığı konuşmada CHP´nin Türkiye tarihi açısından üstlendiği role dikkat çekerek, Atatürk´ün İsmet İnönü´ye yazdığı mektubu okudu.

/resimler/2016-9/9/1650263582797.jpg

Belediye Başkanı  Dursun Mirza da yaptığı konuşmada Cumhuriyet kazanımlarını ve bugün ülkenin içinde bulunduğu durumu gündeme getirdi. Mirza ?Biz sıradan bir parti değiliz.Türkiye´nin kuruluşunda olan bir partiyiz.Bu ülkeyi kuranların ve kurtaranların partisi olmaktan gurur duyuyoruz. ?dedi. Atatürk´ün Türk Milletini kul olmaktan kurtardığını belirten Mirza ?Atatürk her kararı TBMM ile hayata geçirdi. Bugün FETÖ´yü büyütenler ona destek olanlar kendi suçlarını örtmek için CHP´yi suçluyor. Bu ülkenin en temiz, en dürüst, en güvenilir partisi CHP´dir ?şeklinde konuştu. Kürsüye çıkan milletvekili Havutça ise, CHP´nin direnişin partisi olduğunu söyledi. CHP´nin köken olarak Milli Mücadele döneminde kurulan Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerine dayandığını aktaran Havutça? Bizim ebedi başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk´tür. Çakma Başkomutanlık olmaz. Başkomutanlık meydanlarda savaşarak kazanılır.15 Temmuz´un ardından darbe girişimini bahane eden AKP, Atatürkçüleri ve devrimcileri tavsiye etmeye çalışıyor? dedi. Meydandaki töreninin ardından CHP ilçe binasına gelen partililer, CHP´nin 93 yılını pasta keserek kutladı. Pastayı Milletvekili Havutça, Eski Belediye Başkanı Sedat Pekel,Belediye Başkanı Dursun Mirza ile İlçe Başkanı Atilla Atakay birlikte kesti.

/resimler/2016-9/9/1652361397739.jpg

CHP Bandırma İlçe Başkanı Atilla Atakay partisi CHP´nin 93. yıldönümü kutlamaları dolayısı ile yaptığı konuşmada; "Sayın Belediye Başkanım, Cumhuriyet Halk Partisinin değerli üyeleri, sevgili Bandırmalılar, demokratik kitle örgütlerinin kıymetli başkanları Cumhuriyet Halk Partisinin 93.cü kuruluş yıldönümünde partimizin ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ün manevi huzurunda ki programımıza hoş geldiniz? " 

"Kıymetli arkadaşlarım Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu nun 15 Temmuz darbe girişimi sonrası TBMM de yaptığı konuşmada ki bir cümlesini tekrar ediyorum   ?Bu ülke bize altın tabakta sunulmadı.?   bu cümle aslında resmi kuruluş tarihi 9 Eylül 1923 olarak belirlenmiş ama kökleri 1919 Sivas kongresine dayanan Cumhuriyet halk partisinin, Cumhuriyeti ilanına kadar gecen kan ve barut dolu günlerin bittiğini ama yeni bir devleti oluşturmak için çok büyük mücadelelerin verildiği günlerin bir özetiydi? Cumhuriyet Halk Partisinin oluşturduğu TBMM Cumhuriyeti ilan edip Gazi Mustafa Kemal Atatürk ü Cumhurbaşkanı olarak seçtikten sonra yüce önderimiz Atatürk,  ertesi gün ilk iş Lozan Barış görüşmelerini yürüten partimizin 2.ci Genel Başkanı İsmet İnönü ye bir mektup yazmıştır. Memleketin durumunu tespit eden bu mektup,  ezilmiş ve bağımsızlık mücadelesi veren tüm 3ncü dünya ülkelerinin devrimci siyasi liderlerinin ezberlediği, rehber edindiği bir ibret mektubudur. Bu mektubu sizlerle paylaşmak istiyorum. Lütfen dikkatle dinleyiniz."

/resimler/2016-9/9/1655269057359.jpg

?Sevgili Paşam!

Cumhuriyet´in ilk Başbakanı olarak seni düşünüyorum.

Dur, hiç itiraz etme.

Niye seni seçtiğimi şimdi anlayacaksın.

Bizi yine büyük bir savaş bekliyor. Durumumuzun bir bölümünü Cephe Komutanı ve Lozan Baş Delegesi olarak elbette biliyorsun.

Büyük devletlerin bu sefil duruma bakarak, kısa zamanda pes edeceğimizi sandıklarını Lozan dönüşü sen bize anlattın.

Ben sana şimdi bildiğinden daha da acıklı olan genel durumu özetleyeceğim.

Bize geri, borçlu ve hastalıklı bir vatan miras kaldı.

Yoksul bir köylü devletiyiz.

Dört mevsim kullanılabilir karayollarımız yok denecek kadar az. 4.000 kilometre kadar demiryolu var. Bir metresi bile bizim değil. Üstelik yetersiz. Ülkenin Kuzeyini Güneyine, Batısını Doğusuna bağlamamız, vatanın bütünlüğünü sağlamamız şart.

Denizciliğimiz acınacak durumda.

Köylümüzü topraklandırmalı, ihtiyacı olana bir çift öküz ile bir saban vererek çiftçi yapmalıyız.

Doğudaki aşiret, bey, ağa, şeyh düzeni Cumhuriyetle de insanlıkla da bağdaşmaz.

Bu durumu düzeltmeli, halkı kurtarmalıyız. Her yerde tefeciler halkı eziyor.

Güya tarım ülkesiyiz ama ekmeklik unumuzun çoğunu dışarıdan getirtiyoruz.

Sığır vebası hayvancılığımızı öldürüyor.

Tüm ülkede Doktor sayımız 337, sağlık memuru 434, ebe sayısı 136.

Pek az şehirde eczane var. Salgın hastalıklar insanlarımızı kırıyor.

Üç milyon insanımız trahomlu.

Sıtma, tifüs, verem, frengi, tifo salgın halinde.

Bit ciddi sorun.

Nüfusumuzun yarısı hasta Bebek ölüm oranı yüzde 60´ı geçiyor. Nüfusun yüzde 80´i kırsal bölgede yaşıyor. Bunun önemli bölümü göçebe.

Telefon, motor, makine yok.

Sanayi ürünlerini dışarıdan alıyoruz. Kiremiti bile ithal ediyoruz.

Elektrik yalnız İstanbul ve İzmir´in bazı semtlerinde var.

Düşmanın yaktığı köy sayısı 830. Yanan bina sayısı 114.408. Ülkeyi neredeyse yeniden kurmamız gerekiyor.

Yunanistan´dan gelen göçmen sayısı 400 bini geçecek.

İktisadi hayatımız da eğitim durumumuz da içler acısı. İktisatçımız çok az.

Zorunlu okuma yaşındaki çocukların ancak dörtte birini okutabiliyoruz. Halkın eğitimi hiç çözülmemiş.

Oysa Cumhuriyetin insan malzemesini hazırlamalı, namus cephesini güçlendirmeliyiz.

Kültür eserleri kaçırılmış, kaçırılmaya devam ediliyor. Raporlar da daha ayrıntılı, daha acı bilgiler var.

Bunları bakanlara ve parti yönetim kuruluna da ver. Genel durumu tam bilsinler.

Bütçemiz, gelirimiz yetersiz. İktisadi çıkmazdan kurtulmak için geliştirdiğim bir düşüncem var. Bu düşünceyi günü gelince konuşuruz.

Hedefimiz milli iktisat. Bağımsızlığın sürekli olması için iktisadi bağımsızlık temel ilkemiz olmalı.

Osmanlı bu gerçeği geç fark etti. Fark ettiği zaman çok geç kalmıştı.

Cumhuriyete uygun bir anayasaya gerek var. Bu zor durumdan nasıl çıkılabileceğini gösteren ne bir örnek var önümüzde, ne de bir deney. Ama yılmamak, ucuz ve geçici çarelerle yetinmemek, halkı kurtarmak için sorunları çözmek, kalkınmak, ilerlemek, milli egemenliğe dayalı uygar ve özgür bir toplum oluşturmak, yüzyılımızın düzeyine yetişmek, kısacası çağdaşlaşmak ve bu büyük ideali tam olarak başarmak zorundayız.

Bu ana kadar bu ideali koruyarak geldik. Bundan sonra daha hızlı yürümek zorundayız. Bunun için gerekli yöntemi, yolu birlikte arayıp bulacağız.

Yoksul ve esir ülkelere örnek olacağız.

Kaderin bizim kuşağımıza yüklediği kutsal bir görev bu.

Bu büyük görevin ağırlığını ve onurunu seninle paylaşmak istedim.

Allah yardımcımız olsun!?           İmza: Mustafa Kemal Atatürk

/resimler/2016-9/9/1656575152966.jpg

"Kıymetli arkadaşlarım işte ben de, Atalarımızın bize miras bıraktığı Laik demokratik çağdaş ve de tam bağımsız Türkiye Cumhuriyetini son nefesime kadar bu ülkü doğrultusunda korumak için mücadelemi vereceğim."

"Sizlerin de üyesi olmaktan gurur duyduğunuz Cumhuriyet Halk Partisinin, geçmişte bugün ve gelecekte her daim bu memleketin üzerinde DEV BİR ÇINAR gibi koruyucu ve kollayıcı olduğunu ve bu devlet bu millet bu cumhuriyet için asla taviz vermeyeceğini dost düşman herkesin bilmesi gerektiğini tekrar ediyoruz.

Nice yıllara nice güzel günlere, Selam sevgi ve saygılarımla."

                                 Atilla Atakay CHP Bandırma İlçe Başkanı

/resimler/2016-9/9/1657500778891.jpg



Anahtar Kelimeler: ÜNCÜ YILINI KUTLADI
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli