Çevreci öğrencilere ödül

Çevreci öğrencilere ödül

Erdek´te,?Dünya Çevre Günü? kutlandı.

Erdek Belediyesi, ?5 Haziran Dünya Çevre Günü?nde öğrencileri ödüllendirdi.

Cumhuriyet alanında düzenlenen törende konuşan Mimar Hüseyin Sarı, verirken, şunları söyledi:

?Ülkemizde sürekli mevzuat değişiklikleri yapılması, yerel yönetimlerin de işini ve hizmetlerini zorlaştırıyor. 2014 yılında çıkan Büyükşehir Yasası´nın ardından, Erdek´in iki beldesi ve 20 köyü, ilçe belediyemize bağlandı. Ancak gelirlerimizin yarısı Büyükşehir´e gitti. Kış nüfusumuz 34 bin ama yazın merkez nüfusumuz 250 binlere ulaşıyor. Günübirlikçilerle birlikte nüfusumuz 500 bini buluyor. Oysa bize devlet desteği, norm kadroya göre, kış-yaz fark etmeden 21 bin kişi üzerinden veriliyor. Bu verileri, Erdek´teki 40 bin elektrik abonesine dayanarak çıkarıyoruz. 2010 yılında, belediyemizde çalışan 83 işçi kadrosu iptal edilince, o günkü yerel yönetim, ilçenin temizlik işlerini taşeron bir firmaya ihale etti. 2009 yılında, belediye başkanlığından ayrılmadan önce belediye işçileriyle yürütülen temizlik hizmetleri için yıllık harcamamız 3,5 milyondu. 2010 yılında ise bu harcama 6 milyona yükseldi. 2014 yılında göreve geldiğimde, işçi ve araç sayısının yetersizliği nedeniyle zorunlu olarak ben de temizlik işini özel bir firmaya verdim. Şimdi, 18 aylık bir süre için temizlik işini araç kiralayarak gerçekleştirmeyi düşündüğümde kiralama bedeli olarak 7,5 milyon istediler. Bu arada, çıkarılan yeni yasa gereğince taşeron işçiler, kadroya alındı. Belediyemizle birlikte çalışan şirkete de 99 kişi geçti. Ayrıca İçişleri Bakanlığı da 60 işçi alımımız için izin verdi. Böylece işçi kadromuz kısmen de olsa tamamlandı. Perşembe ve cuma günleri, 21 araç alımı için ihaleye çıkacağız. Şu anda Erdek´in pis olduğunu biliyorum. Artık park-bahçe ve temizlik işlerini belediye olarak sürdüreceğiz. Kısa bir sürede, temiz bir Erdek yaratacağımıza inanıyorum. Tabii ki, vatandaşlarımızın da temiz bir Erdek için çaba harcaması gerekiyor. Hiçbir ülkede, bizdeki gibi ilkel bir çöp toplama düzeni yok. Avrupa ülkelerinde vatandaşlar, çöp araçları geçene kadar çöplerini dışarı çıkarmayarak, evlerinde tutuyorlar. Bizde ise çöpümüzü sokağa attığımızda ?kamu malı´ kabul ediyoruz. Eskiyen lavabomuzu, klozetimizi bile sokağa, çöp diye bırakıyoruz. Yok böyle bir şey. Çöpe atılan bir pet şişeyi, doğanın 400 yılda yok edebildiğini unutmayın. Belediyemizin, Çevre Temizlik Vergisi olarak topladığı para, Kapıdağ´daki yerleşim mahalleleri dahil, yıllık sadece 500 bin liradır. Buna karşılık çöp toplama hizmeti için 8-8,5 milyon harcıyoruz. Çöp toplama işinin belediyemize geçmesiyle birlikte maliyetin % 30 düşeceğini ve bu durumun halkımıza yansıyacağını düşünüyorum.?

    ÇEVRECİ ÖĞRENCİLER ÖDÜLLERİNİ ALDI.

Ardından, çevre kirlenmesine dikkati çekmek amacıyla, ?Dünya Çevre Günü? kapsamında, ilçe merkez ortaokullarının katılımıyla düzenlenen ?Hayalimdeki Çevre? konulu resim yarışmasında dereceye giren öğrenciler, Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, belediye meclis üyeleri Nimet Kalafat ve Burhan Karışık tarafından ödüllendirildi.

Ödüle değer bulunan öğrenciler şunlar:

1)  Havvanur Yücel (18 Eylül Ortaokulu)

2)  Eylül Yıldırım (18 Eylül Ortaokulu)

3)  Leyla Baltacı (18 Eylül Ortaokulu)

/resimler/2018-6/6/0059149056280.jpg

         ATIK PİL TOPLAMA

Balıkesir ili genelinde gerçekleşen atık pil toplama kampanyasında Dursunbey, Sındırgı, İvrindi ve Havran ilçeleri arasında Erdek´in 5 ilkokulu, tüm ödülleri alma hakkını elde etti.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Halitpaşa İlkokulu öğrencileri birinciliğe hak kazandı.

İkinciliği Atatürk İlkokulu elde ederken, üçüncülüğü Çayağzı ve İstiklal ortaokulları paylaştı.

Kestanelik İlkokulu da, az sayıda mevcuduna karşın topladığı 10 kilogramlık atık pille dördüncü oldu.   Önder BALIKÇI

/resimler/2018-6/6/0059479226233.jpg



Anahtar Kelimeler: Çevreci öğrencilere ödül
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli