Çevre mi? O da ne?

Çevre mi? O da ne?

Mendirek, Aşağıyapıcı'daki doğal plajı hançerledi






Erdek'e bağlı Aşağıyapıcı Köyü'ne, Bandırma Liman Müdürlüğü tarafından yaptırılan mendirek, köyün tek doğal plâjını katletti. Mendireğin yapılmasının ardından kirlenen deniz bir anda yosun tutarken, yıllardır köyün tek denize giriş noktası olan doğal plâjın da koku ve pislikten tükenmesine yol açtı.

50 yıldan beri bu bölgeden denize girdiklerini vurgulayan bölge sâkinlerinden Dr. Emel Ozar, inşaat mühendisi Yurdaer Ozar, Enerji Uzmanı Ayşe Vanlıoğlu ve diğer yazlıkçılar, Durumu, Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız'a ilettik. Sayın Kaymakamımız, konunun doğrudan kendisini ilgilendirmediğini, ancak durumu yetkililere ileteceğini söyledi. Şikâyetimizi ayrıca Bandırma Belediye Başkanlığına da ilettik. Ancak sonuç alamadık” dediler.

Mendirek yapılmasına karar verilen köylerinde aslında sadece üç balıkçı motoru bulunduğunu öne süren Aşağıyapıcı'da yaşayan vatandaşlar ve yazlıkçılar, Mendirek yapılana dek tertemiz olan bu koydaki denizin kayalıklarından midye bile çıkarılırdı. Şimdi ayağınızı bile sokamıyorsunuz. Çevre kirliliği, yeni bir doğa faciasına yol açarken, ne yazık ki yine herkes seyretmekten başka bir şey yapmıyor” diye konuştular.

Aşağıyapıcı sâkinleri, aylar önce aynı koya Bandırma'dan getirilip bırakılan batık balıkçı motorunun da çürüyüp, denize ayrı bir kirlilik verdiğine de dikkat çektiler.

Köydeki gençler ise bir zamanlar neşe içinde girdikleri denizi, artık kıyısında oturup, seyretmek zorunda kalmanın üzüntüsünü yaşadıklarını belirttiler.








Fuat Koray
23.08.2012 13:50:27
Merhaba Yirmi yılı aşkın bir süredir Aşağıyapıcı Köyü`nü yaz-kış ziyaret etmekteyim.Mendirek yapılana dek tertemiz bir sahile sahip olan Aşağıyapıcı plajı, doğal haliyle bozulmakta olan Marmara Denizi`nin denize girilebilecek ender koylarından biriydi.Çocuklarımız bu koyda sorunsuz bir şekilde yaz tatillerini neşe içinde yüzerek,gözümüzün önünden ayrılmadan güvenle büyüdüler.Çözüm bekliyoruz.

Taylan Şenol
15.03.2013 19:06:24
Çocukluğumda paylaştığım güzellikler bir bir kayboluyor. Önce deniz, sonra Aşağıyapıcı sakinleri... Mücadele ruhunu kaybetmemiş Aşağıyapıcı sakinlerini pilajlarına sahip çıkmak için ve Bu gün acı kaybımız Sayın İnşaat Mühendisi Yurdaer Ozar için göreve çağırıyor,tüm akraba ve dostlerımıza başsağlığı diliyorum. Güle güle Dayıcım...güle güle Denizler gittiğin yerde temiz olsun. toprağın bol olsun..

Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı