Bursa Tarım Fuarı kapılarını açtı

Bursa Tarım Fuarı kapılarını açtı

BURTARIM 2013, Bursa 6. Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı, kapılarını ziyaretçilere açtı.

BURTARIM 2013 ile Bursa 6. Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı, kapılarını ziyaretçilere açtı. Her iki fuar 1 -5 Ekim tarihleri arasında Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi`nde ziyaretçilerini ağırlayacak.

Bursa`da 11 yıldır başarı ile düzenlenen uluslar arası nitelikteki Bursa tarım ile hayvancılık fuarları, 29 ülkeden 500`den fazla firma ve firma temsilciliğinin katılımında, 7 ayrı salonda hazırlandı. Avrasya coğrafyasının dev buluşması olan fuarlar, Avrupa`dan Asya`ya, Ortadoğu`dan Kuzey Afrika`ya Kafkaslar`dan Rusya`ya kadar ülkenin tarım sektöründe bölgesinin en önemli oyuncusu olması adına önemli bir misyon üstlenecek. 250 bin ziyaretçi hedefi ile hazırlanan fuara yurt dışından Almanya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan ve Ürdün`e kadar birçok ülkeden iş adamları katılacak.

"TÜRKİYE`DE TARIM DESTEKLENMİYOR VERGİLENDİRİLİYOR"

Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi`nde düzenlenen açılışa CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ile Vali Münir Karaloğlu, sektör temsilcileri ile davetliler katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Türkiye`de tarımın günden güne kötüye gittiğini savunarak, "Tarım ve gıda ithalatına son on yılda Türkiye`nin ödediği para 104 milyar dolardır. Bu devletin istatistiği, yani Türkiye son on yılda tarım ve gıda ithalatına 200 milyar lira para ödemiştir ve bunun yıllık payı 20 milyar liradır." dedi.

Türkiye`nin yılda tarım ve gıda ithalatına 20 milyar lira ödemediği takdirde gıda ve yem sanayinin ham madde ihtiyacını karşılayamayacağının altını çizen Günaydın, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye`de tarım desteklenmemektedir, Türkiye`de tarım vergilenmektedir. Gene bir iddialı şey söyledim. Türkiye`de 14 milyar litre yılda mazot kullanılıyor. Bunun 4 milyar litresi tarımda kullanılıyor. Türkiye`ye mazotun yıllık mal oluş fiyatı 1,5 liradır, ancak ÖTV ve KDV üzerine konularak mazot çiftçiye 4,5 liradan satılıyor. Yani litre başına vergi 3 liradır köylüden alınan. 3 lirayı 4 milyar litre ile çarparsanız şunu görürsünüz; sadece mazot vergisi nedeni ile çiftçiden toplanan vergi 12 milyar liradır. Oysa tarıma aktarılan bütün desteğin, onun da çiftçiye ulaşma gücünü ayrıca sorgulamak gerekir, 8 -9 milyar lira düzeyinde olduğunu görüyoruz. Yani Türkiye`de çiftçi desteklenmemektedir, çiftçi vergilenmektedir."

On yıl öne Türkiye`de 25 milyon hektar alanda işlemeli tarım yapıldığını anlatan Gökhan Günaydın, bu gün ise 21,5 milyon hektarda işlemeli tarım yapıldığını belirterek, üreticinin 35 milyon dönümü terk ettiğini, tarım yapmadığını sözlerine ekledi.

"BARDAĞIN DOLU TARAFINI DA GÖRMEK LAZIM"

Bursa`nın tarım için önemini anlatan Vali Münir Karaloğlu ise yapılan eleştirilere şu cevabı verdi: "Az önce başkanımız `biz bardağın boş tarafını göreceğiz` dedi. Haklılar, sivil toplum örgütleri temsil ettikleri kesimlerin daha çok kazanmaları, onların menfaatlerini korumak için elbette ki boş tarafına bakacaklar. Ama dolu tarafını da dolduranlara teşekkür etmek lazım. Başkanım bizim de morale, motivasyona ihtiyacımız var. Bu tip toplantılarda sadece sadece bardağın boş tarafı ile ilgilenip, hiç dolusuna bakmamak da biraz hakkaniyete uygun değil diye düşünüyorum. Bakın arkadaşlar Türkiye tarımsal üretimde dünyada 11.`likten 7.`liğe gelmiştir. Avrupa`da birinciliğe yükselmiştir. Bunlar tesadüfi olmamıştır. Türkiye`de uygulanan reel teşvikler ve Tarım Bakanlığımızın havza bazlı çalışmalarının bunda etkisi vardır. Bunu görmemek haksızlık olur diye düşünüyorum."

Açılışta konuşan Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Bursa Tarım Fuarı`nın kendi konusunda sektörün en büyük fuarlarından olduğunu ve tüm ürün gruplarını içinde barındırdığını söyledi.

 öZER GÜR - BURSA

 

 



  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı